Zadara NiCd aku

NEKOMERČNÍ nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ransom

Zadara NiCd aku

#1 Příspěvek od ransom »

Kdyby se to někomu náááhodou hodilo (nevím teda k čemu, je to neúměrně velký), nechám je tu pár dnů ležet. Pak půjdou do starých baterek.
Jeden pack má dokonce 12V, ostatní porůznu. Teoreticky by většina článků mohla být životaschopná.
Osobně nebo si zařiďte Zásilkovnu, Balíkovnu a pod.

Obrázek
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#2 Příspěvek od EKKAR »

To vypadá jako akupacky z nouzovejch bludiček ... Nech mi je stranou, zkusím jestli by se nedaly probrat a ty lepší vytěžit ... Zkus je zvážit, jestli se to vejde do váhy obyč. balíku Packety = 5kg.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
ransom

#3 Příspěvek od ransom »

Je jich pět a jeden má odhadem kolem půl kila nebo něco přes. Ale radši to zvážím.
Ano, jsou ze zálohovaných stropních svítidel. Tam to svítilo na nějakých 25W, tož jsou trochu větší.
VASEK_W

#4 Příspěvek od VASEK_W »

Dle popisu na obalu jsou tam články typu "C", tudíž malý buřt (nebo monočlánek), jak to kdo zná ;-)

Vašek
ransom

#5 Příspěvek od ransom »

Ano. A ten může mít asi tak 60-85g, co jsem tak hledal (mám je v práci). V packu jich je deset. Takže se do váhy vejdem.
EKKAR

#6 Příspěvek od EKKAR »

Fajn, pošlu ti kód.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
ransom

#7 Příspěvek od ransom »

A tak potom dej vědět, jestli se z toho něco vytěží, a k čemu to vlastně vůbec ještě dnes může být dobré. Já chvíli na to čuměl, jestli bych to třeba nestrčil do boomboxu. Ale jeden ten pack nahradí tři malé a lehké 18650 se všemi jejich výhodami.

Pro zajímavost: Byla to 25W kruhová LED světla do sádrokartonu s malým externím driverem. U některých byl ještě ve stropě pohozený zálohovací modul (velikosti předřadníku k 2x58W zářivkám), a vedle něho ten accupack. Zálohovalo to na plný výkon svítidla, jako nouzák při výpadku proudu.

Když ten objekt někdy před deseti lety dělali, natahali si světla trojžílem, a až dodatečně přišli na to, že ten zálohovací modul potřebuje ostrou fázi. No tak ji tam poslali žlutozeleným, žádný sraní. Část těch svítidel už vychcípala, tak jsme to měnili. Nový nouzový modul už má titěrnou litiovou baterčičku a při výpadku napájení svítí na 3W.
EKKAR

#8 Příspěvek od EKKAR »

ransom píše:A tak potom dej vědět, jestli se z toho něco vytěží, a k čemu to vlastně vůbec ještě dnes může být dobré. ...
Pokud v tom jsou články "C", mám starší akuvrtačku z doby, kdy LIDL ještě neprodával Párksajd. Má 10S akupack právě ještě nikl-kadmium - a po těch létech úplně mrtvej. Líthium se mi tam žádný cpát nechtělo, s tím masivním akupackem pod rukojetí je solidně vyvážená, tak třeba se povede nějaký články vytěžit a použít ...
Kremik

#9 Příspěvek od Kremik »

NiCd z nouzovek bejvaj totálně mrtvý. Jestli jsou trvale dobíjeny jakýmsi konstantním, obvykle nemalým proudem, je to pro ně mnohem horší, než kdyby lezely 10 let vybité, zapomenuté někde ve skladu. Asi půl roku zpět jsem dostal asi 10 takových světel. Už byly ale ledkové. Baterky 10 let staré, s cca jednou promilí původní kapacity. U některých se povedlo ji asi 10x navýšit, ale 1% je pořád jaksi "trošku" málo. Přitom tu mám 16 let staré NiCd, kapacitu mají a napětí si drží. A netečou.
Ale možná budeš mít větší štěstí. Záleží na nabíjecím obvodu. Na vrtačku to ale nebude v žádném případě.
Ivan_Ryger
Bydliště: Jára Cimrman- "Uppsala, Uppsala,... tam jsem taky nebyl"

