Pračka Indesit WIB111

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Vlafig

#91 Příspěvek od Vlafig »

Co když ten presostat opravdu nefunguje, dává informaci, že je v pračce voda, a proto dochází ihned k aktivaci dveřního zámku, což je správně. Ale že by kvůli presostatu vypadl chránič, jistič a netočil se motor, mi přijde divné.
Přiznám se, že tento typ pračky ani presostatu neznám. Některé presostaty mají dvojí kontakty - jedny silové, ke kterým vedou silné dráty. Bývá to přímá blokace topného tělesa, aby nezaplo při vadném relé ohřevu bez vody. Pak tam jdou slabší dráty, z nichž jde informace do řídící jednotky, že byla dosažena požadovaná hladina. Nevím, jak je to tady a jak vypadá konektor a vodiče, které z něj vycházejí.
Naposledy upravil(a) Vlafig dne 07 kvě 2026, 15:36, celkem upraveno 2 x.
masar

#92 Příspěvek od masar »

Předně - neříká se hrdobec, ale hrdobce...
:wink:
Kremik

#93 Příspěvek od Kremik »

No já nevím. Zase už to přestává dávat smysl. Presostat je "vadný", ale i kdyby nebyl, pračka by nejela, protože bez vody asi nespíná žádný kontakt. Takže teď tam vlastně ani nemusí být. Přitom
Servo na první stránce píše:Zkusil jsem presostat profouknout a jestli sepne pípák na multimetru a je ok.
Nalít do bubnu trochu vody je nepřekonatelný problém. Servo si prostě ukousnul velké sousto. Takhle to nevyřešíme.
Servo

#94 Příspěvek od Servo »

Doplněno. Nad barvami jsou čísla ke kterému pinu na svorce na ŘJ vede.
pin 11 presostatu je spojen s pinem 3 konektoru J006
pin 14 presostatu je spojen s pinem 5 konektoru J006
pin 16 presostatu je spojen s pinem 1 konektoru J006

Sehnal jsem si takové malé propojovací svorky a s nimi jde měření snáz. Takže se omlouvám za předchozí nepřesné měření.
Kontakty na presostatu:
Piny 11 a 12 v klidovém stavu jsou propojeny(3ohmy)
Piny 11 a 12 v tlakovém stavu jsou rozpojeny.(OL i na vyšším rozsahu)

Piny 11 a 14 jsou v klidovém stavu rozpojeny.(OL i na vyšším rozsahu)
Piny 11 a 14 jsou v tlakovém stavu spojeny(3ohmy)

Piny 11 a 16 jsou v obou případech rozpojeny. (OL i na vyšším rozsahu)
Piny 12 a 16 jsou v obou případech rozpojeny(OL i na vyšším rozsahu)
Piny 14 a 16 jsou v obou případech rozpojeny(OL i na vyšším rozsahu)

Vypadá to, že 16 a 11 by mělo být v klidovém stavu spojeny(ale nejsou) a při zvednutí tlaku se mají rozpojit a zároveň se mají sepnout 11 a 14. Tím ŘJ ví, že už je dost vody(dostane 5,5V) a vypne.
Každopádně jsem měl propojeny 16 a 11 svorkou, zapnul jsem běžný cyklus praní, začala se napouštět voda a po 1-2s se zase vypla. Tedy stejný stav, jaký jsem popisoval dříve.

Co třeba snímač teploty? Kdyby procesor vyhodnotil nenormální teplotu, měl by snahu vypnout celou pračku? Nebo by spíš chtěl odpojit topné těleso? A když teplota neklesá, raději vypne pračku? Mám za to, že snímač mění odpor dle teploty a podle toho ŘJ dostává nějakou úroveň proudu. Když proud nestoupá, vypne pračku. Ale mohla by to vyhodnotit tak rychle(1-2s)? V klidovém stavu má 22k ohm.
Servo

#95 Příspěvek od Servo »

Na presostat vedou pouze 3 tenčí drátky. 230V na něj nevede. Má takovýto konektor.

Vodu do pračky klidně naliju, jenže co tím zjistím? Žádná změna stavu nenastane. Pračka nemá žádný snímač přítomnosti vody. Jen ten presostat.

