Čistič vzduchu IONIC?
Moderátor: Moderátoři
Čistič vzduchu IONIC?
https://www.datart.cz/cisticka-vzduchu- ... on-x6.html
Možná se mýlím, ale zdálo se mi, že tyhle čističe byly o dost dražší než jiné značky, ale onehdy jsem v jedné elektře procházel a jejich cena byla srovnatelná s čističi jiných značek.
Kdo máte zkušenost s bytovými čističkami, můžete mi poradit?
Zkušenosti asi po dvou letech provozu: ano, chytá to jemný bordel ze vzduchu. Během provozu to periodicky spíná (asi jako mikrovlnka nebo indukce), čím silnější stupeň nastavení, tím kratší pauzy. Zblízka je cítit i jemné proudění vzduchu na výstupu. Tak zhruba jednou za dva-tři měsíce osprchuju elektrody a umyju špínu. Jestli to skutečně vede ke zlepšení kvality vzduchu si říct netroufnu. Nemocní jsme stejně jako předtím, prach se na policích taky usazuje víceméně stejně jako dřív. Vypouští to do bytu čuchatelný ozon, což mi spouští varovné nervové dráhy, protože ze školy všichni víme, že přízemní ozon je, na rozdíl od toho stratosférického, škodlivý. Přečetl jsem na to nějaké články na netu a prý se bát nemusím.
Pouštíme to doma víceméně jen od podzimu do jara, protože - a to beru jako hlavní a principiální zápor všech čističek vzduchu - jakmile otevřeš jednou okno, máš v místnosti zase ten starý dobrý venkovní vzduch, se všemi těmi jeho bakteriemi, viry, pyly, prachem... zkrátka tím děsivým venkovním světem, kterého nejspíš výrobce téhle hračky chce, aby se naše manželky bály. (S omluvou lesaně87.)
EDIT: Kdybych ho chtěl koupit dnes, mrknu nejdřív na Bazoš. Plno lidí se jich zbavuje.
http://www.ebastlirna.cz/modules.php?na ... ic&t=58283
- martinkopp
.A ešte jednu perličku,jeden môj známi používa túto čističku v miestnosti,pivnici kde má uskladnené ovocie a tvrdí, že mu jablká aj iné ovocie v tej miestnosti vydržia dlhšie, menej hnijú, o koľko, to mi už nepovedal, treba skúsiť.
Ozon (O₃) je extrémně reaktivní a vysoce toxický plyn. Pro lidský organismus je nebezpečný především kvůli svým silným oxidačním schopnostem, které na buněčné úrovni způsobují tzv. oxidativní stres.