Od kdy začátek výběru výpalného za zboží z Číny
Moderátor: Moderátoři
- jirka5
Od kdy začátek výběru výpalného za zboží z Číny
https://celnisprava.gov.cz/cz/Stranky/C ... merce.aspx
https://celnisprava.gov.cz/cz/Documents ... %20cla.pdf
https://celnicka.cz/cs/articles/kdy-se- ... -se-podava
A očekával bych, že se to zdražení promítne i do zboží zasílaného z EU.
- martinkopp
Jinak za tenhle poplatek bych nevinil ani tak EU, ta na tom údajně nic nevydělá, má to pokrýt jen náklady na výběr. Za výpalné jsou přímo odpovědní překupníci čínského šuntu, respektive jejich profesní organizace jež si tento nesmysl prolobovaly. Nikomu jinému než šmelinářům typu hadex, laskakit, dratek apod. (v našem oboru) tohle opatření nic nepřinese.
- jardafiala
Jak už tady psali, je to přirážka "ke clu". Tzn. nikoho nezajímá, kdy ti to přijde, ale kdy to tzn. proleze celnicí. A to proclení vidíš ve sledování zásilky. Z Temu bych bral tak do 20.6. se zárukou, že to do toho konce měsíce určitě dojde. A mimochodem, ještě tě nenapadlo, že to vozí z Číny jejich stíhačky? Do týdne to chodí proto, že právě ty drobnosti jsou už na skladě v EU.jirka5 píše:Bude se poplatek platit i za zboží, které jsem si objednal s rezervou v polovině května a bude doručeno se zpožděním 1. července? Co když zásilka dorazí 30. června a nezastihne mě doma? Tak 30. bez poplatku a 1. s poplatkem? Myslíte si, že je riskantní objednat si něco ještě dnes, když Temu zaručuje dodání do 3 dnů?
Ty dneska fakt boduješ. Že by ti zdražili i rohlíky z Kauflandu?matahari píše:Vše je v gesci Celní správy na základě unijního celního předpisu
A očekával bych, že se to zdražení promítne i do zboží zasílaného z EU.
- jirka5
martinkopp: Zboží z Číny bych nenazýval šuntem, oni dovedou vyrobit kvalitu zboží podle požadavků zadavatele. Objednávám z Číny už asi pět let a zatím jsem udělal jen jednu špatnou zkušenost s vf generátorem, který jsem reklamoval a prachy přišly zpátky poměrně brzy. Neřekl bych, že naše eshopy se elektronickými součástkami jsou překupníky čínského šuntu a vůbec už bych je nenazýval šmelináři, jsou to zkrátka dovozci. Nic jiného jim nezbývá, protože u nás se z tohoto sortimentu již dávno nic nevyrábí. Pro mě je problémem spíše jejich úzký sortiment, který jsem si doplňoval nákupy z Číny. Taky by mě zajímalo, jakou mají ti "šmelináři" profesní organizaci, která má takovou sílu, že prosadila u EU výběr výpalného za přímý nákup v Číně.
p32: proclívá se to podle toho, kdy to projde celnicí. Díky, je to logická myšlenka, která mě nenapadla. Jinak stíhačky jsou obvykle vojenská, nikoliv dopravní letadla. Že by něco dopravovaly? A kdeže ty čínské stíhačky na území EU přistávají? No, jako fór dobrý!
Myslím si, že šikmovokej obchodník je chytrej a vždycky si poradí. Předpokládám, že do měsíce se situace uklidní a balíčky začnou chodit opět bez poplatků, protože s adresou odesilatele z EU. Včera jsem takovou zásilku dostal z Německa.
Jedná o paušální CLO na zboží z tzv. třetích zemí v zásilkách s celní hodnotou do 150 EUR. Vybíráním pro zásilky přicházející do ČR není pověřena Česká pošta, ale Celní správa ČR. U prodejců a prodejních portálů ze třetích zemí, kteří mají přiděleno IOSS bude tyto poplatky vybírat prodejce už při nákupu podobně jako dosud vybíral DPH a v takovém případě Celní správa ČR jen zkontroluje zda pro příslušnou zásilku bylo příslušné DPH a CLO prodejcem uhrazeno a pokud ano tak se nic dalšího řešit nebude. Česká pošta je pouze jeden z dopravců, kteří mohou, ale také nemusí zastupovat adresáta při celním odbavení.jirka5 píše:Od 1.7.2026 má česká poštovna začít vybírat poplatek 3 eurogroše za každou položku zaslanou v balíčku z Číny.
Ano, protože v tomto případě není podstatná doba nákupu, ale doba kdy proběhne celní odbavení zásilky na území ČR.jirka5 píše:Bude se poplatek platit i za zboží, které jsem si objednal s rezervou v polovině května a bude doručeno se zpožděním 1. července?