Ještě jedna věc mě napadá v té souvislosti. Trochu jsem ji upozadil. Když nechám pračku nějakou dobu(10?minut) pod napětím se sepnutým zámkem, rozjede se čerpadlo. Jenže nevypne, protože nedostane signál že už není voda.
Tak mě napadá, není náhodou tento presostat když je v pořádku jen dvojstavový? Tedy že pouze spojení a rozpojení 11 a 14? ŘJ usoudí, že je třeba napouštět vodu, otevře ventil, voda stoupá, presostat časem zcvakne, vypne se napouštění a pak se pere. ŘJ ví, jak dlouho napouštěla a tak ví i jak dlouho má běžet čerpadlo. Dvojstavový presostat ovšem na YT nepopisovali ani jednou.

Uvažuju tedy, jak věrohodně simulovat nějaký stav při tom napouštění.
Přílohy
PXL_20260507_144613799.jpg
PXL_20260507_144613799.jpg
Servo

#96 Příspěvek od Servo »

Kremik píše:No já nevím. Zase už to přestává dávat smysl. Presostat je "vadný", ale i kdyby nebyl, pračka by nejela, protože bez vody asi nespíná žádný kontakt. Takže teď tam vlastně ani nemusí být. Přitom
Servo na první stránce píše:Zkusil jsem presostat profouknout a jestli sepne pípák na multimetru a je ok.
Nalít do bubnu trochu vody je nepřekonatelný problém. Servo si prostě ukousnul velké sousto. Takhle to nevyřešíme.
Máš pravdu. Je to sousto a jsem rád, že jsem se do toho pustil. Spoustu věcí jsem se naučil. A děkuji, že máte trpělivost.
Některé nejasnosti jsem si zavinil sám. Nerozuměl jsem problematice, nebo jsem špatně měřil. Chápu, že tim to nezjednodušují takto na dálku mi poradit.
Presostat je však podezřelý nejvíc(teď). Jeho funkčnost je potřeba ověřit. Pokud nedělá co má, tak ŘJ pak nemůže dostat správné signály.

Problém s měřením byl ten ,že jsem měřil dvěmi hroty na kontaktech presostatu nad hlavou a foukal jsem do toho zespodu, asi jsem hroty pohnul. Pak jsem si půjčil takové propojky s malými zaizolovanými krokodýlky, které jsem na ty piny mohl dát a lépe tak měřit. Proč jsem měřil nad hlavou? Abych navodil polohu presostatu jakou má v pračce. Nevím, jestli je závislý na poloze.
Vlafig

#97 Příspěvek od Vlafig »

Už je to opravdu všechno hodně zašmodrchané a zdlouhavé. Ale obdivuji tu snahu to opravit. Za tu dobu už by si člověk vydělal i úklidem WC někde v Mc. Donalds na novou pračku.
:D Problém je, že nemáš na zkoušku k dispozici jiný motor, jiný presostat a další díly, jejichž postupnou záměnou se snáze závada najde a vyloučí nevinné součásti. Hladiňák bude asi v pořádku, něco rozepne, něco sepne, tak to asi má být. Ta závada s vypnutím motoru po 2 s a zábleskem v relé pořád trvá? Čidlo teploty bych zkusil proměřit, jestli nemá svod na kostru a jinak asi bude v pořádku. Měl jsem to jen jednou, ale potrápilo.
Naposledy upravil(a) Vlafig dne 07 kvě 2026, 17:34, celkem upraveno 2 x.
Kremik

#98 Příspěvek od Kremik »

Tohle nejde nevypíchnout.
Servo píše:Co třeba
Úplně tě vidím v restauraci slintat nad jídelním lístkem. :D

Takže se pohodlně usadíme, následuje stránka o termistoru :)
Jako pračka je dobrá hračka, to nemohu popřít.
masar

#99 Příspěvek od masar »

