Čím nahradit TC 473 MP 8uF v reprobedně - výhybkou.
Moderátor: Moderátoři
Čím nahradit TC 473 MP 8uF v reprobedně - výhybkou.
Čím nahradit kondenzátor, případně zda nechat ho tam.
Podíval jsem se do reprobedničky (popis níže) a zkusil změřit kondenzátor do serie s výškovým reproduktorem.
Kondenzátor krabicový kovový, Tesla TC 473 MP, 8uF, 160V= UX.
Běžné multimetry změřily kapacitu 35uF, či 53uF, což je nesmysl.
Odpor se taky nedá multimetry nějak rozumně změřit, zdá se, že ten "nejvýkonnější" došel k 1,8 MOhm, na ostatních hodnota jen nekonečně pomalu stoupá.
Reprobednička 1PF 067 33, 4Ohm, 10W, byla příslušenství gramorádia (asi) Synkopa.
Basák ARN 5304, 4Ohm 15W je napřímo, výška ARV 161, 4Ohm 5W je přes ten kondík.
Budoucí použití je na poměrně nenáročné tišší hraní v bytě za zesilovačem PDA69BU, zdroj signálu notebook přes Bluetooth, abych obešel vestavěnou zvukovku.
Jinak kdybys měl vyplněno bydliště, tak bych určitě doma našel náhradu, takhle to považuji za ztrátu svého času. Kdyžtak napiš.
Dají se použít bipolární kondenzátory[/b] ?
V Hadexu jsem koupil reprovýhybky s jejich kódem Q622, 4ohm, 100W, dělící kmitočet 3200Hz.
Pokud to budu ještě někdy rozebírat, uberu výšky. Repráky jsem do desky tmelil nějakou hmotou pro děti z papírnictví.
Popis výhybek.
Schema reprovýhybek je na obrázku, kondenzátory byly bipoláry, 6,8uF (skutečnost 6,55) v serii k výšce, 10uF (skutečnost 10 a 11) paralelně k basáku.
Vzduchové cívky vypadají profesionálně, jsou čelem přilepené k plošáku, drát je asi 1mm průměr. Hodnoty výškové 0,23mH a 0,24mH, basové 0,35mH a 0,36mH, měřeno testerem součástek Fnirsi - LCR-T1 .
Obrazec plošáku je s mezerama mezi ploškami, čili maximum mědi zůstalo.
Vývody jsou na pájecí piny, byl tam studeňák, tak jsem je vyhodil.
- TheLastUnicorn
Ano, výhybka je levná, protože hodnoty cívek 0,36 a 0,24mH v podstatě neobsahují žádnou měď a k tomu jsou tam nejlevnější bipolární kondenzátory.
Se skutečnou výhybkou to může hrát a fungovat ještě mnohem líp. Takhle je to v reálu především z pohledu zesilovače mnohem horší, než s tím jedním 8uF kondíkem. Akorát to není tak uječený.
- TheLastUnicorn
https://www.audioweb.cz/viewtopic.php?id=21231
Já zas třeba používám výhybku svou...