Není podstatné kdy budete/nebudete doma, ale kdy proběhne celní odbavení zásilky. Dokud nebude CLO uhrazeno tak Celní správa ČR neumožní doručování zásilky. Pokud je zásilka doručována znamená to, že celní odbavení už proběhlo a pokud to bude 1.7. nebo později tak už byl celní paušál uhrazen a pokud jste ho neplatil přímo při nákupu spolu s DPH tak si ho od Vás vybere při doručení dopravce, který Vás zastoupil při celním řízení pokud si celní řízení nebudete řešit vy sám bez zastoupení dopravcem. V případě, že si budete celní řízení řešit vy sám tak si od vás Celní správa ČR vyžádá platbu příslušné částky na příslušný účet a teprve poté uvolní zásilku pro doručení dopravcem.jirka5 píše:Co když zásilka dorazí 30. června a nezastihne mě doma? Tak 30. bez poplatku a 1. s poplatkem?
Záleží jak bude Temu reagovat a zda zásilky do EU nezačne řešit výhradně jen přes jejich EU sklady. Obecně to zatím nevíme a z tohoto pohledu to riskantní je. Také někdy nakupuji na Temu a už nejednou se stalo, že i když všechny položky v objednávce měly "zaručeno" doručení do 3 dnů tak reálné doručení zásilky od jejího objednání trvalo déle než zbývá nyní do 1.7. Nicméně Temu má své IOSS. Dosud u zásilek z Číny do EU účtovalo DPH už při nákupu a nově tedy zřejmě začne účtovat i poplatek 3 EUR na položku už při nákupu.jirka5 píše:Myslíte si, že je riskantní objednat si něco ještě dnes, když Temu zaručuje dodání do 3 dnů?
Ali má také své IOSS. Dosud do EU účtovalo DPH už při nákupu a nově tedy zřejmě začne účtovat i poplatek 3 EUR na položku už při nákupu.jirka5 píše:Ali udává druhou půlku července, tak tam bych to určitě neriskoval.
Obecně se v EU skladech nemůže držet úplně všechno tj. kdejaká drobnost.jirka5 píše:Je téměř jisté, že čínské eshopy si zřídí svoje velkoobchodní sklady na teritoriu EU a nenasytná EU utře hubu ovšem bude to platit i pro drobné součástky?
Záleží jak konkrétně to vyřeší prodejci a prodejní portály mající své EU sklady už nyní a k nim patří oba zmíněné tj. jak Ali tak i Temu. Je možné, že to bude fungovat zhruba takto viz dále uvedené.
Nakoupíte v zahraničním eshopu mimo EU zboží, které není v lokálním skladě EU, ale zahraniční eshop zboží, které jste si koupil v eshopu nepošle ze země mimo EU k vám, ale do lokálního EU skladu v rámci nikoli individuální zásilky, ale tzv. doplnění skladu, které už v současnosti probíhá pravidelně třeba jednou týdně. Lokální sklad to proclí ve vlastní režii v rámci doplnění skladu což jsou obrovské zásilky nad 150 EUR a tam se celní paušál neuplatňuje a postupuje se podle standardního celního sazebníku kde clo tvoří u spousty druhů zboží jen zanedbatelný podíl. Lokální sklad pak již proclené zboží pošle zásilkou v rámci EU zákazníkovi v EU, ale na takové zásilky se už žádné CLO ani celní odbavení nevztahuje, protože obsahuje jen zboží, které již bylo procleno.
Takový postup ovšem prodlouží dobu mezi objednáním a doručením za cenu toho, že se nakupující vyhne placení celního paušálu 3 EUR na položku. Možná někteří prodejci a portály nabídnou pro nakupujícího z EU i možnost volby v tom smyslu zda má být objednávka řešena cestou přes EU sklad za cenu delšího doručení a nebo zda zákazník raději zaplatí celní paušál a doručení se tak urychlí.
Mimochodem od 1.11. zřejmě přibude další poplatek na zásilky z tzv. třetích zemí. Jeho předpokládaná výše bude pravděpodobně 2 EUR na zásilku jako celek bez ohledu na její celní hodnotu.
Tohle si vylobbovali "překupníci" z EU a zejména ti ve Francii, ale souhlasí s tím i spousta jiných včetně těch v Česku. Je jim totiž "trnem v oku" to, že si řada nakupujících objednává zboží raději v eshopech mimo EU zejména z Číny než, aby v podstatě stejné zboží z Číny kupovala v lokálních eshopech kde je často mnohonásobně předražené. Řada různých věcí se v eshopech v rámci EU ani nenabízí, ale to "překupníky" nezajímá. Jim jde především o to jimi nabízené předražené zboží.Wolf70 píše:no jen toho blba co to vymyslel bych rád jednou v životě potkal .-)