KENWOOD KX 3030 napadeno kutilem NECHÁPU...

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jardafiala

KENWOOD KX 3030 napadeno kutilem NECHÁPU...

#1 Příspěvek od jardafiala »

Koupil jsem nefunkční (?) mgf, prý nehraje, nepřetáčí atd. První pokus - vše funguje, přetáčí atd. ale občas zaváhá, nepřetočí, nepřehraje, po chvíli zase jo. Takže servisní manuál, rozborka, koukání, vše chodí tak PROČ občas ne? Na první pohled nepoužívaný, pěkný, jenom nelícuje kryt kazety při zavření což mě samozřejmě dráždí. Kazeťáky nedělám, důvod je jasný, občas něco vyskočí, trpaslíci to ukradnou atd. Tenhle jsem kvůli kvůli mechanice (která se mi nakonec nehodí). Tady mi nebyla jasná funkce, podle SM jsem to nějak pochopil, ale pořád to chodilo - nechodilo. Nakonec se ukázalo, že kutil někde ztratil podložky, které tlačí přes pružinku unašeče tam kam patří. Přišel jsem na to tak, že mi unašeč při rozebrání a naklonění mechaniky upadl což mi hned nedošlo, ale po další rozborce mě napadlo, že to není normální. Viz foto, vystřiženo z kousku plastu, vyšitá dírka, nasazeno, vyzkoušeno, je to taková plastová segrovka, bez ní unašeč courá dopředu a ozubené kolečko pohonu je pak mimo. Bez toho to občas uhnulo mimo pohonná kolečka a dělalo to divné zvuky. Teď to chodí už delší dobu tak jak má...UFF
Přílohy
ken.jpg
ken.jpg
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 20 kvě 2026, 09:47, celkem upraveno 3 x.
mi-ro

#2 Příspěvek od mi-ro »

Pružinka nesmí na tuto podložku tlačit! Pokud tomu tak je tak se sestavený unašeš prostě rozebral díky síle pružiny. Je složený ze dvou částí mezi kterými je pružina. Tyto dve části jsou do sebe nalisované. Často jedna část praskne a pak dojde k tomuto stavu.
..to bude jen ňákej odpůrek
jardafiala

#3 Příspěvek od jardafiala »

Ta pružina nemá v žádném případě tak velkou sílu aby unašeč (v tomto případě oba)přes zajištění vytlačila. Prohlížel jsem vraky co silážuju, na jednom jsou na unašečích stejné "segerovky". Spíš jsem přemýšlel o jejich velikosti, jestli nemají být "utopené" a netlačily na pružinky. Nicméně tady možný o malinko větší tlak pružinek nemá na funkci vliv.
samec

#4 Příspěvek od samec »

Tá pružinka vôbec nemá tlačiť na segerku. Koliesko má držať pokope samé o sebe. To, že koliesko sa rozpadlo a pružinka začala tlačiť na segerku, je dôvod, prečo tam už pôvodná segerka nie je. Ona tá pružinka síce nemá silu, aby tú segerku pretlačila, ale pri používaní sa tá segerka zoderie na oske.
jardafiala

#5 Příspěvek od jardafiala »

Jen aby bylo jasno, připojuji foto. Při montáži se unašeč stlačí, segerovka se navlékne, unašeč je zajištěn proti pohybu a pružinka ho tlačí k základně. Druhá fotka není ostrá ale snad to pro představu stačí. A ne, neumín si představit sílu pružiny, která by tu segerovku ( a už vůbec ne obě!) vytlačila, pružinka co tam je by to nedokázala. Nalisované to není ani náhodou, když tam není segrovka je unašeč na osce volně pohyblivý a dá se sundat. Je to mechanika z jiného KENWOODa, kdyby to ještě nebylo jasné, tak můžu na požádání jeden tenhle unašeč rozebrat a nafotit. Poldel reakcí došlo k drobnému nepochopení, pružinka tlačí na segrovku prostřednictvím unašeče, zřejmě jsem to popsal nepřesně.
Přílohy
P1010030.JPG
P1010030.JPG
P1010029.JPG
P1010029.JPG
samec

#6 Příspěvek od samec »

jardafiala píše:A ne, neumín si představit sílu pružiny, která by tu segerovku ( a už vůbec ne obě!) vytlačila, pružinka co tam je by to nedokázala.
Tak si skús predstaviť silu človeka, ktorý pretlači do kamenného bloku dvojcentimetrovú priehlbeň tým, že naň stúpi.
Obrázek

Možno je to, čo má držať kolečko pokope, ulomené a zaseknuté vnútri vrchnej časti. Ak to tak nie je, tak inžinieri z Kenwoodu asi niečo nepochopili.
PotPalo

#7 Příspěvek od PotPalo »

Mýlite si tu dva rôzne typy:

Jeden má funkciu pružiny tú, že pod kolečkom je filc a druhé kolečko čoby trecia spojka využívaná pri prehrávaní. Tam je pružina dosť silná. Segerka je tam v priehlbni.

Druhý typ, čo je tento prípad, je slabá pružinka ktorá robí pružnú vrchnú časť unášača. Slúži to na to, že keď pri zatvorení dvierok s páskou unášač dobre nezapadne do pásky, tak sa zasunie viac dnu, a do pásky zapadne vplyvom pružinky až keď sa začne točiť.

Ak sa to nevolá unášač ale nejako inak, tak ma opravte, ja som toto názvoslovie nikdy neštudoval.
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Podle rozstřílené sestavy (strana 19 servisního manuálu KX-3080) jsou odvíjecí (401) i navíjecí (402) trn slisované, jako komplet, a podle následujícího seznamu se dodávají sestavené (REEL BASE ASSY).
Předpokládám, že jde o stejnou mechaniku, jako u KX-3030.
Jestli se ten unašeč rozpadá, je to špatně.
jardafiala

#9 Příspěvek od jardafiala »

Unašeč se nerozpadá, tady jde o nedorozumění. Od začátku se (zdá se že nepřesně) snažím popsat, že kutil unašeče demontoval a při zpětné montáži tam nedal segrovky (číslo 411), které unašeč drží ve správné poloze, protože zapadají do šipkou označeného zářezu. Pokud tam nejsou tak je pohyb unašeče dopředu omezen jen čelním panelem kazeťáku a díky (nedefinované) mezeře se můžou ocitnout mimo ozubení, které ho má pohánět. Možná jsem měl použít vvýraz "unašeč s navíjecím trnem" ? Hlavní poselství znělo POZOR NA KUTILY.
Přílohy
tech.jpg
tech.jpg
samec

#10 Příspěvek od samec »

jardafiala píše:... Nakonec se ukázalo, že kutil někde ztratil podložky, které tlačí přes pružinku unašeče tam kam patří. ...
jardafiala píše:Ta pružina nemá v žádném případě tak velkou sílu aby unašeč (v tomto případě oba)přes zajištění vytlačila. ...
jardafiala píše:Při montáži se unašeč stlačí, segerovka se navlékne, unašeč je zajištěn proti pohybu a pružinka ho tlačí k základně.
Mám pocit, že sa tú celý čas bavíme o pružinke, ktorá určitým spôsobom tlačí na segerku. Zrazu už o pružinke nepíšeš. Dal si ju preč? :roll:
jardafiala

#11 Příspěvek od jardafiala »

Ne, zmíněná pružinka je v místě modré šipky a tlačí dva díly od sebe.
Přílohy
tech.jpg
tech.jpg
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“