Tesla B90 - nefunguje nahrávání

Opravy, renovace, schemata historické techniky

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Poky

Tesla B90 - nefunguje nahrávání

#1 Příspěvek od Poky »

Zdravím všechny,
mám problém s magnetofonem Tesla B90 a to takový, že nefunguje nahrávání. Přehrává v pohodě všechny stopy, ale když ho přepnu do režimu nahrávání, tak starý záznam smaže (z toho usuzuji že oscilátor a mazací obvod funguje), ale nový se nenahraje. Během tohoto funguje odposlech do reproduktoru a indikátor úrovně se hýbe taktéž, takže si myslím že je problém někde mezi předzesilovačem a místem kde se potkává zvukový signál a předmagnetizace - kontakty přepínačů jsem měřil a spínají všechny dobře, bohužel nevím na co dalšího se tady zaměřit, tak bych poprosil o radu co s tím dál
Děkuji předem za rady :)
Hill
Administrátor

#2 Příspěvek od Hill »

Když to přehrává, tak na uzlu C11/R28 signál je a pérový svazek při zapnutém posuvu rozpíná.
Tedy tam signál musí být i při záznamu.
Dělá to na obou stopách?
Pak to znamená, že nf signál nedošel na přepínač stop, čili neprošel přes kontakty 11-12 přepínače záznamu. Jiná součástka cestou není.

Druhá možnost je, že to sice maže, ale nejde předmagnetizace, ale to by nahrál aspoň modulační špičky a sykavky.
BOBOBO

#3 Příspěvek od BOBOBO »

Jedna z mála věcí , kde by se hodil osciloskop . Když bys měřil přímo na hlavě , tak záznamové napětí předmagnetizace je mnohem vyšší , než nfsignál , je nutné vypnout oscík . Proud předmagnetizace se měřil na odůrku který zapojíš do drátu hlav ke kostře , bývalo to do 20R .
xsc

#4 Příspěvek od xsc »

U B90 bych čekal, že upadl nějaký z propojovacích stíněných drátů. Ty se lámou skoro samy. Třeba přívod k pinu 21 přepínače.
Odpůrek na měření předmagnetizace tam je, 10Ω a je vytažený na pin4 konektoru pro gramo.
Poky

#5 Příspěvek od Poky »

Tak jsem provedl nějaká měření - připojil jsem osciloskop na odpor měření předmagnetizace, průběh je pěkně sinusový bez nějakých zákmitů nebo dalších jevů. Ovšem se mi úplně nelíbí průběh signálu na hlavě (stejný průběh v obou stopách při odpojeném napájení oscilátoru), na vstup pro rádio mám napojený jednoduchý generátor signálu s NE555 ze kterého leze cca 1kHz sinus, možná je jen chyba mezi magnetofonem a židlí, že průběh vypadá takto. A k čemu je tam vlastně cívka L2 + kondenzátor C19? Je to filtr proti vstupu předmagnetizačního napětí do předzesilovače?
Přílohy
signal na hlave.jpg
signal na hlave.jpg
predmagnetizace.jpg
Na sondě přepnuto na dělení 10:1
Na sondě přepnuto na dělení 10:1
BOBOBO

#6 Příspěvek od BOBOBO »

U mgf je 90% závad ve styku pásku s hlavou a jeho posun . A pro chybu pro záznam je to nad 99% .
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Ne, to není chyba. Z generátoru s NE555 sinus nedostaneš, koukám, že tam pouštíš trojúhelník, nebo tak něco. Sinus to ani zdaleka není.
Jenže v záznamové cestě máš poměrně strmé zdůraznění výšek rezonančním obvodem, takže každý "schod", kterým se průběh liší od sinusovky, ho rozkmitá (na devítku rychlost kolem 16 kHz, na čtyřku asi na 9 kHz, ale účinněji). Čím ostřejší zlom průběhu, tím víc.
Dokud vstupem nepošleš čistý sinus, uvidíš zase takovou chlupatinu.

Všechna signálová napětí i proudy jsou efektivní hodnoty a platí právě jen s čistě harmonickým průběhem signálu.
Čili: pusť do toho čistý sinus, zapni záznam (ale zablokuj mazací oscilátor) nastav úroveň tak, aby na pérovém svazku měl signál 1 kHz úroveň právě 1,4±0,3 V, prostě, kdy indikátor ukazuje 0 dB.
Na měřicím odporu R26 bys měl při vypnutém oscilátoru naměřit asi 1,8 mV (5 mV špička-špička) a napětí na hlavě by se mělo pohybovat kolem 40 mV (112 mV špička - špička).
Hodnoty jsou jen orientační, pro kontrolu a první elektrické seřízení. Hlavy mají své výrobní tolerance, své tolerance mají i hodnoty okolních součástek, proto definitivně se nastavuje podle toho, jak dopadne záznam "přes pásek".
Postup najdeš v servisním manuálu, který je ke stažení na oldradio.cz (i když obecně platí tu postupy, jako pro většinu podobných magneťáků).
Poky

#8 Příspěvek od Poky »

To o tom nemožném sinusu z NE555 jsem třeba nevěděl i když mi někdo tvrdil že to fungovat bude :? . Každopádně za rady děkuji a teďka budu muset sehnat lepší generátor, abych se vůbec k něčemu doměřil. Může být pro tyto věci i nový digitální generátor funkcí nebo je lepší starý analogový RC generátor (třeba Tesla BM 344)? Omlouvám se za OT v tomto tématu :oops:
Hill
Administrátor

#9 Příspěvek od Hill »

Na to nemusíš stavět, ani shánět generátor. Vyhovující průběh dostaneš i ze sluchátkového (nebo LINE OUT) výstupu počítače pomocí online generátoru, například tohoto.
Když to ale vůbec nenahrává, napřed najdi příčinu, nejspíš to skutečně dělá upadlý kablík, jak ti píšeme výše.
A na to ti stačí i ten průběh z pětsetpadesátpětky.
Možná pak ani nebudeš muset sahat na nastavení, ale, jestli ho chceš zkontrolovat, bez toho sinusu to nepůjde.
Poky

#10 Příspěvek od Poky »

Dobře, zítra se na to podívám a dám vědět :D
Odpovědět

Zpět na „Opravy a restaurování starých elektropřístrojů“