Čest práci,
Dostala se mi dneska tahle kniha: "Elektronika s podporou PC - Visual Basic v praxi" (Burkhard Kainka). Je vydáná někdy v 2004, ale dneska ty PC, programy a všechno kolem dost razantně prodělalo změny. V knize je používanej VB verze 6, dneska už dávno překonanej.
Existuje nějaká stejně zaměřená literatůta, která reflektuje dnešní trendy? Někdo mi tvrdil, že RS-232 je dávno překonaná věc a dnešní krumply by s ní mohly mít problém. Starý verze programovacích jazyků že zase obsahují jinačí typy skriptů, který jsou dneska údajně skoro nepoužitelný. Já bych si ale rád projel celou knihu, zřejmě s nutností použít nejnovější softvér. Tak by mě zajímaly vaše názory...
Tohle je dávno mtrvá technologie, knížku mám naskenovanou v archivu včetně CD. Válí se to někde na internetu. Rychle jsem ji projel, informační hodnota nulová, vyhoď to do popelnice.
Všechno co tam je na mnohem lepší úrovni i s interaktivním vysvětlením věcí jež momentálně nechápeš dnes probereš s kdejakým chatbotem. Obávám se, že publikacím takové úrovně dnes už odzvonilo - i kdyby je někdo napsal, kupovat to nebude nikdo.
Pořád používám ovladač Port.dll od Burgharda Kainky, a to z knihy Využití rozhraní PC pod Windows. Jen jsem přeskočil VB a své aplikace si píšu v Delphi. Mně to stačí.
A nemyslím si, že RS232 je mrtvé.
Dneska stačí na většině procesorů zapnout VCP a sériák a jede přes USB. Nebo použít převodník CH340. Ve windows se to objeví jako další sériový port.
Program pak v pythonu - při troše snahy to lze jednoduše přenést na android i iphone.
Když to zvládlo i takové tele jako elnovy...
Už tu bol Turbo Pascal, teraz je tu akýsi Python...
Ak chceš niečo perspektívne, nauč sa C/C++.
RS232, ako konektor na pičítači je minulosťou, ale RS232, ako komunikačná linka embedded systémov je tu stále, len je často schovaná za USB to RS232 prevodníkmi.
Ako stále aktuálnu priamu náhradu za hentú knihu by som videl Arduino.
To je velice rozumný přístup, neztrácet šas tvorbou špatných návyků s arduinem. Začni s konkrétním projektem, kde si techniku práce s hw i sw osaháš a vyzkoušíš. Učit se něco jen tak tereticky do zásoby nemá valný význam, většinu stejně hned zapomeneš.
RS232 je mrtvá záležitost jak jako konektor na PC, tak i jako rohraní. Kromě kompatibility s historickým HW nevidím žádný rozumný důvood proč nepoužít třeba RS485 nebo nějakou obdobnou dierenciální linku s mnohem lepšími parametry.
A kolik RS485 na notebooku máš? USB má asi každý
Pokud se chce tazatel něco naučit, tak rozumná cesta je CubeMX a desky Blue a Black Pill za pár korun.
Jestli si chce hrát, tak je za trochu více peněz hračka Teensy: https://www.pjrc.com/store/teensy40.html
Je tam spousta příkladů a hotových projektů s komunikací do PC.
proti Teensy prípadne ešte lacnejšie ARM Cortex v RP2350 (RPi Pico 2); doštička za 135kč, ak netreba výpočtový výkon. Ale má toho menej a to SDK rozhodne neni "arduino friendly".
Ale - je to tak lacné, že druhé Pico používam aj ako hardwarový debugger (SWD). Vedieť sa brejknúť miesto kdejakých výpisov je konečne na úrovni dvadsiateho prvého storočia
Asi ještě takhle: Mám doma sérii knih od M. Malýho. Zabývá se taky přímým ovládáním z PC jako Kájinka? Tj. program v PC -- ňáký rozhraní -- bastl-obvod na nepájivým poli. Knihy jsem zběžně projel a přijde mi, že tam rovnou skáče na Arduino a další moduly. Mám dojem, že bych byl o něco ochuzenej,kdybych knížku od Kájinka rovnou zahodil.
ESP je dobré len na wifi. Inak je mizerne zdokumentované. Raspberry Pi Pico je prekomplikovaný módny výstrelok, s ktorým sa neoplatí strácať čas. Arduino je istota, ktorá tu je nejaké desaťročia a ešte nejaké desaťročia zostane. Perspektívne sú snáď lacné čínske čipy CH32V003, ktoré sú síce ešte stále nedostatočne zdokumentované, ale to sa rýchlo mení. Otázne je, či nebudú zakrátko nahradené niečim novým. Je dobré sa držať stabilnej súčiastkovej základne. Teda pokiaľ tvojim biznis plánom nie je plánované zastarávanie.
Ale jsou tady ještě další systémy, ne? Jako třeba Mikrobit, wemos a já nevim co ještě, takže něco z toho musí bejt aspoň trochu použitelný. Nechce se mi věřit, že by všecko stálo nějakým způsobem zahovno.
Jinak mám objednaný
- Axagon ADS-1PSN
- RS232 konektor breakout samice
- RS232 konektor breakout samec
USB existuje len 30 rokov, tak by bolo vhodne pomaly sa naucit ho pouzivat. Bez prevodnikov na ine protokoly - normalne si vytvorit endpointy (bulk, interrupt, ...) a komunikovat priamo s nimi (napr. cez libusb).