Pračka GORENJE WS 5029 závada VYŘEŠENO!

Poruchy, opravy, rady, návody

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
masar

#16 Příspěvek od masar »

Určitě setkal, alespoň s podobným chováním. Naposled v "dobrodružném vlákně", které se v podstatě celé "točí" kolem řízení zmíněného triaku. Je to sice jiný model, ale obvod řízení zámku a motoru je podobný.
Jo kdyby tak bylo schema, ale to bych chtěl od života moc....
Jo, také se říká, že "kdo hledá, nalézá", dříve také "voják se stará, voják má".
Speciálně pro tebe (snad nejen) jedno slepené schema přikládám. Jak moc se liší od skutečnosti si musíš zjistit sám.
----
Ještě pro lepší porovnávání se schematem:
Obrázek DPS shora
Obrázek DPS zespodu
:wink:
Přílohy
schema1.png
schema1.png
jardafiala

#17 Příspěvek od jardafiala »

1 - Vlákno jsem si přečetl ale je o trochu jiné závadě. Popsal jsem to na začátku, pračka normálně napustí vodu a motor se krátce roztočí, dál jsem to moc nezkoušel ale program podle hodin běžel dál. Zkusil jsem napustit vodu, potom vypnout a pustit jenom vypuštění vody a odstředění, vodu to vypustí ale buben sebou opět jenom škubne.
2 - schema je zřejmě přesně to pravé, nevím jak jsi to našel ale :potlesk:
vypadá to že je to z nějakých ruSSkých stránek? Taky tam občas zabloudím a najdu něco užitečného.

Muří nožky přečtu a nějak jsem si přeložil, jen nevím co jsou označené zkratky? Jedno je (asi) zámek a druhé?
Přílohy
GORENJE.jpg
GORENJE.jpg
masar

#18 Příspěvek od masar »

Tvůj problém je ve stejném obvodu, jako v uvedeném vlákně. Triak TY1 tam nemá jen funkci ovládání motoru, ale i ovládání dveřního zámku. Takže kdyby byl vadný, asi by byl problém i se zámkem.
Protože k problému dojde až po pokusu startovat motor, je možná příčina v signálu tacha a jeho zpracování tranzistorem VT9 (5V-impulzy na kolektoru). Ale "evergreenem" jsou v dnešní době elyty, takže filtrace a stabilita obou napájecích napětí (+5V, +12V).
Jakým způsobem jsi zjistil, že "přepínání směru otáčení (mají na starosti relátka) funguje", když počet pokusů o rozběh je podle vyprávění jen jeden?
---
ТЭН (TEN) je zkratka pro topení
УБЛ je zámek
Přílohy
schema2.png
schema2.png
jardafiala

#19 Příspěvek od jardafiala »

Masar, kdes to našel?? Když kouknu na to schema tak je (snad) jasné že se triak otevře na chvilku a potom zdechne (?).
masar

#20 Příspěvek od masar »

Stáhni si to tady.
jardafiala

#21 Příspěvek od jardafiala »

Napětí jsem kontroloval, pro jistotu jsem vyměnil oba elyty. Přepínání směru motoru jsem zjistil, jak popsáno ale nezdůrazněno na začátku. Při pokusu o roztočení při praní se buben roztočí doleva, při pokusu o ždímání doprava. S triakem a spínáním v nule jsem obecenstvo mystifikoval, triak slouží k tomu, aby se neopalovaly kontakty relátek (stejně jako u elektrické brány), tedy relátka zvolí režim (doleva, doprava, ždímání) a až poté sepne triak. Impulsy 5V na kolektoru V9 jsou O.K.
Naposledy upravil(a) jardafiala dne 24 čer 2026, 13:58, celkem upraveno 1 x.
Vlafig

#22 Příspěvek od Vlafig »

Zkusil bych triak přesto vyměnit. To, že motor sebou škubne, by mohlo znamenat, že je triak proražený a motor se hned roztočí na plné otáčky. To ovšem zaznamená elektronika a motor ihned odpojí. Písknutí může způsobit proklouznutí řemene.
masar

