Co je to za rádio?

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Ten, kdo rozumí psanému textu, ví o co šlo. Howg.
:wink:
h_honza

#17 Příspěvek od h_honza »

@Lukas-Peca: máte pravdu, také mi napadlo, že je to čtyřokruhový superhet, ale nechtěl jsem moc fantazírovat. Pak ta prostřední elektronka může být EF22. A ano, bezva zapojení pro bastlíře, asi se to dá sladit podle ucha a místních vysílačů.
xsc

#18 Příspěvek od xsc »

Lukas-Peca píše:Nerad bych narušil duchaplnou diskuzi, nicméně tento radioaparát je nejspíš zapojen jako čtyřokruhový, tj. jeden MF filtr, za ním EF22 jako audion se zpětnou vazbou do toho filtru. Viz schéma, jen v něm je samokmitající směšovač, kdežto v tomto přístroji je klasický směšovač s ECH21.
No, nevím. Vzhledem k použité MFT1, což je cívka ze soupravy z Pardubic, to tak nevypadá, pokud si jí někdo neupravil. Protože to je normální MF trafo bez dalšího pomocného vinutí pro vazbu. Na obrázku je podobný bastl osazený 2xECH21, EBL21 a AZ11. Druhá MF tam je taky, ale osazena "ošizenou" verzí. Není to trafo, ale jen cívka do anody elektronky s odbočkou pro usměrňovač. Na obrázku z ní vedou ty červené dráty. Nemá ani stínící kryt. Pardubice ji také nabízely.
Přílohy
Pardubice.jpg
Pardubice.jpg
BOBOBO

#19 Příspěvek od BOBOBO »

FUJ , ten novej elyt . :lol:
Celeron

#20 Příspěvek od Celeron »

Novej? Tyhle byly v tesláckejch zesákách už počátkem 70-tých let. Trafo se stejným popisem na sloupku z tý doby mám taky, dalo se to koupit v "Elektře". Možná trochu jiný velikosti. Zajímavej je spíš na tu dobu diodovej výstup na DINu pro nahrávání , nebo jako vstup z gramce.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
xsc

#21 Příspěvek od xsc »

Ten DIN je zjevně dobastlenej později.
h_honza

#22 Příspěvek od h_honza »

xsc píše: Protože to je normální MF trafo bez dalšího pomocného vinutí pro vazbu. Na obrázku je podobný bastl osazený 2xECH21, EBL21 a AZ11. Druhá MF tam je taky, ale osazena "ošizenou" verzí. Není to trafo, ale jen cívka do anody elektronky s odbočkou pro usměrňovač. Na obrázku z ní vedou ty červené dráty. Nemá ani stínící kryt. Pardubice ji také nabízely.
Umí! A jsme k původu toho rádia blíž.
xsc

#23 Příspěvek od xsc »

Motat cívky byl vždycky opruz, takže většina těhle starších konstrukcí má svůj základ v nějaké té stavebnici nebo aspoň dostupné cívkové soupravě. Elektronky se daly změnit.
Pokud to zapojení +- odpovídá tomu, co jsem popsal, tak hledej Super I-01
https://www.ebastlirna.cz/modules.php?n ... c&t=110164
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“