Servo píše:Presostat je však podezřelý nejvíc(teď). Jeho funkčnost je potřeba ověřit. Pokud nedělá co má, tak ŘJ pak nemůže dostat správné signály.
Ano. Ale zatím jsi měřil jen autonomně - odpory kontaktů.
Nyní je třeba měřit napětí na pinech MCU popř. na slotu submodulu, jest-li tomu stavu odpovídají.
Podle mého názoru stavy 0V obou signálů odpovídají stavu "vana bez vody".
Pokud je presostat "pod tlakem" jeden nebo oba signály musí být +5V. Pod tlakem sepnul kontakt 11-14, tzn. 3 - 5 J006, tzn. že signál "úroveň vody" má hodnotu +5V, který tam musí být, pokud si má procesor myslet, že je ve vaně voda. Tuto úroveň je třeba měřit na pinu 5 j006 (proti GND) a potom na pinech slotu submodulu 22, kde by mělo být cca +3.7V stejně jako na pinu 27 MCU.
Současně by na pinu 38 slotu mělo být vydělené napětí cca 2.62V a stejné i na pinu 33 MCU.
Když tam tohle naměříš, bude si procesor myslet, že má vody dost.
Od těchto informací by se měly odvíjet tvoje simulace.
Informace od pinu 1 J006 (nepodařilo se ti tlakem sepnout piny 11-16) zatím nemáme, ale měl by to být havarijní signál o přetečení, tedy opět jen dvoustavový.
Padá tím pádem úvaha bu2520 o lineárním snímači a nejvíc se stav podobá obrázku z uvedeného manuálu (viz obrázek).
---
I když se jeví presostat (zatím) jako nejvíce podezřelý, nesmíme se při popisu dějů soustředit jen na viditelné a slyšitelné jevy (start čerpadla, ventilů atd.), ale i méně viditelné pokusy o např. sepnutí relé, které mohou být přehlušeny jiným jevem.
Při simulaci plné vany taky pozor na sepnutí topného tělesa, které by skončilo fatálně.
Je mnoho informací, které procesor má o stavu periférií a protože neznáme jeho program, je tohle bitva spíše pro Dona Quijota de la Mancha.
Přílohy
varianta presostatu.png
varianta presostatu.png
Servo

#100 Příspěvek od Servo »

Na pinech submodulu jsem naměřil toto:
Na 22 v rozepnutém stavu 0,19V.
Na 22 v sepnutém stavu 2,76V
Na 38 v rozepnutém stavu 0,19V.
Na 38 v sepnutém 2,76V.

Na pinu 5 J006 v sepnutém stavu 5,26V.

Napouštěl jsem vodu do pračky, až presostat sepnul obvod. Na pinech 22 a 38 submodulu se objevilo napětí 2,76V. Když se voda vypouštěla(samovolně), presostat se po čase hodil do klidového stavu a z 22 a 38 napětí spadlo na těch 0,19V.

Druhý test. Zapnul jsem program VYPOUŠTĚNÍ VODY, sepnul zámek(čerpadlo se rozjelo na 1-2s a vyplo se) do toho jsem začal napouštět vodu do bubnu(až sepnul presostat). Po 20min se rozjelo čerpadlo a vodu vycuclo. Čerpadlo jelo pak dalších 5minut a nakonec se vypnulo. Po celou dobu co čerpalo a pak i po vypnutí blikala rychle LED zámku a o něco pomaleji LED RAPID. Nechal jsem to tak 25minut a nic. LEDky furt blikaly. Ale co je zvláštní, pračka nejde vypnout tlačítky ON/OFF ani START. Ani dlouhým stiskem START. Musím ji vytáhnout ze sítě.

Třetí test:
Napustil jsem ručně vodu do bubnu, nastavil jsem program VYPOUŠTĚNÍ VODY, zmáčkl jsem START, zamkl zámek(čerpadlo se dalo do chodu na 1-2s a pak vyplo), nechal pračku tak. Za 20minut se spustilo čerpadlo, to cucalo 5min a pak se vypnulo. LEDky blikaly shodně jako v druhém testu.