#23 Příspěvek od masar »

Kdyby byl triak proražený, nepůjdou otevřít dveře.
Na rozdíl od vlákna, které jsem připodobnil k tomuto, tazatel je znalý a je vybaven osciloskopem, takže může mnohem lépe diagnostikovat problém.
Doporučuji tedy zkontrolovat synchronizaci MCU se sítí, což má za úkol VT10. Na jeho kolektoru by měly být 5V impulzy 50Hz.
jardafiala

#24 Příspěvek od jardafiala »

Ještě jednou a pozorněji jsem přečetl vlákno na které mě masar odkazoval. To končí tak nějak nejasně a podle popisu jsem byl přesvědčen, že můj problém je jinde. Objednal jsem triak a než přišel, udělal jsem ještě několik pokusů. Moje podezření na triak, podpořené BU2520, a jeho funkce popsaná o něco výše se ukázalo jako správné.
Dneska jsem ho od bratra Poláka dostal, zapájel a zkusil jeden cyklus praní a ono to funguje!
Díky za projevenou účast i rady.
Kdyby nepomohla výměna triaku tak už by šla pračka do SD.
Když si přečtete odkazovaný příspěvek tak je v něm zmínka o jiskření relé, přesně to se děje, když je triak proražený a motor spínají přímo relátka. Jak dlouho by asi režim přepínání směru otáčení a poté ždímání relé vydržela?
:D
masar

#25 Příspěvek od masar »

Ještě by to chtělo přesněji specifikovat, o jaký průraz triaku šlo, když to nebyl průraz měřitelný "šlusmetrem", popř. specifikovat, který kvadrant jím byl postižen. Pro tebe to snad nebude problém a jiným to může pomoci.
Ale hlavní je, že to vyřešilo závadu.
jardafiala

#26 Příspěvek od jardafiala »

Ne POZOR! o průraz triaku šlo u tvého odkazu. Tady šlo o to, že po navolení směru otáčení motoru sebou motor jenom škubnul. Měl jsem podezření (jak se v průběhu dotazů zmiňuju) že triak ztratil, či jak to přesně nazvat, citlivost a otevřel se jen na chvíli. Samotný triak jsem ze zvědavosti vyzkoušel se žárovkou a jednoduchým spouštěcím obvodem, a žárovka zhasíná a rozsvěcí se jak zvolím. Nejsem natolik zvědavý abych měřil a porovnával citlivost gate.
masar

#27 Příspěvek od masar »

Dobře. Takže shrnuto:
Problém byl způsoben snížením citlivosti triaku VT1 (BTB15-700BAK) v I. a/nebo IV. kvadrantu.
EKKAR

#28 Příspěvek od EKKAR »

S něčím podobným jsem se setkal u regulátoru univerzálního motorku - triak najednou přestal spínat v malejch úhlech kolem průchodu nulou. Prostě při protáčení řídicího potenciometru se dlouho nic nedělo, pak vrtačka (ano, řídil jsem tím 750W vrtačku v roli pohonu) vyběhla do otáček, ale nedokázala dosáhnout maxima výkonu. Triak byl BT138-600, jeho výměna za jinej kus závadu odstranila - ale po několika hodinách další práce se to opakovalo. Další stejnej triak už jsem doma neměl, použil jsem další kus s vyšším napětím BT138-800, co jsem našel doma - a s tím už to jede normálně.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
jenicek

#29 Příspěvek od jenicek »

Takovouhle závadu jsem za desítky let neviděl. Člověk se má furt co učit. Každopádně seš si jistý, že to nedělá obvod buzení triaku, že prostě triak nesepne trvale? Výměnou mohlo dojít k dočasnému zlepšení z důvodu výměny triaku, kterej má nižší Igmin, byť je stejnýho značení, ale víme jak to dnes s tou výrobou je....
bu2520

#30 Příspěvek od bu2520 »

Setkávám se s tím u praček , preventivně dávám triaky s nižším Igt.
Odpovědět

Zpět na „Bílá technika“