mikroskop

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
vav

#16 Příspěvek od vav »

Áno 130 je dobrý výber. To led svetlo je nutnosť.
007
Moderátor

#17 Příspěvek od 007 »

Mám asi pul roku toto

Kód: Vybrat vše

https://www.aliexpress.com/item/1005007384108795.html
Tu nejdražší verzi s USB-C. dají se k tomu dokoupit různé objektivy s pracovní výškou mezi 180 - 1000 mm. Mám to s objektivem s udávanou pracovní výškou 1000 mm, dá se zaostřit mezi cca 350 -1100 mm. Používám HDMI výstup, má to umět i obraz přes USB-C, ale to vyžaduje instalaci programu, který ve mě rozhodně nebudil důvěru, abych ho nainstaloval na ostro do kompu. Ve virtuálu nefunguje.
Obraz je slušný, zobrazení na 32 palcovém monitoru je paráda. Má to několik režimů zobrazení, dají se zobrazovat pravítka a kříže (pomocí dálkového ovládání), má to i něco jako stabilizaci obrazu, ale ta funguje zajímavě, při poklepu na stojan se součástky chvějí, ale nápisy na nich stojí. Ale jinak za ty peníze dost muziky, i já slepoň obecný jsem schopen zase opravovat něco s SMD smetím.
Zatím zjištěné problémy:
1-dost se hřeje, ale zatím je stabilní, uvidím v létě.
2-přijímač dálkového ovládaní (infra) je na horní straně mikroskopu, takže snaha o změnu funkce připomíná hadí tanec.
3-Povedlo se mě přepnout HDMI do režimu, které můj monitor není schopen zobrazit. Nebyl jsem schopen mikroskop nějak resetovat, tak jsem musel testnout několik monitorů, až nějaký čínský display k Raspberry uměl tento režim zobrazit a já byl schopen ho přepnout zpět.
4-to je můj osobní problém, připálil jsem si několikrát prsty, než jsem se naučil jinde pájet a jinám koukat.
007
samec

#18 Příspěvek od samec »

Funguje fotenie cez diaľkové a ukladanie fotiek na microSD? Naozaj to má 48MP?

Zvažujem kúpu hentakej kamery za účelom "skenovania" dokumentov. Klasický flat bed skener s linearnym senzorom je príliš pomalý.
rnbw

#19 Příspěvek od rnbw »

Mikroskopom fotit A4? Na to potrebujes uplne iny objektiv. A nejako vyriesit, aby vysledne PDF nebol paskvil, ale strany mali skutocne rozmery papiera. Inak je problem to rozumne vytlacit.
samec

#20 Příspěvek od samec »

A4 ani nie. To sa zdlhavo dá aj na klasickom skeneri. Skôr A3 a väčšie. Tie do do klasického skeneru nenarvem a skenovať to po častiach a podom skladať, keď každý sken je trochu pootočený, je hrozná otrava.

Tá kamera nie je mikroskop. Je to len kamera s dierou so závitom. Či z toho bude mikroskop, alebo teleskop, závisí od objektívu.
ransom

#21 Příspěvek od ransom »

Na skenování dokumentů úplně stačí telefon. Pro skenování je spousta aplikací. Namíříš, cvakneš. Aplikace v mžiku zarovná okraje, ořízne, upraví kontrast. Ty lepší nabídnou i OCR.

Na ukázku jsem vyfotil a naskenoval dokument. Ze stejného místa, za stejně mizerného světla, pod stejným uhlem.

Fotka
https://photos.app.goo.gl/sT4cSfs9p8HYwr6o7

Sken bezplatnou aplikací Adobe
https://acrobat.adobe.com/id/urn:aaid:s ... 4bac7b603e

Schválně jsem to bral z nenarovnaného, špatně vytištěného papíru, na dílně s umělým osvětlením a pod velkým úhlem. Za lepších podmínek to nerozeznáš od výsledku plochého skeneru.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Klob1

#22 Příspěvek od Klob1 »

Abych nezakládal nové téma snad někdo poradí ohledně Mikroskopu.

