Milan_F píše:Náhoda. Tenhle spam mi přišel dnes také na email, kterej nikde neuvádim.
Tam tě může varovat už v náhledu jen ten řetězec za předmětem (to HzKIOTaKB14...)
Ale nedělej si starosti, že ti něco přišlo na mail, ze kterého jsi ještě nikam nepsal, ba dokonce, že tam místo adresáta není nic, či dokonce je tam jakási podivná doručovací adresa, která s tvou nemá nic společného: i server zprávu vyhodnotil, jako spam, přesto ji doručil (i když rovnou do spam-koše, ačkoli ji ve filtrech jesště nemáš).
Na to stačí rozkliknout "Další" a "Zobrazit zdrojový kód", kde uvidíš mimo jiné, že to bylo doručeno na tvoji adresu, ale dále se už zvoje adresa nikde tam, kde by měla ještě být, neopakuje. Dokonce ani svoji IP tam nenajdeš. Prostě to rozeslali jako oběžník, hromadnou zprávu všem, kdo mají na stejné doméně mail.
Například tohle se mi objevilo ve spam-koši dnes v noci, žádná moje adresa se nezobrazuje:
...
Received: from erebor.baranya.local ([fe80::ce6e

4765:13f4]) by erebor.baranya.local ([fe80::ce6e

4765:13f4%8]) with mapi id 15.02.1118.040;
Sun, 17 May 2026 02:38:06 +0200
From: =?iso-8859-2?Q?K=F6vesi_M=E1ria?= <Kövesi.Mária@baranya.hu>
Subject: Re: gratulujem
Thread-Topic: Re: gratulujem
...
Reply-To: "pfc@bahnhof.se" <pfc@bahnhof.se>
Accept-Language: en-GB, hu-HU, en-US
Content-Language: en-US...
Ty tečky znamenají, že tam je ještě hromada jiných řádků, konec obsahuje adresu, kam by šla tvoje odpověď, kdybys nějakou odeslal. Už jen to, že nesouhlasí s adresou odesílatele, může znamenat lumpárnu.
Hlavička začíná tvojí adresou, protože na tu ti zprávu server poslal, ale i to jde zařídit tak, že to vypadá, jako bys si tu zprávu poslal sám.
I kdyby šlo jen o rozesílání reklamy, aniž by se ti někdo snažil dostat do počítače, či jinak uškodit, je to otravné. A všichni hledají metody, jak obejít všechny filtry, blacklisty i heuristiku, aby to dostali k co nejvíce příjemcům. Nějaké zákony v příslušné zemi? Nezájem. Dokud jim neskočíš na špek, nikdo původce hledat nebude. A často se ho nepodaří najít, ani když ti vybílí účet. Dokud to rozesílali poštou na papíře, dali se podvodníci dohledat snadněji, přesto ne všichni.
rudolf02 píše:...
PS: taky si apky stahujete do telefounu, kde máte banku či ovčanku?
PS: taky používáte obláčky pro uložení dat, které byste sousedovi nesvěřili?
Jednak jsem ještě neměl potřebu kdovíco stahovat, jednak v telefonu nemám ani banku, ani ovčanku. A na obláčky se mě denně ptá Avast, jestli k nim konečně povolím přístup, i přesto, že pravidelně kliknu na Trvale blokovat.
Ale začínají s tím potíže: bez identity v mobilu se už přes rok nepodívám ani na svůj očkovací průkaz, katastr mě už druhý měsíc nepustí ani k těm puzzlím, jestli to takhle půjde dál, vynutí si státní úředník povinnou identitu v mobilu snad i na to, abych mohl vyťukat telefonní číslo.
Jestli ale po někom chci, aby byl lepší, musím sám být bez chyby - tento vztah státu k ovčanům tu prostě nefunguje, přinejmenším v digitalizaci a digitální bezpečnosti to tak není. Přesto instituce vyžadují mít identitu v mobilu pro stále více aplikací. Zatím je víceméně úspěšně posílám s aplikacemi k Neumětelům, ale řeší to jednoduše - bez identity to přestane fungovat. Tak, dokud to není nutné, aplikaci oželím a, až to bude potřeba, stavím se osobně.
I do banky chodím z počítače, přístupy píšu zpaměti, nemám je uložené. Na mobil mi chodí jen potvrzovací SMS. Jistě, je to pomalejší, než z aplikace v mobilu, ale pořád se mi to jeví, jako bezpečnější. Platím kreditkou s poměrně nízkým limitem, do zahraničí, třeba na koupi dálniční známky, si otevřu jednorázovou kartu, kterou následně zruším.
Na jednu stranu je tu ten GPRD, na druhou stranu na sebe musíme opakovaně vykecat totéž dokola několika státním institucím, které už dávno měly mít tato data nasdílená z centrální databáze. Ovšem tu je nutné zálohovat, čímž roste riziko úniku a zneužtí dat, protože není bezpečné zálohovat ve stejném požárním úseku.