Čtvrtý test:
Napustil jsem vodu tak, aby sepnul presostat. Nastavíl jsem program PRANÍ, zmáčkl START, sepnul jsem zámek, ventil na 1-2s otevřel, jak zavřel, nechal jsem pračku tak. Za 20minut s roztočil motor na plné otáčky na 1-2s, zastavil se, voda se začala 5min odčerpávat přičemž ty 2 LED blikaly jak v předchozích testech.
Kremik

#101 Příspěvek od Kremik »

Vida, tak přece jsme se posunuli trošku správným směrem. Jen si to skus představit z hlediska procesoru. On "vidí" plný buben vody a zároveň otevřená dvířka. Logicky to musí vyhodnotit jako chybový stav. Pokud si pamatuje i po vypnutí, může se z toho stát zajímavý logický problém. Třeba se jen snaží nevytopit ti byt a nezapálit barák.
Servo

#102 Příspěvek od Servo »

Kremik píše:Vida, tak přece jsme se posunuli trošku správným směrem. Jen si to skus představit z hlediska procesoru. On "vidí" plný buben vody a zároveň otevřená dvířka. Logicky to musí vyhodnotit jako chybový stav. Pokud si pamatuje i po vypnutí, může se z toho stát zajímavý logický problém. Třeba se jen snaží nevytopit ti byt a nezapálit barák.
Promiň, nějak nechápu, kde tím míříš. Ten zámek je sepnutý stále po celou dobu a řekl bych, že nikdy nerozepnul. A z nějakého důvodu pračka po 20min.čekání začne vodu vypouštět, přičemž začne rychle blikat LED zámku a trochu pomaleji LED tlačítka RAPID.
Vypadá to, jako kdyby na něco čekal, než se něco stane. Pak začne 5min vypouštět vodu.
Musím zjistit, co znamená tento error kód. V pondělí zkusím obvolat servisy, snad mi některý prozradí co znamená.
masar

#103 Příspěvek od masar »

Servo píše:Promiň, nějak nechápu, kde tím míříš. Ten zámek je sepnutý stále po celou dobu a řekl bych, že nikdy nerozepnul...
Pokud nezavřeš dvířka (nebo je "nenasimuluješ"), tak procesor ví, že jsou otevřená, i když vydal povel k jejich zavření (otevřel triak Q007), protože nedostal informaci z pinu 1 J004 (pin 41 slotu submodulu) o přítomnosti napájení (fázového vodiče).
Servo

#104 Příspěvek od Servo »

Moment, buď mi něco uniká, nebo se opravdu nechápeme.

Dám pračku do sítě.
Na pinu 2 J004 se objeví napětí.
Procesor pošle na triak Q007 napětí a ten propojí 2 a 3 na J004.
Ohřeje se tělísko a bimetal napůl sepne(čeká se, až dvířka fyzicky zavřu, ale já to simuluji ručně šroubovákem na vymontovaném zámku).
Nastavím program.
Zmáčknu START.
Sepnu 1 a 2 na J004 ručně a tím pin 41 submodulu, potažmo procesor získá info, že je pračka sepnutá. Změní se taky blikání LED zámku na trvale rozsvíceno).
Spustí se napouštění na 1s.
Dál už se snad chápem, popsal jsem to v předposledním příspěvku.

Když nechám 1 a 2 na J004 sepnutý, tak nemohu program tlačítkem START spustit. Prostě se nic neděje. Abych mohl program spustit, musím 1 a 2 na J004 rozpojit, resetovat dlouhým stiskem START a pak mohu znovu zmáčknout start, spojit 1 a 2....
Takže já ty dvířka vždy nasimuluji, že "zavírám" - propojím 1 a 2 na J004.

Řekl bych, že ta logika na pračkách je hodně promýšlena. Věřím, že z nějakého důvodu si myslí, že musí zámek na začátku zavřít, aby mě nevytopila. Nechce se mi věřit, že by se při výpadku poškodila paměť. Je na to testovaná, protože výpadky jsou běžné.
Jestliže je však skutečně paměť zacyklena, mělo by pomoct flešnout desku. To by mohlo být výrazně levnější, než nová deska, kterou je mimochodem taky nutné flešnout.
masar

#105 Příspěvek od masar »

Takže už Kremikovi rozumíš nebo pořád ještě ne?
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“