o azbukvicích - odděleno z P: K573RF5

Příspěvky, které svou "duchaplností" přesahují možnosti toho fóra.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
tomasjedno

#16 Příspěvek od tomasjedno »

samec píše:bukvicovy text vyklikať. Potom jednoducho celý skomponovaný text skopírovať tam, kam treba.
To už je jednodušší to napsat česky (slovensky, anglicky, německy) a nechat to translátoru přechroustat do bukvic.
tomasjedno

#17 Příspěvek od tomasjedno »

Hill píše:Snad jen pravopis se dnes ještě neřešil...
To napravíme - JirkaZ tam má nějaké drobnosti
JirkaZ píše:Йа си просте в Линуксу кликну на икону окупантскэ клавэсницэ а пишу...
Hill
Administrátor

#18 Příspěvek od Hill »

Vám snad už došla i plastelína.
ransom

#19 Příspěvek od ransom »

Když už to tady je zaplevelený (třeba by šlo problematiku cyrilice někam přesunout), tak já řadu let mailoval a psal návody v ruštině. Není potřeba žádné přepínání klávesnice, už řadu let je k dispozici fajný online nástroj pro transliteraci. Takže píšu na český nebo anglický klávesnici latinkou tak jak to slyším, a automaticky to sází bzukavku. Jednoduché, rychlé a bez potřeby učení. Text se pak kamkoli zkopíruje:

https://translit.net/

Na první pohled jistě pochopíte, že třeba ж se píše jako zh. A jinak se dají hůř dostupné znaky jednoduše zapsat tlačítky nahoře.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#20 Příspěvek od Hape »

Já jsem to kopírování z Mapy znaků samozřejmě nemyslel na psaní románů. Já normálně azbuku k ničemu nepotřebuju a nikdy jsem jí nepotřeboval psát (tedy až na ZŠ a učňák). A když už bych to potřeboval, tak bych to nejspíš řešil pomocí Google překladače. Ale pro takový ojedinělý případ, jako tenhle, než bych zjišťoval jak nainstalovat ruskou klávesnici a jak na české klávesnici napsat tem, nebo onen znak, tak je pro mně jednodušší těch pár azbukvic v označení součástky zkopírovat a přenést z mapy znaků. A jako bonus se v mapě znaků, ten kdo se ruštinu už ve škole neučil, dozví co ten který znak cyriliky znamená v latince, takže to pak může napsat správně i latinkou.
BOBOBO

#21 Příspěvek od BOBOBO »

Já si otevřu překladač , dám ruštinu , je tam klávesnice a ťukám .
Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

Když jsem línej něco smolit z ruštiny nebo ukrainštiny do češtiny, tak pošlu překládanej soubor AI, stačí neplacený GPT4. Ten překladač, co má v sobě je naprosto jiná káva než ten stroják v Google. Překlady do češtiny mají hlavu a patu, schválně si zkuste v jazyku kterým vládnete dát něco přeložit od AI a Google a uvidíte rozdíl.
Můžete se zeptat proč její překlady jsou jiný, vysvětlení se dozvíte a je dost zajímavý.

🧠 1. Rozdíl v přístupu: „slovo od slova“ vs. smysl věty
Google Překladač se drží doslovného překladu. Takže větu převedl „co slovo, to slovo“, ale nezohlednil, jak by ji přirozeně vyjádřil rodilý mluvčí.

ChatGPT a kvalitní překladatelé se snaží pochopit smysl (kontext, tón, účel) a teprve pak hledají nejvhodnější formulaci v cílovém jazyce — i když to znamená úplně přestavět větu.

🧠 2. Jazykový model vs. překladový model
Google Translate používá velký model trénovaný čistě na párech vět mezi jazyky. Má obrovský korpus dat, ale často překládá „technicky“, bez smyslu pro jemné nuance, idiomy nebo styl.

ChatGPT (a podobné modely) je velký jazykový model, který rozumí jazyku jako celku — rozpozná styl, register, kulturní kontext, záměr mluvčího, a přizpůsobí tomu překlad. Výsledkem je přirozenější a idiomatičtější text.

📚 3. Znalost kontextu a reálného světa
Google Translate má omezené chápání „co je co“ – např. nerozliší dobře mezi homonymy („zámek“ vs. „lock“ vs. „castle“).