4,3palcový digitální mikroskop 1080P 50-1000x Coin Mikroskop 2000mAh Pájecí mikroskop pro opravy elektroniky PCB Black
CZK680.31 + Doprava: CZK207.57 + clo asi 250 kč

7palcový digitální mikroskop 1200X zvětšení pro opravu obvodů coin PCB 16MP HD pájecí mikroskop se světly, PC View
CZK1,014.58 + Doprava zdarma + clo asi 250 kč

Nechci moc investovat, ale zase nechci nějakou srágorinu. Děkuji, pokud někdo odpoví a poradí ještě tady na vláknu.
samec

#23 Příspěvek od samec »

Klob1 píše:snad někdo poradí
Nikto ti neporadí, lebo nepíšeš, o aký presný typ mikroskopov sa jedná, ani na aký účel ten mikroskop potrebuješ. 4,3 aj 7 palcových mikroskopov je veľmi veľa a ich vlastnosti sú príliš odlišné.
martinkopp

#24 Příspěvek od martinkopp »

V této cenové relaci je to pro pájení nepoužitelné. Mizerné rozlišení, pomalé, nejde pořádně zaostřit apod.
Klob1

#25 Příspěvek od Klob1 »

samec píše:
Klob1 píše:snad někdo poradí
Nikto ti neporadí, lebo nepíšeš, o aký presný typ mikroskopov sa jedná, ani na aký účel ten mikroskop potrebuješ. 4,3 aj 7 palcových mikroskopov je veľmi veľa a ich vlastnosti sú príliš odlišné.
https://www.aliexpress.com/item/1005012 ... 211%210%21

https://www.aliexpress.com/item/1005009 ... 211%210%21
samec

#26 Příspěvek od samec »

Menší má len 2 MP kameru. To je rozlíšenie, aké mali staré USB web kamery. Pod objektívom má 4 cm pracovný priestor.

Väčší má 16 MP kameru a pod objektívom asi 7 cm pracovný priestor.

Ak ním chceš pozerať mince, tak v pohode, ale strčiť pod neho plošak a spájkovačku bude trochu problém.
martinkopp

#27 Příspěvek od martinkopp »

Záleží co od toho čekáš, ale podle mne jsou to vyhozené peníze, na seriozní pájení nepoužitelné. Tyhle konkrétní neznám, ale je to všechno na jedno brdo. Má to mizerný snímač s nízkou dynamikou (obraz vypálí sebemeší odlesk světla v na cínu), nízkou rychlost a rozlišení, zato vysoké zpoždení. Malá vzdálenost objektivu neznamená že tam nenacpeš páječku, ale hlavně nízkou hloubku ostrosti, tzn. že pohneš s deskou o milimetr a máš rozostřeno. Pokaždé při změně zoomu musíš znovu zaostřovat (objektiv není parfokální), objektiv pár cm nad deskou se ti bude zasírat apod. Osobně bych do toho nešel.

Když už tak nějaký kvalitní 4k snímač typu Sony IMX678, a objektiv se vzdáleností aspoň 20cm. Zvětšení se samozřejmě zmenší, ale při pájení nepotřebuješ vidět strukturu křemíku. Mnohem podstatnější je, že se tím zvětší hloubka ostrosti a ty nebudeš muset neustále přeostřovat. Mizerný displej na objektivu je taky blbost, signál zapni na monitor. Co ušetříš za integrovaný displej, to můžeš dát do lepšího objektivu nebo snímače.

Bohužel z hovna bič neupleteš, jak už to tak bývá. Pokud máš omezený rozpočet, asi ti nic jiného nezbude. Osobně mi příjde lepší než kupovat tohle, pořídit nějaké hodinářské lupobrýle kde obrovská výhoda že ostříš přirozeně pohybem hlavy (což si uvědomíš až po pořízení mikroskopu který to dělat nebude). Na uchycení desek se mi osvědčil takový kloubový svěráček z lidlu kde si natočíš desku přesně jak potřebuješ aby se dobře pájelo, což mi příjde mnohem užitečnější než kdovíjaké zvětšení. Pokud pájíš smd běžné velikosti 0603, 0805 apod. v pohodě si s tím vystačíš. IO se stejně pájí technikou minivlny, tam při pájení nic moc nenakoukáš. Při následné inspekci zapájení je ale mikroskop opravdu dobrý, zvlášť když jde na objektiv našroubovat takové to otočné zrcátko pro "3D pohled".
Klob1

#28 Příspěvek od Klob1 »

Takže raději s ramenem, když jde o výšku,?
ondraN

#29 Příspěvek od ondraN »

No, a co kdyby jsi napsal na co to potřebuješ? Bez téhle informace je to o ničem :roll:
Klob1

#30 Příspěvek od Klob1 »

ondraN píše:No, a co kdyby jsi napsal na co to potřebuješ? Bez téhle informace je to o ničem :roll:
Na letování plošných spojů, když to nedá už lupa. Nechci, co se jen připojuje k počítači, protože to rychle stárne, takže raději s obrazovkou. Zase pro pár věcí nemá cenu extra drahý. Jistě hned každý namítne, že cena a kvalita bude znát.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“