Síť TN-C

Solární technika, tepelná čerpadla, rekuperace, vzduchotechnika, klimatizace, ohřev TUV... prostě všechno, zač platíme, ačkoli bychom třeba ani nemuseli

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
ZVUK2000

#106 Příspěvek od ZVUK2000 »

Já jsem napsal že každá z těchto doplňkových ochran zabraňuje před různým rizikem vzniku požáru. Chránič patří mezi nejstarší a je v daných objektech nařízen normou. SPD a AFDD tam bude určitě později.
DukeNuke

#107 Příspěvek od DukeNuke »

AFDD je oblouková ochrana a jako taková je už definována jako ochrana proti požáru. Srovnávat ji z chráničem je něco jako kanalizace / mobilizace. Tuším v německu už je povinná. A ano, existuje i v kombinaci s proudovým chráničem. Ale to je jiný případ.
I v tom článku, který jsi screennul z abb jsou jasně definovány případy, kdy chránič před požárem nechrání. Kdyby prodejce napsal - chránič vás ochrání před požárem jen v jednom určitém případě, pak by měl pravdu, ale jako reklama by mu to moc nepomohlo.
Vznik AFDD budiž důkazem, že chránič před požárem nechrání.
Dekker

#108 Příspěvek od Dekker »

a už někdo z Vás zkoušel tu AFDD? co jsem zatím měl možnost vidět tak v laboratorním prostředí hezké, ale v reálu nepoužitelné a víc nefunkční než funkční a nehorázně závislé na řídícím programu s procesorem a celkově příliš složité než aby to mohl někdo považovat za ucházející ochranu před potenciálním rizikem vzniku požáru na základě jiskření
Hill
Administrátor

#109 Příspěvek od Hill »

Všechny ochrany nad základní povinnou dávají možnost volby, jaký stupeň rizika si sám zvolíš. Není to jen u přepěťovek a hromosvodů, už jsem zaznamenal pokusy zvýhodnit sazby pojistného tomu, kdo pro prevenci udělal sám víc.
kejki

#110 Příspěvek od kejki »

BOBOBO píše:Jojo tuhle větev příště nesmím vynechat . Kolik jsme měli požárů od vloženého proudového chrániče za 30 posledních let ? Vážení je to celá NULA . no pro příště .
No čoudilo se z něj pěkně, takže jsme ho odhalili ještě než hořel.
kejki

#111 Příspěvek od kejki »

BOBOBO píše:A zase moje blbá otázka ve všech těchto případech elektriky doma . Nikdo mi za desetiletí nikdy nedoložil , kolikže je mrtvých za posledních 30 let úrazem elektriky v domácnosti ? Já bych řek , že 0 .
Blbost, zrovna ten otec se synem, co zahynuli ve vodě s čerpadlem, byly oběti vlastní domácí elektroinstalace.
+ https://nasregion.cz/tag/elektroinstalace/
+ 2 mrtví https://ct24.ceskatelevize.cz/clanek/re ... alo-101115
lacko1

#112 Příspěvek od lacko1 »

Sejny

#113 Příspěvek od Sejny »

Autor článku se dopouští jisté nepřesnosti, SCHUKO nemá definovanou polohu vidlice vůči zásuvce, takže poloha fáze z principu může být libovolná. To je taky důvod proč existují pojmy jako pracovní/ochranný vodič.
Frankie1

#114 Příspěvek od Frankie1 »

break píše:Mám v najatém bytě síť TN-C, takže si nemůžu zařadit proudový chránič. Můžu pro svou bezpečnost udělat víc, než že jednou za rok dotáhnou šroubky na hliníkových vodičích ve všech zásuvkách?
Frankie1
Frankie1

#115 Příspěvek od Frankie1 »

Na co ti je prúdový chránič?
Frankie1
ransom

#116 Příspěvek od ransom »

Na zvýšení ochrany neživých částí proti nebezpečnému dotykovému napětí.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Frankie1

#117 Příspěvek od Frankie1 »

Viem,na čo slúži prúdová ochrana.Ale asi som špatne pochopil,že chce na celý byt.Používa sa napr.v umyvárke,kde sa dá spraviť z TN-C aj TN-C-S.A tým je prúdový chránič môže byť riešený.
Frankie1
Odpovědět

Zpět na „Energie a energetika v domácnosti“