ChatGPT rozumí širšímu kontextu – ví, že třeba „open the lock“ se nemá přeložit jako „otevřít zámek (hrad)“.

🧪 4. Stylizace a plynulost
Překlady z ChatGPT často zní jako kdyby je psal člověk — model je natrénovaný na spoustě přirozeného textu, ví, jak lidé opravdu mluví nebo píšou.

Google Translate má tendenci zůstat blíž zdrojové větě i za cenu nepřirozené češtiny („Jaký den je dnes?“ místo „Kolikátého dnes je?“ apod.).

🤖 5. Technologický rozdíl
Google Translate využívá modely postavené čistě pro překlad (např. Transformer založený na paralelních korpusech).

ChatGPT (nebo jiný LLM) má generalizovaný model jazyka, který chápe, co se „hodí“ a „nehodí“ v cílovém jazyce — díky tomu je schopen parafrázovat, zjednodušit nebo i zkrášlit výstup.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
BOBOBO

#23 Příspěvek od BOBOBO »

BOD 1 : A UPRAVÍ KONTEXT DLE ZADAVATELE !
AZK401

#24 Příspěvek od AZK401 »

Hill píše:Vám snad už došla i plastelína.
Mě kvůli ruštině v náhradním termínu vyhodili v roce 1971 od maturity kvůli Gogolovi. Na druhý pokus sem to dal, nebo spíš se mě už radši na nic neptali. Pak jsem nastoupil do zahraničního obchodu a jako první úkol dostal přeložit několik set protokolů o záručních opravách do ruštiny. Od techniků tam byly takové perly, jako "v zadku to bouchá a bouchá" nebo " koule hydr. rozvaděče vymačkaná. Vyměněná za vlastní."

Pak přijela z Moskvy báryšňa, zkoukla ten metr vysokej štos a řekla: "Naše mašinky nělamajutsja" a odkráčela středem.
EKKAR

#25 Příspěvek od EKKAR »

Nezbejvá než vyjevit, o jaký "машинки" se jednalo. Spoustu věcí v Zemi, Kde Už Včera Sežali I To, Co Si Měli Nechat Na Zejtřek, uměli udělat skoro dokonale soldatenfest a idiotensichr. Například polní lopatky, plechový sudy na benzin nebo naftu, náboje do samopalu, kulometů a děl, pozemní miny a podobný špičkový výrobky aerokosmickýho průmyslu. Tys nepopsal, co jste v těch metrech papíru reklamovali.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
AZK401

#26 Příspěvek od AZK401 »

Traktory DT-75, K-700 T-100M a kombajny SK-5, SK-6 a KS 6.
EKKAR

#27 Příspěvek od EKKAR »

Neboli "vzory spolehlivosti". "Es-ká-čtyřky" stejně jako "pětky" a "šestky" si pamatuju, mělo je místní "dží-zet-dý" ve svým parku. Pětky se jmenovaly "Niva" a šestky "Kolos". Pásový "déťáky" startovaný "puskačem PD-500" a kolový kirovce s V-8 dýzlem tady nebyly.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
judeware

#28 Příspěvek od judeware »

EKKAR píše:...mělo je místní "dží-zet-dý" ve svým parku.
Toto je častá chyba, neboť všichni hláskují takto (a špatně) a on přitom ten cizinec ve scénce "Rozhovor s motokrosovým jezdcem (Šimek, Krampol)" pronese - "...byl to majetek jakéhosi collective farm, jak vy řikáte džej zed dý...". :D
HF_Tech

#29 Příspěvek od HF_Tech »

judeware: kdyby nebyl hlupákem, nestal by se EKKARem. :lol:
Hill
Administrátor

#30 Příspěvek od Hill »

Na to si přisadím: dnes už je často na YT lepší si pustit titulky, než zvuk. Protože to, co tam vypadává z AI, zejména spellování českých, polských a německých zkratek, jmen, čísel, místních názvů, je takový běs, že to vydržím tak do třetího případu, a jdu od toho. A děsím se, co to udělá s češtinou dětí, které to přímo žerou.
Jen abychom jednou nevzpomínali na Ekkara a jeho novotvary, které aspoň většinou respektují úzus obecné češtiny a jejich počet je zanedbatelný ve srovnání s tvorbou robotických čtenářů, které odtud neslyšíme, tak to skóre vypadá převrácené.
Odpovědět

Zpět na „Hvjezdná pjechota“