Proč nefunguje ventilátor

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
witt

Proč nefunguje ventilátor

#1 Příspěvek od witt »

Na půdě jsem po tchánovi vyštrachal ventilátor (takový ten, když je vám vedro) a nefachá. Byl dost zatuhlý - vyčištěno, promazáno. Kondenzátor má mít 1,2 uF, naměřeno 1,16 uF, což mi přijde ok. Stejně jsem dal nový na obalu 1,2 uF reálně naměřeno 1,32 uF. Ventilátor se nedokáže sám roztočit, stačí však malé pošťouchnutí a už se točí. Zajímavé je, že se stejným úsilím se dá roztočit na levou i pravou stranu.
Je problém v tom kondenzátoru, že není přesně? Nebo v něčem jiném? Vinutí?
martinkopp

#2 Příspěvek od martinkopp »

Ložisko. Tyhle motory mají při rozběhu minimální moment, přidřené ložisko ho neumožní roztočit.
misocko

#3 Příspěvek od misocko »

Keby fungoval rozbeh (kondenzator + príslušné vinutie) nedal by sa roztočiť do opačnej strany. Takže si myslim že nefunguje rozbeho vinutie
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Přesně tak. Kondenzátor a pomocné běhové vinutí posunuje fázi čímž určuje směr otáčení. Nakonec to se nechá velice jednoduše změřit. Jeden vývod kondu jde na fázi, druhý na vinuntí které musíš ohmicky naměřit proti N. Tuším že uvnitř vinutí motoru byla i tepelná pojistka ale pokud by byla KO, tak se to ani nepohne. Ale tyhle motory mívají problém. Tenké Cu vývody vinutí pájené nějakou agresivní sračkou na licny vývodů uhnívají.
..to bude jen ňákej odpůrek
MiraSt

#5 Příspěvek od MiraSt »

Stačí jedním koncem odpojeným kondem poškrtat o kontakt a efekt je vidět hned. Musí jiskřit a motor reagovat.
Posílal jsem elektřinu horníkům. Už dofárali. Důl Staříč - Paskov. Demolice běží naplno.
witt

#6 Příspěvek od witt »

Jinými slovy po odpojení kondenzátoru musí být mezi vývody nějaký odpor? Je tam nekonečno. Takže konečná.
masar

#7 Příspěvek od masar »

To jsou nějaká divná slova:)
Hill
Administrátor

#8 Příspěvek od Hill »

Co takhle podívat se do motoru, jestli to nekonečno v pomocné fázi nemá hned na přívodu?
witt

#9 Příspěvek od witt »

Nemá :-) Teď jsem to rozebral a rozmotal napojení vodičů na vinutí.
PotPalo

#10 Příspěvek od PotPalo »

Tie vetráky sú niekedy sami o sebe záhada. Mal som tu jeden ako nový, ktorý sa za studena vedel rozbehnúť iba na 3. stupni, a aj to išiel pomaly. Pritom sa otáčal ľahúčko, stačilo fúknuť... Akonáhle sa ale zohrial, už makal ako divý, aj na nižšom stupni, aj rozbeh išiel. Rozobrať, vyčistiť, a namazať ložiská nepomohlo, ani výmena kondenzátoru. Že by medzizávitový skrat ktorý sa zohriatim stratí? Alebo tam blbla tepelná poistka vo vinutí? Alebo to napojenie drôtov na vinutie... Vetrák je už preč, daroval som ho, takže už sa nedozvieme. Rozmotávať vinutia sa mi nechcelo.
kulikus
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od kulikus »

MiraSt píše:Stačí jedním koncem odpojeným kondem poškrtat o kontakt a efekt je vidět hned. Musí jiskřit a motor reagovat.
Kontaktů je tam hafo. Co napsat o větu víc?
masar

#12 Příspěvek od masar »

On myslel odpojeným koncem kondenzátoru o odpojený (jím opuštěný) kontakt. Ten je jen jeden, ne?
Přidám ještě větu (souvětí): Když budeš "škrtat" tím odpojeným koncem kondenzátoru o odpojený konec rozběhového vinutí motoru a bude se přitom "jiskřit", znamená to, že vinutí ani kondenzátor nejsou přerušené.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“