DAB - digitální rádio

Vše, co se týká digitálního vysílání rozhlasu

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
DedVseved

#691 Příspěvek od DedVseved »

lubos1961 píše:V Novém Jičíně ještě zachytím Katowice na kanále 11a
To spíše bude z vysílače Skrzyczne ve 1257 metrech za Wislou.
lumca

#692 Příspěvek od lumca »

Rybnik komín EC4!
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#693 Příspěvek od Lukas-Peca »

Něco k tématu: https://digital.rozhlas.cz/operator-emi ... ho-9621135

Zřejmě kdyby v Praze nevysílalo DAB, bylo by zde možno sledovat polské DVB vysílání ve III. pásmu :)

Jinak zapomněl jsem uvést výsledek instalace 1,7m vertikálního dipólu na FM, rovněž připojeného na zesilovač Alcad - zde výsledek nepředčil očekávání tolik jako u DAB. V poslouchatelné kvalitě lze zachytit 39 stanic, převážně místních, ze vzdálenějších jen slovenské, které hrajou perfektně. Paradoxně některé místní stanice z vysílačů vzdálených pár km hrajou mizerně. Zkoušel jsem různé přijímače, nejlépe vyšel výše zmíněný Technisat, který se ani při nastavení největšího zesílení na alcadu nepřehltil. Věžička Panasonic s digitálním tunerem s RDS zachytila 30 stanic a od půlky dráhy poťáku na alcadu už počet stanic nerostl. Dále jsem zkoušel tuner ITT z 80. let s frekvenční syntézou - 28 stanic, Tesla Condor - 23 stanic (ladění bylo obtížné kvůli nevypínatelnému AFC) a Tesla Forte 18 stanic, ta už byla přehlcená a mimo nejsilnější stanice hrálo všechno přes sebe.
Hill
Administrátor

#694 Příspěvek od Hill »

Tak jsem tel lídlácký DAB+ přijímač, co jsem hodnotil tady, asi poněkud přechválil: zase po pár dnech jsem do něj vrazil čerstvě nabité akumulátory - a nic. Na sadě baterek 5,5 V, ale na tlačítka žádná reakce. Nestartuje ani na USB.
Na alkalinky spustit jde, připojím napájení přes USB, vyměním alkalinky za NiMH aku, odpojím USB, ukazuje stav baterie asi na 3/4, ale pořád hraje.
Nechal jsem rádio zapnuté asi 4 hodiny, vypnul - a už nezapnul. Na USB ani vnější zdroj do 5,6 V tlačítka nereagují. Přitom minulý týden se dal zapnout, i když ukazoval stav aku na 1/4 (4,75 V).
Ještě jsem ho neotevíral, zkusím pohledat něco k záruce, jestli už nemá týden po ní, což je u těchto výrobků stav nijak vzácný
Setkali jste se s tím někdo?
EKKAR

#695 Příspěvek od EKKAR »

Čím nabíjíš ty NiMH články, Jardo? Jestli jen podle časovače a bez hlídání teploty, tak věř tomu, že taková nabíječka je během malýho počtu cyklů dokáže natolik zničit, že i když vykazujou plný nabití, mají tak velkej vnitřní odpor, že je některý zařízení odmítnou.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
rnbw

#696 Příspěvek od rnbw »

Ale jemu to nefunguje ani pri 5V napajani z USB portu.
EKKAR

#697 Příspěvek od EKKAR »

Ano - protože standard USB je jen 500mA a port tak vykazuje nemalej vnitřní odpor. Čerstvý "alkalinky" rádio sblafne, protože mají malej Ri - přepojení na USB zdroj si díky kapacitám v napájení ani nevšimne a dtto proběhne při záměně alkalinek NiMH akučkama - prostě Ri zdroje to rádyjko testuje jen při prvním zapojení po úplným výpadku napájení. Ale samotný už několikrát nabíjený NiMH = se zvýšeným Ri už to "odhalí" jako nevhodnej zdroj. Celkově bych to tipnul na součást firmwaru toho rádyjka, prostě po obnovení napájení procesor testuje napájecí zdroj a nevyhovující = s Ri nad určitou hodnotou prostě odmítne. Neříkám, že je to správně, ale podle mě je to vlastnost.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Hydrawerk

#698 Příspěvek od Hydrawerk »

U rádia z Lidlu bych čekal takovéto malé nedokonalosti, no.
Mimochodem, od Sony se asi už žádnýho DAB+ rádia nedočkáme... https://www.sony.cz/boomboxes-radios-po ... dab-radios
Hill
Administrátor

#699 Příspěvek od Hill »

Bateriemi to nebude, články 8-pack Color Edition AA 2500 mAh jsou celkem nové, koupené a naformované před asi 6 týdny, nabíjené od té doby všechny maximálně 10x. Mají jeden, jak druhý, úbytek napětí při zátěži 200 mA mezi 8 a 10 mV, to máme vnitřní odpor do 40 - 50 mΩ.
Nabíječka je Tronic HG08139 (ta větší tady, jiné spotřebiče, například fotoblesk, s články v ní nabitými žádný problém nemají.
I to napájení přes USB je dostatečně tvrdé a je jedno, zda použiju USB nabíječku 500 mA, nebo 2 A. Tlačítka mají naprázdno 3,15 V ve všech režimech napájení a stiskem spojují s kostrou (už jsem to mezitím otevřel).
Jde jen o start (nezáleží na tom, zda startuji přijímač, nebo jen info pro zobrazení hodin).
Jak jsem psal, když už se podaří na alkalinky nastartovat, hraje to na akumulátory až do vybití, případně na USB napájení, dokud to nevypnu. Pak tam musím zase nacpat alkalinky, aby se to dalo zapnout.
Odkládám to a ještě si rozmyslím vestavbu do tuneru se zesilovačem, kde si pro to můžu ustabilizovat potřebných 5,7 - 6 V a pořešit start po zapnutí.
rnbw

#700 Příspěvek od rnbw »

Je mozne, ze sa to bude zhorsovat a casom to uz nepojde ani na 6V.
Hill
Administrátor

#701 Příspěvek od Hill »

Toho se právě obávám. Je přece tři týdny po záruce.
bu2520

#702 Příspěvek od bu2520 »

Já mám podobnou "závadu" u foťáku CANON u některých baterií a zvláště NiMh hlásí vybité baterie, nebo se vůbec nenastartuje. Je to problém s použitým plechem na kontakty držáku baterií, když se podaří dobře očistit neviditelný povlak tak baterky vydrží dost dlouho.
Hill
Administrátor

#703 Příspěvek od Hill »

Tím to nebude - to napětí z baterek je až na šasi a stisknutí tlačítek na ně nemá vliv. Pro jistotu jsem na to kouknul i osciloskopem, to napětí se nehne.
bu2520

#704 Příspěvek od bu2520 »

A měřil jsi to až v přístroji na PCB? je velmi časté, že se druhá strana kontaktního plechu o plošák jen opírá a není nijak přiletovaná.
Hill
Administrátor

#705 Příspěvek od Hill »

To má pájené přívody lícnou, do PCB pak konektor. Měřil jsem až za konektorem na PCB.
Na druhou stranu je to jedno, před týdnem ještě startoval s jakoukoli USB nabíječkou, teď na žádnou nenastartuje. A konektor USB je přímo na plošňáku.
Odpovědět

Zpět na „Digitální rozhlas“