Signalizace na žel. přejezdu

Dotazy na technické problémy, vlastní řešení technických problémů

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
mi-ro

Signalizace na žel. přejezdu

#1 Příspěvek od mi-ro »

Byla to jen náhoda nebo se na žel. přejezdu ve městě v noci vypíná bílé kmitající světlo a zvuková signalizace-cinkání?
..to bude jen ňákej odpůrek
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od Lukas-Peca »

Standardně ne, není tam přepínání den/noc, i když by to někdy bylo užitečné. Bílé světlo se může u přejezdů přilehlých ke stanici vypínat při určitých dopravních situacích, které třeba náhodou nastávají právě v noci (posun, obsazení některé staniční koleje, výluka dopravní služby apod.). Zvonce se při výstraze vypínají jen u přejezdů se závorami, a to tehdy, kdy se všechny závory sklopí. Pokud jsou závory tzv. poloviční (z pohledu silniční dopravy jen před přejezdem, ne za), tak se nevypínají.
ferdislav

#3 Příspěvek od ferdislav »

Porucha nebo údržba..
Hill
Administrátor

#4 Příspěvek od Hill »

Bílé blikající světlo a zvukový signál obvykle nefungují, když vypadne síť, nebo logika zjistila jinou poruchu.
Červená světla jedou na baterky, ta musí fungovat. Jestli závory jedou taky na baterky, nevím. Přes třicet let jsem bydlel u závor na kliku s přdzváněčem...
mi-ro

#5 Příspěvek od mi-ro »

Možná to souvisí s nějakou rekonstrukcí trasy Chlumec-Paka.
..to bude jen ňákej odpůrek
Celeron

#6 Příspěvek od Celeron »

A čemu se divíš, od automatickejch závor přejezdu u tenisu směrem k nádraží indiáni vytrhali asi 100 metrů kolejnic.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
houmr

#7 Příspěvek od houmr »

"Zvonek" se určitě nevypíná, ale samotný elektrický zvon umožňuje funkci DEN/NOC, kdy se otočením polarity snižuje úroveň hlasitosti. Ale nevím jestli se to už někde aktivovalo. Pokud jsou tam plné závory, zvoní jen během předzváněcí doby a po dobu klesání závor. Pokud by to byl PZZ na širé trati, pozitivka u některých verzí zhasínala při zavedení dopravního klidu nebo výluky. Byl ale tlak pozitivku zhasínat co nejméně, takže už mnoho let se to projektruje tak, že při DK nebo výluce zhasíná až když se obsadí i přibližovací úsek (tj. kdy by za normálních okolností PZZ už šel do výstrahy).
Obdobně při výpadku napájení - dříve se pozitivka také zhasínala, v posledních X letech se nechává svítit i při výpadku napájení.
Pokud jde po PZZ ve stanici, tak tam svícení pozitivky ovlivňuje volnost/obsazenost úseků před návěstidlem, resp. polohy výhybek z jakých kolejí (dopravních/manipulačních, volných/obsazených) k PZZ směřují.
Žádný povel k cílenému zhasínání pozitivky na noc nikde není.
Odpovědět

Zpět na „Poradna“