S: někoho na konzultaci připojení kotle - topenáře

Jestliže poptáváte nebo hledáte osobu(y) k vyřešení nějakého problému, popř. nabízíte SERIÓZNÍ zaměstnání související s elektronikou.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
jova1
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od jova1 »

Mám pocit, že BLAZE jí má už zabudovanou uvnitř kotle.
BOBOBO

#17 Příspěvek od BOBOBO »

To je potom jiná .
rezis

#18 Příspěvek od rezis »

Ano tu ochranu zpátečky má Blaze přímo osazenou v kotli. Na obrázku díl 42.
Vybíjet do nuly ji standardně nechci. Jen když pojedu někam na víc dní tak mi to podrží na nějaké minimální teplotě plynový kotel. Pak jde o to za jak dlouho se to natopí. Na druhou stranu to bude asi vyjímečně takže je pro mě lepší využít 100%akumulace a při všem studeném počítat se zpožděním cca 20minut.
Ještě nějaký názor na zpátečku z bojleru mírně výš jak je zde?
Přílohy
kotel.jpg
kotel.jpg
Internet - metla lidstva
rezis

#19 Příspěvek od rezis »

jova1 píše:U mě tu ochranu zajišťuje to spodní čerpadlo a termostatický ventil. Vyjde to levněji než ten element od nich a připadá mi to i jednoduší. ....
To je strašné monstrum ten jejich originál výtvor.
Internet - metla lidstva
BOBOBO

#20 Příspěvek od BOBOBO »

Záleží na regulaci té smyčky do boileru . Pokud tam nebude nějaký škrtící ventil , tak ti v podstatě hned půjde vracečkou teplá , ten teplosměn není velký .
rezis

#21 Příspěvek od rezis »

To je jejich doporučené schéma, bude tam za čerpadlem zpětná klapka +škrtící ventil. Jinak by mi rozmíchalo celou akumulaci to je mi jasné. Ale stejně si říkám, že vzhledem k vzdálenostem a k tomu, že vyjde na stejné peníze tam dávat Tkus nebo o půl metru trubky navíc bude mírně výhodnější tím jít o kousek výš.
Internet - metla lidstva
jova1
Kontaktovat uživatele:

#22 Příspěvek od jova1 »

Proto já mám bojler zapojený přímo na kotel, aby se mi nemíchala vratka s vodou v akumulační nádrži a nedělala neplechu ve vrstvení vody. Ale mám velký bojler 300l, který mi stačí nahřát při topení kotlem a nádrž k tomu nepoužívám. Na čerpadle bojleru mám nastavený nejnižší stupeň výkonu.
jova1
Kontaktovat uživatele:

#23 Příspěvek od jova1 »

To co sem dávám je pouze kousek toho, co mám zapojené ve skutečnost.
Původně to bylo zapojené takto. Obrázek
Bojler se natápěl sluncem elektřinou, v létě případně plynem. Když se zatopilo v kotli, přes termostat se mi otevřel kohout k1 a spustilo čerpadlo č2. Když se topilo plynem, zavřel se kohout kt, otevřel k2 a bylo to. Bohužel všechna jednoduchost odpadla při přechodu na nový kotel a akumulační nádrž, takže z toho vzniklo takovéhle monstrum, které už řídí ekvitermní regulace a samostatný řídící systém, co ovládá všechny ty ventily a čerpadla.
Obrázek
Napoprvé se to ani nepodařilo rozchodit a musela se část předělat, ale to je na další povídání: https://www.energoportal.cz/forum/pevna ... ev-182458/
Ale třeba se z toho poučíš i ty.
To řízení před úpravou programu a rozšířením: http://www.jova1.cz/ostatni/ohrev_vody/ohrev_vody.html
Naposledy upravil(a) jova1 dne 29 kvě 2026, 16:44, celkem upraveno 1 x.
petrfilipi

#24 Příspěvek od petrfilipi »

Já a soused to máme zapojeno podle obrázků.
Zapojení s Atmosem je moje a funguje bez problémů na ruční pohon ESBE ventilu. Topím jen dřevem a když mám okolo 22:00 natopené nádrže, zavřu ventily před nimi (samozřejmě jen nahoře) a nechám kotel vytopit do domu s ESBE ventilem otevřeným tak na 90%.
Přílohy
Kotelna - F.jpg
Kotelna - F.jpg
Kotelna - H.jpg
Kotelna - H.jpg
Odpovědět

Zpět na „Poptávka služeb, nabídky zaměstnání“