LED svítidlo lineární se 108 diodami.

Vše, co se týká osvětlení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Brozicek

LED svítidlo lineární se 108 diodami.

#1 Příspěvek od Brozicek »

Zdravím.
Mám na stole vadné LED lineární světlo se 108 diodami. Prozkoumal jsem ho, zda by nešlo opravit. Po proměření jsem zjistil následující vlastnosti.
- Všechny LED jsou zapojeny v sérii ve dvou paralelních řadách po 54 diodách.
- Žádná s obou řad nemá připojený žádný předřadný odpor.
- Obě řady jsou připojeny paralelně na proudový napájecí zdroj.
- V každé řadě jsem našel jednu vadnou přerušenou diodu. Zbývající diody 53 + 53 ks jsou OK.
- Zdroj nedával žádné napětí.
- Po otevření zdroje se ukázalo, že spínací FET asi prorazil a jako pojistka zafungoval vypálený tišťák pod FET. Oprava zdroje se nevyplatí.
- Nikde jsem nenašel shodný zdroj jako náhradní díl. Ani po výměně zdroje by světlo nesvítilo kvůli vadným LED v sériové řadě. Vadné diody by šly překlenout odporem nebo vyměnit, ale mohla by odejít další LED a příslušná řada by zase nesvítila.
Takže:
Sériové zapojení 54 ks LED je velmi zranitelné zapojení. Jedna vadná a celá řada nesvítí.

Na zdroji jsou dva přepínače. Levá má polohy WW, NW a CW. Usoudil jsem, že ty zkratky znamenají asi barva "teplá, normální a studená". Nepochopil jsem k čemu by se zdroj přepínal podle světelné teploty diod. Napadlo mě jen, že je to možná limitní napětí od 105 do 160 V, které se liší podle napětí, které závislé na teplotě sériově zapojených diod.
Druhý přepínač H a L asi reguluje proud na 125 nebo 250 mA.

Přikládám několik fotek. Světlo půjde do sběrného dvora.

Příspěvek je jen informativní.
Přílohy
Vadná dioda.jpeg
Vadná dioda.jpeg
Zdroj LED světla vypálený tišťak.jpeg
Zdroj LED světla vypálený tišťak.jpeg
Zdroj LED světla.jpeg
Zdroj LED světla.jpeg
Brozicek

#2 Příspěvek od Brozicek »

Ještě fotka celého svítidla.
Přílohy
Světlo garáž .jpg
Světlo garáž .jpg
rnbw

#3 Příspěvek od rnbw »

Ten prepinac WW/NW/CW bol asi mysleny tak, ze na vystupoch LED-A a LED-B su pripojene rozne typy LED. Zapina to bud jeden, druhy alebo oba vystupy.

Kazdopadne je toto svietidlo ukazkovy elektronicky odpad.
bu2520

#4 Příspěvek od bu2520 »

Já tipuji přepínač Lo Hi 125/250mA
Zaky

#5 Příspěvek od Zaky »

Svítidlo se mělo od začátku provozovat na nižší proud a svítilo by do alelujá. Ledky se ve svítidlech i led žárovkách zapojují do série normálně, protože je to potřeba kvůli řešení zdroje, časté jsou i ty sérioparalelní sekce bez dalších rezistorů. Celým problémem je přetěžování ledek a nedostatečné chlazení. Při konzervativnějším provozu by to celé vydrželo násobně déle. Otázka k zamyšlení: pozoroval někdo větší tendenci k odcházení u led žárovek provozovaných ve velkém vlhku? Předpokládám, že do ledek zalévací hmotou čipu dokáže asi pomalu pronikat vlhkost, která je spolehlivě zničí.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
samec

#6 Příspěvek od samec »

Brozicek píše:Na zdroji jsou dva přepínače. Levá má polohy WW, NW a CW. Usoudil jsem, že ty zkratky znamenají asi barva "teplá, normální a studená". Nepochopil jsem k čemu by se zdroj přepínal podle světelné teploty diod. Napadlo mě jen, že je to možná limitní napětí od 105 do 160 V, které se liší podle napětí, které závislé na teplotě sériově zapojených diod.
Na tom zdroji máš predsa dva výstupy, A a B. A na plošnom spoji, čo si odfotil je jasne vidieť, že tým prepínačom sa prepína buď len výstup A, buď oba výstupy, alebo len výstup B. Ak máš svietidlo s dvoma obvodmi LED, kde v jednom sú studené a v druhom teplé, tak tým prepínačom ich môžeš kombinovať.