#10 Příspěvek od Ivan_Ryger »

S tým hlbokým ybitím je to pravda. V NiCd akumulátoroch rastú pri podvybití dendrity, ktoré článok zvyknú skratovať na nulu. V takom prípade sa dajú oživiť pretavením dendritu prúdom rádovo pár A, dodaného napr. z nabitého kondenzátora, al. iného článku. Regenerácia a jej postup je na Youtube
EKKAR

#11 Příspěvek od EKKAR »

Kluci nebojte, já si ještě pamatuju éru "knoflíkovejch" článků Bateria Slaný NiCd 225 - poradím si.
Kremik

#12 Příspěvek od Kremik »

NiCd225 byla jedna velká katastrofa. Cyklů to mělo myslím 100, jmenovitý proud 22,5mA, ale výrobce svítilny, která dva tyto články obsahovala a zadním koncem se nabíjela v zásuvce tvrdil, že výrobce připouští i proud dvojnásobný. V té svítilně byla bludička 2,5V 50mA. Kolik to dalo cyklů netuším, ale co se mi dostaly do ruk tyhle články, byly měkké jaxsfiňa. První rozumný NiCd co jsem měl byla až 450mAh tužkovka.
Tak pak poreferuj, jestli se ta vrtačka točí aspoň naprázdno :D
Celeron

#13 Příspěvek od Celeron »

A teď si vem, že byly ručky pojítka, který byly napájený těmahle NiCd 225-kama. Na jedno nabití to vydrželo pár desítek minut, kór v zimě.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
ransom

#14 Příspěvek od ransom »

Já měl kdysi pack šesti tužkových NiCd koupený v bazaru, absolutně netuším z čeho. Zkratový proud mi jednou na stole zapálil 0,5mm² kablík, když jsem je shrnul s hromadou bince a nedopatřením zkratoval. Měl jsem Trabanta, který měl imrvére problémy se zapalováním když točil startér. Tak jsem si dal pod palubku tyhle NiCd, a při startování jsem přepínačem házel napájení zapalování na ně. Jednou jsem to pak zapomněl přepnout zpátky, a dojel na ně z Provodova až do Jaroměře. Tam mi to u kasáren začalo škytat. Takže jsem na ně ujel nějakých třináct, možná patnáct kilometrů.
Kremik

#15 Příspěvek od Kremik »

Už jsem tu možná kdysi psal, jak mi dcera vzala baterku ze stolu. Vykuchaná baterka z mobilu, 4 kusy mikrotužkovek, takovej kvádříček 2x2 baterky se dvěma páskovými vývody. Hezky modré, asi se ji líbily, vzala mi je ze stolu, ale tak šikovně, za póly, že ty páskové vývody přitlačila na články pod nimi. Udělala asi dva kroky, baterka letěla na zem a ozval se řev. Na ukazováčku a prostředníčku měla vypálené puchýřky přesně ve tvaru těch pásků.
No a mi se kdysi podařilo, když jsem si hrál s 10W solárním panelem, přepálit 20A rozsah na levném multimetru. 12V baterkou služenou právě z článků SUB-C. Ty ale nebyly z nouzovek. Nepřehořel přímo ten bočník, ale široký plošňák vedoucí k němu, i když byl připájen prakticky hned vedle zdířek.

Celeron > Nebyl to takovej váleček 10ti kousků v černé plastové "trubce"? S těmi jsem se potkal. Ty se musely v provozu nádherně přepólovávat.
Odpovědět

Zpět na „Nabídka přístrojů, součástek a náhradních dílů“