B730-drnčí motor
Moderátor: Moderátoři
B730-drnčí motor
Hledal jsem nějaké moudra po internetu i tady, ale nic týkajícího se mého problému jsem nikde nenašel.
Ta kulička nesmí mít vybroušený důlek v opěrné destičce.
Škoda, že se k ní v tomto motoru blbě dostává, ale, dokud to není moc, docela na to účinkuje molykotová vazelína.
Jinak termín "drnčení" je dost široký pojem: může znamenat i tolik, že jsou volné zkratovací závity na pólových nástavcích vytvářející točivé pole, případně i může být volná některá z cívek.
Tohle je naprostá vulvovina, ale ten zbytek se dá podepsat. Proč ne olej na pumpýčoviny? Protože vysychá a lepí se na něj prach. Navíc je rostlinnýho původu, minimálně z nějaký části, takže žlukne = kysne. Miliónkrát lepší je klasickej motorák do auta, kterýho se kdekoliv pár kapek až pár decek najde ve flašce/kanystru po výměně. Už léta takhle používám Shell Helix 5W-40, protože kupuju 4litrový balení a spotřeba na 1 výměnu je jen 3,6litru.BOBOBO píše:Olej na šicí stroje ...
A kutilmile - nelituju tě
A kutilmile - nelituju tě
Sice už jsem měl co dělat s magneťáky, v nichž se ložisko protáčelo s hřídelkou, tam nebylo co zachraňovat, ale to není, předpokládám, tento případ. Tady hrají roli jak provozní hodiny, tak roky, kdy se nic nehýbalo.
Sintrovaná ložiska v magneťáku, jestli ještě nemají zaleštěné póry, uvítají kapičku řidšího strojního oleje jednou za 250 - 300 provozních hodin nebo po deseti letech v klidu, o něco častěji to neškodí, ale zase ne moc, aby se přebytek oleje nerozstíkal na řemínky a gumová obložení.
Kluzná rychlost v ložiskách motoru je kolem 60 cm/s, v žádném jiném ložisku tuto rychlost nepřekročí.
Speciální oleje nevyžadují, ty se dávají při násobně vyšších rychlostech.
Podle skalních technologů bych měl doporučit vaakuovou impregnaci porobronzu horkým olejem na sintrovaná ložiska, ale pro tento případ to skutečně je zbytečná operace.
Hille já jsem si před časem koupil tuto vazelínu https://www.elektro-ivicic.cz/vazelina- ... l-p190558/. Je vhodná?
Ta je především neškodná tam, kde se šoupe plast po kovu a v roli kontaktní vazelíny zpomaluje korozi a ošuch suvných kontaktů. Na ložiska motoru v síťovém magneťáku (uložení kov/kov při vzájemné rychlosti, která ještě není kritická, ale už spolehlivě stačí k vytvoření souvislého olejového filmu) je vždycky lepší jakýkoli olej.buchar píše:...já jsem si před časem koupil tuto vazelínu https://www.elektro-ivicic.cz/vazelina- ... l-p190558/. Je vhodná?