S: někoho na konzultaci připojení kotle - topenáře

Jestliže poptáváte nebo hledáte osobu(y) k vyřešení nějakého problému, popř. nabízíte SERIÓZNÍ zaměstnání související s elektronikou.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
rezis

S: někoho na konzultaci připojení kotle - topenáře

#1 Příspěvek od rezis »

Zdravím všechny,
není tady nějaký topenář na konzultaci připojení kotle BH, akumulační nádrže a esbe ventilu?

Jde mi spíše o zkušenosti a spíše o rychlou konzultaci zapojení jako celku.
Internet - metla lidstva
ZVUK2000

#2 Příspěvek od ZVUK2000 »

Zkus kontaktovat Martin Verbík z Lutyně.
mirku

#3 Příspěvek od mirku »

tady topenáře? jedině nějaký Vševěd ... :D
zkusil bych vznést dotaz tady:
https://forum.tzb-info.cz/vyhledavani?k ... ze+harmony
petrfilipi

#4 Příspěvek od petrfilipi »

Co konkrétně s kotlem/nádrží/ventilem potřebuješ?
BOBOBO

#5 Příspěvek od BOBOBO »

Tak , co konkrétně , je to jednoduchá věc , pokud to chceš topenářsky .
HF_Tech

#6 Příspěvek od HF_Tech »

rezis: nějak jednoduše to popiš nebo dodej náčrtek.
O topenařině a felíciích BOBek něco ví a pravděpodobně ti poradí.
rezis

#7 Příspěvek od rezis »

Ono spíš jde tak nějak nevím i o zkušenost. Teprve plánuji a narazil jsem na zapojení:
1) Výstup z kotle jde do akumulačky na horní boční vývod, vývod z vrchlíku akumulačky na esbe a dál do baráku.

2) Výstup z kotle jde do akumulačky na horní boční vývod, zároveň z tohoto to jde pře T-kus na esbe a dál do baráku.

Co jsem viděl zapojení u dvou známých tak mají 2. Prý aby to mnohem rychleji topilo v baráku a nemuselo nahřívat horní část akumulačky. Ale přijdou tak o část akumulace.

Mi se líbí spíše to první. S tím že mezi kotlem a nádrží bych měl samotíž s pomocným čerpadlem jako injektor na zpátečce.

Je to opravdu tak velký rozdíl?
Internet - metla lidstva
jova1
Kontaktovat uživatele:

#8 Příspěvek od jova1 »

Mě to topenář zapojil takto. Využil horní vývod z nádrže, s kotlem to propojil 6/4" trubkami a natápění nádrže funguje bez podpory čerpadlem na samotíž. Takže já se bát výpadku proudu nemusím a využije se skutečně kompletní objem nádrže. Původní rozvody k radiátorům zůstali zachované na samotíž, vzdálenost kotel akumulační nádrž cca 3-4m, kotel ATMOS DC 18 S. Čidlo ekvitermní regulace, směšovacího ventilu, je na trubce, co jde z akumulační nádrže a topí to v okamžiku, kdy má kotel provozní teplotu a teplá voda dorazí k čidlu.
Přílohy
kotel.jpg
kotel.jpg
Naposledy upravil(a) jova1 dne 29 kvě 2026, 13:56, celkem upraveno 3 x.
BOBOBO

#9 Příspěvek od BOBOBO »

To by mělo vliv jen v případě , že bys úplně vybil akumulačku , jinak je to prostě nesmysl .
rezis

#10 Příspěvek od rezis »

Atmos má právě i doporučenou tu variantu 2 + musí mít ochranu vratky. Blaze má doporučeno toto - mají tam za aku nádrží ještě takový ten rozvaděč. Plus uvažuji vratku z bojleru dát do akumulační nádoby kousek výš nad vratku z topení
Přílohy
kotel.jpg
kotel.jpg
Internet - metla lidstva
rezis

#11 Příspěvek od rezis »

BOBOBO píše:To by mělo vliv jen v případě , že bys úplně vybil akumulačku , jinak je to prostě nesmysl .
Jde mi o to když přijdu domů a je vše studené. Na druhou stranu si říkám že v tom vrchlíku je cca 170litrů vody - to nemůže být pro 26kW kotel zas velká brzda.
Internet - metla lidstva
BOBOBO

#12 Příspěvek od BOBOBO »

A proč máš teda akumulaci ? Tu musíš mít takovou , aby po dobu výpadku chodu kotle právě nebylo vše studený . Snad nikdo nepředpokládá , že bude každý den zatápět do studené soustavy . Jsou právě i tací , kteří jedou skoro 2 dny na akumulaci . Právě jde o tvoji filosofii používání , tu si musíš ujasnit dopředu a pravdivě popsat .
jova1
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od jova1 »

U mě tu ochranu zajišťuje to spodní čerpadlo a termostatický ventil. Vyjde to levněji než ten element od nich a připadá mi to i jednoduší. U mě to vypadá takto. Ono hodně záleží, kam dáš to čidlo té regulace pro ventil, protože pokud to nebude hlásit teplou vodu, tak se ti nepustí oběh do radiátorů. A ke kotli to dát nemůžeš, sice by ti to topilo hned, ale po vyhoření by systém nevěděl, že máš horkou vodu v akumulační nádrži.
Mě se bohužel velká nádrž do sklepa nevešla a tak skutečně musím zatápět skoro každý den :( Ale ta nádrž v pohodě vykryje ztráty během dne. Tak stačí skutečně pouze zatopit na cca 3-4 hodiny, nabýt jí podle potřeby, aby bylo teplo i po zbylých 20 hodin.
Přílohy
image-32357.jpg
image-32357.jpg
Naposledy upravil(a) jova1 dne 29 kvě 2026, 14:12, celkem upraveno 1 x.
BOBOBO

#14 Příspěvek od BOBOBO »

Ano , krátká smyčka od jovy ukazuje vše jasně . Pokud chceš malý systém dobírat dostudena , bez ní to nepůjde a právě na těch předešlých výkresech není .
BOBOBO

#15 Příspěvek od BOBOBO »

To bylo hádek a předělávek u bývalého tchána , nechtěl za žádnou cenu dvě čerpadla a to ještě v baráku byla podlahovka . Nakonec tam přišla 3 čerpadla a byl klid .
Odpovědět

Zpět na „Poptávka služeb, nabídky zaměstnání“