Zajímavé - jak se odesílatel spamu dozví o tom, co mě zajímá
Moderátor: Moderátoři
Zajímavé - jak se odesílatel spamu dozví o tom, co mě zajímá
Dnes mi do obou mailových schránek přišel spam s tímto sdělením:
Rezervace vyprší: Váš O2 Wi-Fi Booster (poslední kusy)
Odesílatel se tváří jako O2, ale samozřejmě je podvrhnutý.
Je možné, že si někdo dokáže ukrást moje cookies, podle toho pozná, co mě interesuje?
A ještě jedna věc, co mě zajímá: docela poctivě zakazuji na všech navštívených webech cookies, ale některé weby vůbec neumožňují zakázat vše. Je nutné potvrdit alespoň technické. Má toto nějakou oporu v legislativě, nebo je to jenom vychcanost provozovatelů webových stránek?
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
Neboj, nejsi sám, je to diagnóza - moje polovička pro ČP dělá taky, a taky má tendenci odpovídat na něco, čemu nerozumí, navíc tak, že je její odpověď úplně zbytečná.
I kdyby se z tebe jednou stal král, neodsuzuj lidi, kteří ti nebudou provolávat slávu- raději se zeptej sám sebe, proč tomu tak není...
To bylo včera.
Dnes do obou schránek, které mám na centrumu, přišel výše popsaný spam.
Do firemní schránky ne, i když ji tady mám taky (možná to filtrují už na serveru, spamu máme jako šafránu).
- Hubert_79
- Kontaktovat uživatele:
Zažil jsem možná podobnou situaci. Kupoval jsem cosi od pána, zaplatil a pán přislíbil odeslat přes PPL. Za chvíli mi přišel falešný mail jakože od PPL, všechny údaje (adresa, jméno, mail...) vyplněné. Vzápětí přišel pravý mail od PPL, zásilku přijali, v pořádku přišla. Takže asi nějaká brebera u pána co to posílal...
- pocitujlasku
2) ano, legislativa rozlisuje tzv. technicke cookies, ktore su potrebne na chod stranky (napr. nakupny kosik, vzhlad...) bez ktorych moze byt stranka nefunkcna.
dalsie su pre anonymne statistiky sluziace vyhradne pre dany portal.
a posledne su pre cielenu reklamu, ktore moze vyhodnocovat aj niekto dalsi.
mam taky pocit, ze tie reklamne musia mat moznost vypnutia, ale technicke ta len informuju a nedaju sa zakazat.
Hubert_79: skusil by som ine lieky, lebo na otazku o cookies v prehliadaci odpovedat o ockovani, to normalneho cloveka nenapadne.
A kutilmile - nelituju tě
To, jestli máš zakázné cookies nebo cílenou reklamu v prohlížeči, nehraje nijak podstatnou roli, protože tím nezakážeš reklamy mailem. Google má seznamy všech, kdo sháníme podobné věci, z nich těží reklamní spammeři a z podvržených adres (o čemž jejich vlastníci nemají tušení) rozesílají maily.
Na Alíku jsem nikdy nic nekupoval, ale občas mi někdo přeposlal odkaz. A je to tady - odesílatel se tváří, jako AliExpress, ale stačí kliknout na "Zobrazit podrobnosti" a najednou tam vidím "AIiEx&°8204;p&°638;e&°8204;ss <letter@zboncak.blazed.vip>".
Ten mail zaškrtnutý na obrázku by mě přiměl k otevření, kdyby ovšem náhled začátku vypadal, jak od Alzy... někdy je ten zelený mrmel k něčemu dobrý.
Za mnohé můžeme poděkovat rozesílačům řetězcových mailů. I když je rovnou mažu a nepřeposílám, moje platná adresa v tom balíku je a cestou si ji někdo vytěžil se stovkami dalších.
Ve FireFoxu, co hodím do spamu, se rovnou zeptá, jestli má příště blokovat, tak samozřejmě, že jo.
Jestli používáš nějaké přidružené schránky, je to trochu komplikovanější, když to nepřišlo rovnou do té hlavní, ale i to jde, od toho jsou tam filtry.
Opakuju: ať vymýšlíš, co chceš, proti spamu do mailové schránky jakékoli nastavení filtrů příliš nepomáhá, maximálně zabráníš dalšímu spamu ze stejné adresy. A ta se mění hodně často.
- Že ti obraz nelítá, máš rozumy od Víta. -