IGBT alebo MOSFET do SMPS?
Moderátor: Moderátoři
S MOSFETem není problém jít na vyšší frekvenci a u flaybacku se přenáší kvantum energie.
Mám tu zesilovač 2x500W a je tam flyback.
Flyback byl v každý CRT televizi
Za svojí profesionální praxi jsem navrhl asi 20 zdrojů 2W-20kW, je pravda, že jen ty do 10W byly flyback, protože byly konstrukčně jednoduchý.
Třeba ve stmívači UD700
https://www.isyglt.com/en/products/dimmer/ud-700-x2
Tam jsem potřeboval napájení ve třech vzájemně izolovaných hladinách (komunikace a dva kanály stmívače na síti).
Šlo tam hlavně o odrušení, takže to chtělo trochu ladění s vinutími.
Vzorky a odladění jsem dělal sám, první tisícovku dělala česká firma, další tisíce pak převzala konkurence z číny
Už je to zastaralý, ale vývoj jsem dělal víc než před 15 lety.
Nechce sa mi ísť do reverzného inžinierstva. To by som musel celé odstrojiť a potom sa motať medzi smd na 2 vrstvej doske.
Predpokladám, že tie 2ks TL431AI nejak cez 2 opto brány a driver zabezpečujú spätnú väzbu a tvorbu PWM pre hlavný MOSFET, tak aby na vystupe bez ohladu na zatazenie bolo 48V. Na doske z boku je este viacotackovy trimer, asi pre jemne dostavenie napatia na vystupe.
Zosilňovač basgitarovej hlavy som opravil za 20€. Mladý basgitarista je vysmiaty a šťastný. Do zdroja som použil luxusnejšie 2 výkonové mosfety výrobcu STM STW48N60M2, aj keď by stačili s menším prúdom STW28N60M2. Podarilo sa mi zohnať aj driver IR21531D. So skladaním bola strašná prplačka v malom priestore. Chcel som najskôr oživiť a skontrolovať zdroj a až potom zapojiť zosilňovaciu časť. Mám s tým dobrú skúsenosť a o trochu viac vedomostí.JMD píše:Tu je aj schéma, jednoduchého SMPS pre zosilňovač v class D 500W RMS 4ohm, 300W RMS 8ohm.