Ropa/Benzín blbec a výhoda starýho auta

Vše, co se týká elektroniky v automobilech, motocyklech a jiných samohybech

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
jardafiala

Ropa/Benzín blbec a výhoda starýho auta

#1 Příspěvek od jardafiala »

To bude pošklebků... do svého ropáka jsme omylem dotankoval (50litrovou nádrž doplna) 15litrů benzínu. Uvědomil jsem si to hned když jsem zavěsil pistoli. Naštěstí mám staré auto (SUZUKI Liana 1,4ddis) takže můj mechanik mi na okamžitý dotaz doporučil auto moc nehonit a motor nevytáčet. Pocit z jízdy z Mělníka do České Lípy - (kdybych to nevěděl a nebyl nervosní) tak nějak rozdíl žádný. Titul jsem si udělil sám v názvu, netřeba opakovat.
bu2520

#2 Příspěvek od bu2520 »

Kdysi jsem to zažil u pumpy kdy si pár desítek litrů benzínu omylem natankoval autobusák do karosy, pak si uvědomil že si spletl pistole a dotankoval naftu a byl to hukot když nastartoval a odjížděl. Bylo někdy těsně po revoluci.
Zaky

#3 Příspěvek od Zaky »

Dotankovávej ještě opakovaně parkrát jak se vejde pár litrů prémiové nafty a nalej do nádrže ve větší dávce VIF. Ať se benzín co nejvíce a co nejrychleji naředí, vstřikovacímu čerpadlu to dobře nedělá, benzin nemaže a hrozí jeho zadření s následnou likvidací vstřiků a kontaminací celého palivového systému prakticky neodstranitelnými otěrovými částečkami. Táta nedávno natankoval do PSA 2.2HDI commonrail do 35l nafty omylem 25 l benzínu, ujel asi 5 km, prý to jelo úplně normálně a po zhasnuní mtoru už nenastartoval. Následoval odtah, vyčerpání nádrže a potrubí a kontrola sítka na ventilu regulace tlaku paliva v railu na šupinky ze zadřeného čerpadla. Katastrofa se nekonala, šupinky žádné, takže následoval nový palivový filtr a kvalitní nafta s aditivem. Vstřikovací systém přežil, ale bylo to jistě s pořádnou dávkou štěstí. V opačném případě mohlo být auto se současnou hodnotou cca 80tis. Kč kandidát na vrakáč, protože oprava by byla jednoznačně nerentabilní.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Martin_R

#4 Příspěvek od Martin_R »

Kdysi se benzín do nafty běžně přidával kvůli zamrzání. A právě autobusáci to dělali běžně, jen teda do nádrže potom ještě zvrhli konev oleje.
Pokud nemáš DPF tak bych tam zvrhnul flašku 2T oleje a v klidu jezdil a při každé příležitosti se snažil dotankovat naftu ať se to postupně ředí.
U starých dízlů jsem toto běžně řešil, že někdo omylem natankoval benzín a nikdy nebyl žádný problém. Hlavně pokud máš vstřikování od bosche tak se toho vůbec nemusíš bát. Delphi je náchylnější a tam bych byl trochu na pozoru.
Lukas-Peca
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Lukas-Peca »

Asi bude trochu rozdíl, jestli se jedná o dieselovou karosu s řadovým vstřikovacím čerpadlem Motorpal a nebo o superba IV s common railem a vstřikovacím tlakem 2500 bar.
DukeNuke

#6 Příspěvek od DukeNuke »

No, mýmu kolegovi, ještě před plyšákem, se omylem povedlo do avie cvrknout 15 litrů benzínu. Bylo to v zimě, tak to líp startovalo. Říkal, že to i líp jelo, ale jak moc, či zda kecal, netuším. Každopádně jí to neublížilo :-)
A opačnej případ jsem zažil taky - to už bylo po plyšáku a známej si natankoval do škodárny naftu. Když mi volal, tak jsem nad tím strávil odpoledne - svíčky ok, předstih ok, ale cukalo to a chovalo se to divně. Přišel jsem na to až druhý den, ráno, když navolno pohozené montérky v chodbě přestaly smrdět po benzínu a začaly smrdět po naftě :-)
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Patnáct litrů benzínu v pětatřiceti litrech nafty je sice dost, ale souhlasím s tvým mechanikem: dokud ten motor nebudeš točit přes nějakých 70 % rozsahu "do červené", nic tomu neuděláš.
Když vyjedeš tak 10 litrů, dotankuješ naftu do plné (ona taky tak oslnivě nemaže, aby v tom ten benzín nadělal pozorovatelný rozdíl), a zopakuješ to tak čtyřikrát, tím se dostaneš na 15 % benzínu v naftě, už to motor ani palivová soustava nepoznají vůbec. Ty motory v Suzukách si nechají líbit daleko víc, než je psáno v návodu.

Můžeš samozřejmě odpojit hadičku od čerpadla, nastavit ji do kanystru, zapnout klíček a stočit rovnou 20 litrů, tak se na menší podíl benzínu v nádrži dostaneš rychleji. Když do toho kanystru napřed šoupneš panáka VIFu, nejen, že nic nezkazíš, ale máš strejčka na snadnější starty v zimě - před každým tankováním můžeš po 1 - 2 litrech té směsi přilít.

Já tedy jezdím Swifty na benzín, zatím mě nepřesvědčily, že bych se měl poohlédnout po jiné značce.
dvorak

#8 Příspěvek od dvorak »

Horší je to naopak...
doktor365

#9 Příspěvek od doktor365 »

Když jsme po revoluci jezdili do Ruska, tak jsme v zimě do nafty také tankovali benzín kvůli zamrzání.
houmr

#10 Příspěvek od houmr »

Taky jsem v Rumunsku do 60 litrové nádrže před lety natankoval 20 litrů benzínu Natural 98 (byla to černá krajní pistole...). Taky klasický motor čerpadlo-tryska, 2.1TD. Na zahřátém motoru to není poznat, jen po studeném startu je ten benzín cítit. Dřív jsem několik litrů benzínu v zimě dotankovával pravidelně, dvakrát jsem totiž zažil, že mi nafta zamrzla. Auto jezdí dodnes.
Zaky

#11 Příspěvek od Zaky »

Jenže PD není commonrail. V rychlosti pohybu pístku ve válci čerpadla je poněkud rozdíl.
Krátce před tím, než se to rozbilo, tak to ještě fungovalo...
Martin_R

#12 Příspěvek od Martin_R »

Lukas-Peca píše:Asi bude trochu rozdíl, jestli se jedná o dieselovou karosu s řadovým vstřikovacím čerpadlem Motorpal a nebo o superba IV s common railem a vstřikovacím tlakem 2500 bar.
Osobně jsem najezdil na alternativní paliva včetně různých směsí s benzínem velké stovky tisíc, dost možná i milion km se všemi vstřikovacími systémy (VP44, PD, CR) a nikdy jsem neřešil cokoli zadřeného. Jediné na co je třeba si dávat pozor je filtrace, případně předehřev paliva.
Jak říkám bosch ve všech verzích vstřikování si nechá líbit opravdu hodně. Naopak u DELPHI je to velkej průser a tam bych byl hodně opatrnej.
Odpovědět

Zpět na „Auto - Moto technika“