Vtipy, vtipné články a odkazy IX

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
PotPalo

#1141 Příspěvek od PotPalo »

Ja tam vidím ERICTRIC.
DukeNuke

#1142 Příspěvek od DukeNuke »

To ovšem na věci nic nemění.
samec

#1143 Příspěvek od samec »

DukeNuke píše:A ano samče, zeptal ses umělé hlouposti uvěřil jsi. Budiž ti to k dobru jako varování.
Máš halucinácie?

Alebo chceš tvrdiť, že niekto niekde na zemeguli náhodou vymyslel na vlas rovnaký kryt spájkovačky vrátane počtu vetracích otvorov?
Hill
Administrátor

#1144 Příspěvek od Hill »

Byly doby, kdy v Asii nevymýšleli, ale kopírovali. Až to dotáhli tak daleko, že už nepotřebují jinde nic kopírovat.
Motivovaných lidí na to tam mají dost.
DukeNuke

#1145 Příspěvek od DukeNuke »

Souhlasím. Mě to totiž hned od začátku přišlo jako kopie. Už jen tím, že vývody jsou zřetelně kratší, než byly u námi vyráběných trafopáječek. Tohle odpovídá Asii a jejich šetření materiálem.
ransom

#1146 Příspěvek od ransom »

samec píše:Čo je to za ezoterickú blbosť lepiť ďalší magnet zozadu na magnetický obvod reproduktora?
To není ani esoterika, ani blbost.
Říká se tomu kompenzační magnet. Lepí se na zadní pólový nástavec, opačně pólovaný proti vlastnímu magnetu. Jeho pole zatlačí část rozptylového pole zpátky do magnetického obvodu. Tím dojde k posílení indukce v mezeře, a následně k nárůstu citlivosti repráku (většinou se získají cca 2 dB, což je u repráku docela hodně), zvýšení Bl konstanty a posunu některých kritických TS parametrů (snížení Qe a Qts).
Třeba z našeho obligátního ARN567 nebo 5604 tak vznikne úplně jiný reproduktor, vhodný do basreflexové ozvučnice, ve které se pak chová jako civilizovaný moderní reprák (místo nehorázného dunění a hučení, které vydává třeba v ARS9210 a podobných zpraskách, protože v přírodním stavu se do basreflexu naprosto nehodí).
Jinak z celého videa můžu potvrdit že ano, přesně takto se opravují, renovují a upravují repráky.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
samec

#1147 Příspěvek od samec »

DukeNuke píše:Souhlasím. Mě to totiž hned od začátku přišlo jako kopie. Už jen tím, že vývody jsou zřetelně kratší, než byly u námi vyráběných trafopáječek. Tohle odpovídá Asii a jejich šetření materiálem.
Tušíš vôbec, koľko je na svete rôznych typov trafospájkovačiek? A aziat sa rozhodne skopírovať a vyrábať práve českú pol storočia starú z výrobního družstva invalidů?
Videl si, čo tá ženská dokáže s reprakmi? Máš pocit, že nedokáže skrátiť spájkovačku, aby sa jej vmestila do kabelky?
DukeNuke

#1148 Příspěvek od DukeNuke »

Už v tom zase lítáš :-) Především, a to si dovolím zdůraznit, jsem zpochybnil to, že by šlo o československý výrobek. A ono zkrácení jsem zmínil proto, že právě to mě vedlo k pátrání. A skutečně souhlasím s Hillem, že jde o kopii. Jestli o naši, či o jinou je bezpředmětné.
Jinak souhlasím s tím, že páječka byla upravovaná - o čemž svědčí uchycení hrotu. Na můj vkus dost diletantsky, protože tohle jsme na učňáku dělali taky. Ale bez odehnutí pásků - pouze jsme prořízli závit. Místo původního M3 na M4 a k tomu odpovídající šroubky.
ransom

#1149 Příspěvek od ransom »

Když to, vy tupci, nenapadlo nikoho z vás, a radši si budete třepit huby v nikam nevedoucí debatě, vznesl jsem dotaz na původ trafopáječky přímo v diskuzi u videa. Třeba se dozvíme víc.
(Ne že by mě to až tak zajímalo. Viděl jsem hodně podobné trafopáječky i v bývalém SSSR.)
Hill
Administrátor

#1150 Příspěvek od Hill »

Asi už nezjistíme, kdo nabízel první trafopáječku, ale od těch padesátých let se v podstatě uvnitř nezměnila, měnil se jen design, aby nebyla vysloveně škaredá, byla pokud možno vyvážená a nenamáhala zápěstí. Dělala se po celém světě, takový Conrad nabízel nejméně dva modely už v půlce padesátých let minulého století.
Nebyl problém otisknout kryty do odlévací formy, tím méně ve formě štítek jiným nahradit.
Pár let trvalo, než se povedlo vychytat hmotu, která je pevná, ale houževnatá, přitom odolává vyšším teplotám. Vzpomeňte na první a druhou křehkou trafopáječku z Mechaniky, kolikrát jsme museli hrát koncert pro Epoxy a orchestr, když předtím upadla; a jak vaklalo trafo po čase v tuším třetím modelu, protože hmota byla sice rázuvzdorná, ale teplem vyměkla a trafo si udělalo vůli... a to je řeč jen o tuzemských, protože tady uvedení nového modelu na trh snad trhalo světové rekordy v čekání na značku ESČ, tak jich moc pestrá paleta není.

Pro práci u pásu v hromadné výrobě se trafopáječka nehodila, byla pořád zbytečně těžká. Co bylo dobré pro bastlíře a občasný servis, nehodilo se do fabriky. Tam vydržela trvale žhavená kulma ještě spoustu let, jen se zmenšovala.
ransom

#1151 Příspěvek od ransom »

A jestlipak někdy nějakýho Šamponka napadne do těla trafopáječky vetknout místo trafa spínák 0,5V/200A, a přepalovat drátovou smyčku tím? To je výzva!
HF_Tech

#1152 Příspěvek od HF_Tech »

Budeš se divit, ale taková věc už se nějaký pátek prodává.
Jen ta cena není pro zdejší pepíky.
Spiral

#1153 Příspěvek od Spiral »

Tak jsem se na zručnou paní Trieu Xuan podíval...
Mohl by mi někdo vysvětlit, co se děje na tomto videu?
Repairing a Sony TV
https://www.youtube.com/watch?v=0f7QOYbVR7k
PotPalo

#1154 Příspěvek od PotPalo »

Oprava panelu prelepením niektorých kontaktov na plochom vodiči. Vadná časť displeja preťažuje napájanie, a jeho odpojenie to vyrieši. Možno bude fungovať iba každý druhý riadok, ale z diaľky to nieje vidieť.
barnodaj

#1155 Příspěvek od barnodaj »

Trafopájka na baterky:

https://www.youtube.com/watch?v=ZZjQDmN_Jwk

V česku k dostání třeba v pájeníčku.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“