Jak šetrně vypájet LED diodu.
Moderátor: Moderátoři
Jak šetrně vypájet LED diodu.
Poradí někdo jak šetrně bez poškození vypájet LED diody na obrázku?
Zkoušel jsem to sám jednou pájkou. Nepodařilo se. Pod diodamí je masivní chladící pásek, který rychle odvádí teplo, takže nebylo možno roztavit cín současně na obou stranách diody.
Napadl mne postup pro dvě pájky a dva lidi (třetí ruka nebo i další dvě ruce). Jeden by dvěma pákami nahříval pájení LED současně z obou stran, a pomocník by se snažil diodu vyjmout pinzetou, nebo také dvěma hroty proti sobě ji vyšprtnout.
Znáte lepší postup, který bych zvládl sám bez pomocníka?
O ty diody mi nešlo, chtěl jsem jen zjistit jak na to.jezevec píše:Jestli ti jde o ty diody, tak za pár korun jich na Alíku koupíš stovku.
Elektrickou plotýnku doma nemám. Tak jsem to zkusil na malém plynovém hořáku na nejmenší výkon. Tři, diody se poslušně odpájely. Sundával jsem je po jedné, ostatní dvě nespadly a držely než jsem je pinzetou sundal, i když jejich cín byl určitě také již roztavený.
Tak jsem je zkusil zpět připájet a povedlo se. Opět jsem každou postupně nejdříve usadil a pak nahřál. Žádná dříve usazená nespadla, i když se pod ní cín určitě také tavil. (Tou černou čárkou jsem si na diodách označil anodu.)
Pokud bych chtěl na plynu nahřát zespodu selektivně jen jednu diodu (součástku), myslím že by stačilo navrtat dírku do plechové destičky a usadit ji na hořák tak, aby pod dírkou byl jen jeden plamínek nasměrovaný do správného bodu.
Na tom spodním chladiči není po ohřevu ani stopa po plameni, jen ty tři diody jsem při montáži usadil mírně z úhlu, ale spolehlivě se zpět připájely.
Bude mi 81, a stále se mám co učit od mladších.
Děkuji.
- monterjirka
Ak si mysliš že vymeníš jednu LED a máš vyhrane, omyl.
Dostal som sa zadarmo k svetlám kde zopár LED bolo NOK. Nakoniec vyšlo najlepšie odpajkovať celý plošak a osadiť u nás kúpenými LED , pri 240 ks už bola cena priaznivá.
Dať LED dole, napatlať pastu a osadiť nové (správne otočiť) , zapiecť - 45 minut na 60 LED.