DU10 nebo PU500

Problémy s měřícími přístroji, detektory fyzikálních veličin, detektory kovů a další

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Killroy
Moderátor

#16 Příspěvek od Killroy »

valve mimo jiné píše:elektrostatika plexi krytu měřidla - ručka se nevrátí k nule, stačí přejet prstem po krytu měřidla a výchylka se změní..
Zná někdo řešení ? Dělá mi to na MP120 se sklenenou ručkou. Příblížím ruku nebo přejedu prstem, vychýlí se a už se nevrátí k nule. Bez průzoru funguje naprosto bez problémů. Jinej ale nemám.
Naposledy upravil(a) Killroy dne 28 dub 2026, 22:08, celkem upraveno 1 x.
maxijaroslav

#17 Příspěvek od maxijaroslav »

Pokud vím, ve výrobě se stříkal vnitřek plexikového krytu antistatickým sprejem. Snad to stačilo...
Časem se mohly zbytky odpařit.
masar

#18 Příspěvek od masar »

Potvrzuji.
:wink:
Killroy
Moderátor

#19 Příspěvek od Killroy »

Pak je tu otázka co dneska s tím. Pokud nastříkat znovu nějakým antistatickým sprejem, tak jakým..
kokun

#20 Příspěvek od kokun »

To, co by mělo vyhovět i na gramodesky, by mohlo pomoci i tady (po sundání toho plexikrytu) - :nevim:

Např,: Antistat Antistatický prostředek s mechanickým rozprašovačem 150 ml
Přípravek účinně odstraňuje nepříjemné účinky statického náboje na různých površích. Pomáhá předcházet elektrostatickému výboji a usazování prachu na tkaninách, potazích, kobercích, gramofonových deskách i elektronických zařízeních.
antistatický sprej
Honza - kokúň

#21 Příspěvek od Celeron »

Ptal jsem se ing Přibila, servisáka Metry na penzi. Dělá to zcela běžně. V podstatě jakejkoliv antistatický sprej na plasty. Nastříkat celou vnitřní plochu průzoru a rozšmidlat třeba uchošťourem. Nechat zaschnout a pokud při stranovým pohledu hodně vadí drobné kapičky nebo mapy tak přeleštit jemnou tkaninou případně postup zopakovat.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Killroy
Moderátor

#22 Příspěvek od Killroy »

Výborně. Něco si opatřím, zkusím a poreferuju. Díky oběma.. :prst:
Celeron

#23 Příspěvek od Celeron »

Podívej se, aby to mělo vyloženě napsáno "na plasty". Ty antistatiky na hadry jsou prý horší ale zase výrazně levnější.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
EKKAR

#24 Příspěvek od EKKAR »

Jednu zkušenost jsem s antistatickým sprejem udělal - bylo mi doporučeno ho používat na gramodesky, aby nepřitahovaly prach. Horší pitomost mi nikdo doporučit nemoh - byl to prosím přímo sprej s mechanickou pumpičkou určenej na gramofonový desky, kupovanej v tehdá ještě fungující gramoprodejně tady v Třebový v Hýblově ulici "pod podloubím". Nastříkal jsem to podle návodu na elpíčko, nechal zaschnout - a pak jsem se při přehrávání nestačil divit. Ten antistatik udělal na desce vrstvu, která se z drážky vyškrabávala a nalepovala v chuchvalci na hrot - takže už po jedný přehrátý skladbě = cca 4-5 minut byl hrot tak obalenej, že přestal snímat a vyskočil z drážky ... Ještě že to šlo z desky umejt a já nebyl tak aktivní, abych to najednou aplikoval na celou svoji diskotéku ... Takže pozor na antistatiky a povlaky, který z nich vznikají!
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#25 Příspěvek od rnbw »

Po kryte meraku ziadny hrot nejazdi, tak tam vrstva vadit nebude. Vadit by mohla len keby nebola uplne transparentna alebo keby to reagovalo s materialom.
EKKAR

#26 Příspěvek od EKKAR »

Ona může zkreslovat, když se bude koukat pod úhlem na rafiku - dvojí lom změní paralaxu rafiky, takže tam by pak byl ve výhodě měřák, vybavenej zrcátkem pod rafikou.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
DukeNuke

#27 Příspěvek od DukeNuke »

Na desky jen a pouze uhlíkový kartáček. Mám ho už od 80-tých let a tehdy stál balík, tuším to vyšlo 350,-. V přepočtu á5,- za bon z Tuzexu.
EKKAR

#28 Příspěvek od EKKAR »

No a mně právě v těch osmdesátkách tuhletu pitomost doporučil manžel vedoucí místní prodejny Supraphonu - neboli taky prodavač a jak jsem si tenkrát myslel, pravděpodobně odborník na desky a zacházení s nima. Jo - leda tak prd a šišky ... Ta prodejna byla tady: https://mapy.com/s/ralasohahe (fotka je z roku 2017, pozdější už ukazuje krám po změně majitele se sortimentem módes-róbes) a po Plyšáku se zprivatizovaná přejmenovala na "MUSIC". Místní a okolní určitě pamatujou manžele Süsserovy ...
rnbw

#29 Příspěvek od rnbw »

Kedysi sa predavala antistaticka handra a na obale bola prave gramofonova platna. Tiez to viac skodilo ako pomahalo.
DukeNuke

#30 Příspěvek od DukeNuke »

Tehdy mě to bylo vysvětleno tak, že hadra sice na chvíli zanechá antistatický film, ale při utírání zatlačíš prach do drážek desky, což nechceš.
Odpovědět

Zpět na „Měřící přístroje, detektory fyzikálních veličin“