Plošak je spečený, lebo podľa oxidácie na ňom zjavne bola prítomná voda.

LED nemajú predradný odpor, lebo zdroj je prúdový. Jednu LED môžeš spokojne preklenúť, prúdový zdroj si s tým poradí.
Brozicek

#7 Příspěvek od Brozicek »

Zaky píše:Svítidlo se mělo od začátku provozovat na nižší proud a svítilo by do alelujá. .....
Zapojení přepínačů je přímo od výrobce. Uživatel s nimi nemanipuloval. Takže výrobce snad věděl, že vyšší proud nebude ničit diody. Nebo je to skryté "kurvítko" ?

Výrobce LED svítidel LEDVACE je snad nějaká odnož OSRAM.
lesana87

#8 Příspěvek od lesana87 »

Zdá se, že se mu to v garáži ze zimy a vlhka rosí. Takže svítidlo mohlo být navržené konzervativně, ale asi ne do vody.
Zaky

#9 Příspěvek od Zaky »

Jistě, že to výrobce oroštoval naschvál, zákazník je chvíli rád, že to hodně svítí, výrobce je brzy rád, že si zákazník musí jít koupit další světlo. Samozřejmě netvrdím, že to měl majitel přepnout, nemohl tušit, že to takto snadno lze.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
teufel

#10 Příspěvek od teufel »

Oprava je podle mého možná:
Vadné LED vyměnit nebo překlenout. Při výměně je potřeba zjistit, kolik LED čipů je v pouzdře - bývá tam 1, 2, 3 nebo 6 čipů, tomu odpovídá napětí 3, 6, 9 nebo 18 V na LED. Protože je tam 54 LED v sérii, tipnul bych si 1 LED = 1 čip (54 x 3 V ~ 162 V). Zdroj lze sehnat z vasných LED žárovek E27, v 90% bývá v žárovkách vadná nějaká LED. Vadná LED žárovka by měla mít zdroj snižující měnič, pozná se to tak, že je tam tlumivka. Výstup je proudový, počet LED není důležitý, jen musí být na celém řetězci LED menší napětí než je usměrněné na vstupu měniče. Když seženeš 2 vadné 15W žárovky a každý měnič zapojíš na jeden řetězec, bude to tak akorát...
rnbw

#11 Příspěvek od rnbw »

Opravovat LED svietidla je nezmysel. Vydrzi to mesiac a odide dalsia LED.
Vyskusal som (skratovanim spalenej LED), vyhodil som.
lesana87

#12 Příspěvek od lesana87 »

Já bych to svítidlo tak šmahem neodsuzovala. Jestli příčinou byla zateklá voda a následně proraženej tranzistor, LEDky jsou v tom nevinně. Vlítlo na ně plný síťový napětí a odešla nejslabší v každém řetězci.
mi-ro

#13 Příspěvek od mi-ro »

To je jedna možnost. Druhá nabízí stejný problém jako LED podsvit TV Philipsů. Taky tři pásy paralelně. Pak už stačí JEDNA vadná-přerušená LED, pás zhasne a celý jmenovitý proud zdroje se přesune na zdravý zbytek. A to už pak jde rychle. Jinak souhlas, vadnou LED stačí natvrdo klemovat. To samé nutné i u druhého pásu. Vždy musí zůstat na páse stejný počet zdravých LED neboli musí mít logicky stejné Uf.
..to bude jen ňákej odpůrek
Brozicek

#14 Příspěvek od Brozicek »

lesana87 píše:Já bych to svítidlo tak šmahem neodsuzovala. Jestli příčinou byla zateklá voda a následně proraženej tranzistor, LEDky jsou v tom nevinně. Vlítlo na ně plný síťový napětí a odešla nejslabší v každém řetězci.
Zatečenou vodu mohu vyloučit, Svítidlo je zavěšeno krycím sklem dolů na příčném vodorovném trámu někde uprostřed otevřeného přístřešku pro dvě auta. Takže hodně daleko od okrajů střechy.
lesana87

#15 Příspěvek od lesana87 »

Tak vysrážená, jsem to tu psala, že se ti to rosí. Voda tam byla a to opakovaně, to je snad od pohledu zřejmý.
Odpovědět

Zpět na „Osvětlovací technika“