Behringer EP2500 - snížení hlučnosti ventilátoru

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
JiriTom

Behringer EP2500 - snížení hlučnosti ventilátoru

#1 Příspěvek od JiriTom »

Řešil někdo u tohoto zesilovače hlučnost ventilátoru ?
Ventilátor v těchto zesilovačích je dost hlučný už z výroby, při zvučení akcí se to ztratí. V klidu zkušebny hučí dost. Zkusil jsem do přívodu k ventilátoru vložit zenerku 5 V, hlučnost je už únosná. Ale někdy se ventilátor už neochotně rozbíhá. Když je potřeba plný výkon zesilovače spínačem diodu zkratuji a pustím ventilátor do plných...
Zkoušel někdo použít jiný ventilátor nebo nějakou jinou úpravu ? Díky za připadné rady.
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
ferdislav

#2 Příspěvek od ferdislav »

Můžeš zkusit dát nějaký lepší ventilátor třeba od Arctic, Noctua ..
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Skus hladat na webe "Behringer EP2500 fan". Na viacerych audio forach sa to riesilo.
JiriTom

#4 Příspěvek od JiriTom »

Zatím to řeším tak, že pokud se ventilátor při zapnutí nerozběhne, tak do kastle trochu ťuknu a zatím se vždycky rozběhl. :)
Ten ventilátor (dvoudrátový) je řízen a ovládán snímači teplot a optočlenem z napájení, takže se dá čekat, že náhrada jiným typem může přinést určité problémy. Proto ten dotaz, zda to někdo řešil konkrétně u EP2500...

Edit: Gogle i AI jsem zkoušel, většinou obecné rady, nebo dosti složité mechanické úpravy.
Význam slova dezolát: Člověk náchylný k podlehnutí konspiračním teoriím, šířící dezinformace, nepátrající po pravdě a souvislostech, následující stádo. Dezolát má ve všem jasno, nikdy nepochybuje...
misocko

#5 Příspěvek od misocko »

premosti diodu ešte kondikom (kapacita 10-100uF skusmo) a 4k7 (alebo viac) odporom. Po zapnuti pojde prúd cez kondik až do jeho nabitia na napetie zenerky, po vypnuti sa kondik vybije cez odpor
HF_Tech

#6 Příspěvek od HF_Tech »

Ten kondík k zenerce to chce spíš 470u nebo 1000u.
Jestli jsi do toho ochotný vrazit nějakou stokorunu tak tam dej větrák SANYO DENKI SAN ACE. Akorát je otázka, kde ho koupit v kusovce, protože jak je poláci balej do pytlíků bez krabičky, tak se při přepravě dost často poškodí ložiska a pak to vrčí už nové.
Naposledy upravil(a) HF_Tech dne 29 dub 2026, 20:07, celkem upraveno 1 x.
JiriTom

#7 Příspěvek od JiriTom »

Díky za odpovědi všem.
misocko: zkusím, to by mohlo stačit... :)
mi-ro

#8 Příspěvek od mi-ro »

A nejsou nějaký modulky pro řízení motoru se snímačem teploty. Kdysi jsem je našel i PC zdrojích. Nebo https://www.hadex.cz/p/m456g-regulator- ... dul-hw-585
..to bude jen ňákej odpůrek
HF_Tech

#9 Příspěvek od HF_Tech »

Tam pozor, myslím, že je tam 24V. To většina modulů na větráky do PC nedá.
Nějaké regly jsou na stránkách www.belza.cz ale NE555 24V taky nedá.
Cust

#10 Příspěvek od Cust »

Já jsem nedávno kupoval Sanyo, konstrukce vypadá bytelně, takže se to hned nevyšmajdá. Je tichý. Asi bych začal s tím že se podívám na datasheetu originálu a podle toho koupím nový. Jen hodnota dB(A) musí být výrazně nižší...

Když to zařízení budeš zapínat se zkratovanou zenerkou, tak si ušetříš foukání...
JiriTom

#11 Příspěvek od JiriTom »

Je to asi nejlepší volba a zřejmě na ni dojde, pokud nebude úspěch s alternativními pokusy.
Spínač na zkratnutí zenerky je v tuto chvíli zavřený uvnitř skříně zesilovače... :)
Hill
Administrátor

#12 Příspěvek od Hill »

Já jsem u jiného ventilátoru odzkoušel do série s ventilátorem obyčejnou autožárovku (tuším, že to bylo 24 V / 15 W, ale neznám Behringerovic ventilátor, třeba zrovna k němu se bude hodit jiná) tak, aby za chodu sotva žhnula. Při startu je vlákno studené a ventilátor dostane skoro plné napájení pro rozběh. Vlákno se ohřeje a ventilátor vyměkne a ztichne.
A na veřejnou produkci můžeš tu žárovku zkratovat vypínačem.
bu2520

#13 Příspěvek od bu2520 »

Záleží na tom jak moc se ohřeje zesilovač při produkci ve zkušebně. Většinou tam není potřeba aby ventilátor běžel a řešil jsem to klixonem na 50°C .
JiriTom

#14 Příspěvek od JiriTom »

Zesilovač v klidu bere ze sítě cca 45 VA, předpokládám, že většinu vytopí toroid do skříně + něco klidový proud konce. Bez alespoň trochu běžícího ventilátoru by se to asi zahřívalo. Navíc ten chladící tunel, na němž jsou koncáky potřebuje, aby se v něm hýbal vzduch.
Při hraní ve zkušebně počítám střední výkon tak cca do 200 W, takže bude stačit i pomalu běžící ventilátor. Nechám tu sériovou zenerku a k ní nějaký ten kondenzátor a odpor a spínač na plný výkon vyvedu ven ze skříně.
Žárovka a spínač při 50 st C by možná taky stály za experiment, časem... Moc díky všem za příspěvky. :)
ZVUK2000

#15 Příspěvek od ZVUK2000 »

Tento problém jsem dnes opět řešil. Jednalo se o rozhlasovou ústřednu. Na chladič jsem přidělal tepelnou spínací pojistku ( bimetalový termostat) na 55℃ a tu překlenoval odporem 56Ω. V Klidu není slyšet žádný hukot a koncák se spolehlivě uchladí. Při zvýšeném výkonu sepne vratná bimetalová pojistka.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“