IGBT alebo MOSFET do SMPS?

Náhrady součástek všeho druhu, informace a dotazy k součástkám

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
danhard

#16 Příspěvek od danhard »

Je to bezpochyby flyback, už podle toho trafa s velkou vzduchovou mezerou.
Trafo bych tipoval na ETD44 a to by mělo na 300W stačit.
https://tpe.group/wp-content/uploads/pd ... former.pdf
lesana87

#17 Příspěvek od lesana87 »

Tak jo, podle té fotky trafa to propustný měnič není. Nevěděla jsem, že se dělají flybacky na tak velký výkon, už šoupu v koutku nohama.
danhard

#18 Příspěvek od danhard »

Dělají.
S MOSFETem není problém jít na vyšší frekvenci a u flaybacku se přenáší kvantum energie.
Mám tu zesilovač 2x500W a je tam flyback.
Flyback byl v každý CRT televizi :D

Za svojí profesionální praxi jsem navrhl asi 20 zdrojů 2W-20kW, je pravda, že jen ty do 10W byly flyback, protože byly konstrukčně jednoduchý.

Třeba ve stmívači UD700
https://www.isyglt.com/en/products/dimmer/ud-700-x2
Tam jsem potřeboval napájení ve třech vzájemně izolovaných hladinách (komunikace a dva kanály stmívače na síti).
Šlo tam hlavně o odrušení, takže to chtělo trochu ladění s vinutími.
Vzorky a odladění jsem dělal sám, první tisícovku dělala česká firma, další tisíce pak převzala konkurence z číny :D
Už je to zastaralý, ale vývoj jsem dělal víc než před 15 lety.
JMD

#19 Příspěvek od JMD »

Prosím vedeli by ste ma naviesť na nejaký šikovný AN alebo na vzorovú schému alebo model so servisným manuálom?

Nechce sa mi ísť do reverzného inžinierstva. To by som musel celé odstrojiť a potom sa motať medzi smd na 2 vrstvej doske.

Predpokladám, že tie 2ks TL431AI nejak cez 2 opto brány a driver zabezpečujú spätnú väzbu a tvorbu PWM pre hlavný MOSFET, tak aby na vystupe bez ohladu na zatazenie bolo 48V. Na doske z boku je este viacotackovy trimer, asi pre jemne dostavenie napatia na vystupe.
JMD

#20 Příspěvek od JMD »

JMD píše:Tu je aj schéma, jednoduchého SMPS pre zosilňovač v class D 500W RMS 4ohm, 300W RMS 8ohm.
Zosilňovač basgitarovej hlavy som opravil za 20€. Mladý basgitarista je vysmiaty a šťastný. Do zdroja som použil luxusnejšie 2 výkonové mosfety výrobcu STM STW48N60M2, aj keď by stačili s menším prúdom STW28N60M2. Podarilo sa mi zohnať aj driver IR21531D. So skladaním bola strašná prplačka v malom priestore. Chcel som najskôr oživiť a skontrolovať zdroj a až potom zapojiť zosilňovaciu časť. Mám s tým dobrú skúsenosť a o trochu viac vedomostí.
Odpovědět

Zpět na „Součástky“