Pračka TAMAT 690 - nechce se jí ždímat

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
expert79

Pračka TAMAT 690 - nechce se jí ždímat

#1 Příspěvek od expert79 »

Mám problém s pračkou Tamat 690, všechno jede akorát když má ždímat tak se motor nechce roztočit. Místo toho se točí jako při praní, pomalu, chvilku vlevo, chvilku vpravo. Vinutí motoru se mi zdají vpořádku. Mám strach že to je v programátoru :( . Nemáte prosím někdo schéma nebo aspoň nákres toho programátoru?
Předem dík

jo a ještě mejl: expert79(zavináč)seznam(tečka)cz
zouzel1

#2 Příspěvek od zouzel1 »

Zkontroluj kapacitu rozběhového kondenzátoru, setkal jsem se s tím, že byla poloviční a ždímat taky nechtěla a když se pračka naplnila hodně a těžkými závěsy, tak to motor skoro neutáh. Po výměně kondu táhnul jak divý.
expert79

#3 Příspěvek od expert79 »

Jenomže mě nejvíc vrtá hlavou to že se mění směr otáček. To přece při ždímání není. Ale pro jistotu ho zkusím proměřit
zouzel1

#4 Příspěvek od zouzel1 »

Jo, to mi nějak uniklo, hučela do mě žena... To tím kondem nebude. A jak se to chová dál, programátor projede celý cyklus ždímání?
expert79

#5 Příspěvek od expert79 »

jj projede až do konce a vypne pračku. A při tom mu vůbec nevadí, že zapomněl prádlo vyždímat.
zouzel1

#6 Příspěvek od zouzel1 »

To bude oříšek, bez zapojení programátoru se to bude špatně hledat.
expert79

#7 Příspěvek od expert79 »

No to bych fakt potřeboval. Já totiž ani nevím které vývody z toho programátoru patří k sobě a jestli se mají sepnout nebo rozepnot. Zkoušel jsem to měřit, ale je v tom zmatek. Je to navzájem propojený a rozpojovat se mi to nechce.
helios

#8 Příspěvek od helios »

Toto isté mi robila Tatramat 353, pomohla až výmena programátora. Bude zrejme chyba v prepínaní módov motora, či sa to dá opraviť po domácky, veru netuším.
Keď Vám hodia pod nohy polená, zakúrte s nimi.
Pepa87
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Pepa87 »

Tohle taky dělá když není úplně vypuštěná všechna voda.
expert79

#10 Příspěvek od expert79 »

to by pak muselo blbnou čidlo na hladinu, ale to při napouštění vody funguje. Nebo je tam víc jak jedno?
Pepa87
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Pepa87 »

expert79 píše:to by pak muselo blbnou čidlo na hladinu, ale to při napouštění vody funguje. Nebo je tam víc jak jedno?

Je v něm víc kontaktů, na napouštění a na vypouštění.
Oldradio
Kontaktovat uživatele:

#12 Příspěvek od Oldradio »

To vypadá fakt na něco s vodou, kdyby bylo vadné vinutí pro rychlý běh, tak se nebude točit vůbec. Co takhle vodní kámen - zarostlé senzory. Jako první, nedestruktivní pokus zkus nalít do pračky 2 litry octa a dej program na vyvářku, kámen to zlikviduje a třeba pomůže.
jezevec
Hlavní moderátor
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jezevec »

zouzel1 píše:Zkontroluj kapacitu rozběhového kondenzátoru, setkal jsem se s tím, že byla poloviční a ždímat taky nechtěla a když se pračka naplnila hodně a těžkými závěsy, tak to motor skoro neutáh. Po výměně kondu táhnul jak divý.

Vyměň, neměř, v první řadě ten rozběhový kondík, velmi častá vada. Pokud tedy nemá komutátorový motor.Nevím jak tvoje pračka, ale zanuska točí ze začátku na obě strany, aby se rovnoměrně usadilo prádlo a pak jdou teprve rychlé otáčky.
miroja

#14 Příspěvek od miroja »

helios píše:Toto isté mi robila Tatramat 353, pomohla až výmena programátora. Bude zrejme chyba v prepínaní módov motora, či sa to dá opraviť po domácky, veru netuším.

Tieto programatory sa vacsinou dali opravovat,zvlast ak si mohol robit z dvoch jeden.
Robustna skladackova koncepcia. :)
miroja

#15 Příspěvek od miroja »

expert79 píše:to by pak muselo blbnou čidlo na hladinu, ale to při napouštění vody funguje. Nebo je tam víc jak jedno?

Aka je hladina vody v pracke, ked ma zacat odstredovat?
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“