Tak jak se vám mrzne? (zamčeno, je léto)(unlock-mrzne)
Moderátor: Moderátoři
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
Na střídání období dešťů a období sucha, kdy po dvou měsících zcela beze srážek přijdou rovnou povodně, si ale asi budeme muset zvyknout. Já jsem teď dovezl tři kubíkové nádrže, v létě by to tak na dva týdny zcela bez deště mělo vystačit. Pak mám v záloze studnu, ve které je voda i za největšího sucha.
Meteorologové zveřejnili předpověď pro červenec a srpen. Nezvyklá oceánská anomálie ovlivní počasí v celé EvropěLukas-Peca píše:...
Na střídání období dešťů a období sucha, kdy po dvou měsících zcela beze srážek přijdou rovnou povodně, si ale asi budeme muset zvyknout. ...
Blíží se super El Niño. Před 150 lety přispělo k hladomoru milionů lidíEvropa aktuálně zažívá nevídanou vlnu veder. Česko navíc dlouhodobě sužují sucha. Předpověď pro nejbližší dva týdny už je o něco optimističtější. Do ČR by se měly vrátit přeháňky, bouřky a zřejmě i vytrvalejší deště. Jenže aktualizovaná předpověď na léto příliš optimistická není.
...
V Portugalsku byly naměřeny čtyřicítky, v Anglii padla hranice 35 °C a ve Francii bylo od začátku současné vlny veder překonáno více než 1350 teplotních rekordů. Evropu na konci května sužuje bezprecedentní vlna veder, a to vlivem tepelné kopule. Podle meteorologů by měl být ovšem začátek meteorologického léta přece jen příznivější. V ČR jsou očekávány i vytoužené deště. Výhledy na prázdniny ovšem říkají, že se počasí může již brzy opět obrátit k horšímu.
...
Tohle nás zřejmě čeká letos v létě
...
Letos by se dokonce mohlo objevit Super El Niño, což je označení pro extrémně silnou epizodu. O tom už se nějaký pátek píše. I u nás jste si mohli přečíst, že se Evropa promění v obří rozpálenou pec.
...
Novější předpověď, kterou přinesl web Severe Weather Europe, naznačuje, že (Super) El Niño přinese nadnormální teploty především do střední a severní části evropského kontinentu. Celá severní polovina Evropy by navíc mohla vykazovat méně srážek kvůli tlakové výši. Je tedy možné, že se k predikovaným horkům v České republice nakonec opět přidají velká sucha.
...
Bude letošní léto zdravotně nebezpečné?
Teplotu vzduchu neovlivňují jen podmínky v atmosféře, ale velký vliv na ně mohou mít i sucha. Suchá půda se totiž zahřívá rychleji než vlhká, v důsledku čehož dochází k dalšímu zvyšování teploty. V Evropě zemřou vlivem veder každoročně desítky tisíc lidí. V Česku „jen“ stovky, ale v rekordním roce 2024 měla horka u nás na svědomí 544 úmrtí, což je zatím nejvíce. Letos je přitom možné i u nás očekávat nejhorší počasí za více než 20 let.
...
Ani další vývoj není příliš optimistický
Podle Světové meteorologické organizace (WMO) se ostatně předpokládá, že roční globální průměrné teploty v blízkosti povrchu Země se během let 2026 až 2030 budou pohybovat mezi 1,3 °C a 1,9 °C nad průměrem z období mezi lety 1850 a 1900. Navíc existuje až 86% šance, že jeden rok mezi lety 2026 a 2030 překoná rok 2024 jako nejteplejší v historii.
Osobně sleduju předpověď na nejbližších dvanáct hodin, a i to spíš jako pravděpodobnost než jako jízdní řád. Za užitečný považuju meteoradar, ten ovšem ve spojení se zkušeností - co udělají kopce v okolí, pokud to jde z určitého směru. Třeba od Kostelce to často uhybá na Polsko.
S letním slunovratem přichází do Evropy mimořádná vlna veder. Způsobí ji meteorologický jev známý jako tepelná kupole, která uzavře část kontinentu pod rozpálenou pokličku. Modely navíc naznačují, že horké počasí by mohlo v mnoha regionech přetrvat až do konce června a zařadit se mezi nejvýznamnější epizody posledních let.
Probíhající vlna veder začala během víkendu v jihozápadní Evropě. V průběhu tohoto týdne se postupně šíří do dalších částí kontinentu a dále sílí. Vrcholu by podle současných předpovědí měla dosáhnout na začátku příštího týdne.
Největší pozornost meteorologů aktuálně poutá Francie, kde mohou teploty vystoupat až o 20 °C nad dlouhodobý průměr. Od neděle by se měly na většině území držet nad 35 °C, zatímco některá místa mohou překročit i hranici 40 °C. Ohroženy tak budou stovky měsíčních a možná i některé absolutní teplotní rekordy.
Ještě vyšší hodnoty mohou naměřit ve vnitrozemí Španělska a Portugalska, kde teploty mohou vystoupat až ke 45 °C. Ve srovnání s Francií však nejsou extrémní vedra v této oblasti tak výjimečná a odchylka od normálu zde bude nižší.
...
Každý další den zvýší tepelný stres
Právě kombinace suchých podmínek a přítomnosti tepelné kupole zvyšuje pravděpodobnost, že horké počasí vydrží delší dobu. Přestože předpověď na příští týden stále provází nejistota, stále více modelů připouští možnost, že současná epizoda bude výrazně delší, než se původně očekávalo.
...
Právě ve Francii se již objevují srovnání s mimořádnou vlnou veder z roku 2003. Ta si podle odhadů vyžádala téměř 15 tisíc obětí ve Francii a více než 70 tisíc napříč Evropou. Podobné epizody se přitom v důsledku klimatické změny stávají stále častějšími a intenzivnějšími.
...
„Když už člověk jednou je, tak má koukat aby byl. A když kouká, aby byl, a je, tak má být to, co je, a nemá být to, co není, jak tomu v mnoha případech je.“ J. Werich
Takže vstávám ráno ve 4 hod, půl hodiny na cestu, abych do cca 10 max 11 hodin něco udělal než tam bude to samý. No a v pondělí dodělat ale snad má přijít studená fronta a má se ochladit.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Už několik dní v kuse jsou v Česku tropické teploty a v následujících dnech bude ještě tepleji. Den po dni se bude oteplovat a o víkendu budou maxima stoupat až ke 40 °C. Vlnu veder by měla ukončit pondělní studená fronta.
Až do konce týdne budeme pod vlivem tlakové výše nad střední Evropou a bude k nám proudit velmi teplý vzduch. To bude mít za následek slunečné počasí s extrémně vysokými teplotami, dokonce se v neděli očekává, že by mohl být překonán absolutní teplotní rekord pro Česko. V pondělí by nás měla přecházet studená fronta, která přinese ochlazení. V příštím týdnu by také mělo více pršet.
...
V neděli bude stále jasná až polojasná obloha. Teploty v noci na spoustě míst nebudou klesat pod 20 °C a přes den vystoupí v průměru na 36 až 40 °C. Existuje tak reálná šance, že bude překonán absolutní rekord pro nejvyšší teplotu v Česku. Dosavadní maximum má hodnotu 40,4 °C. V srpnu 2012 byla tato teplota naměřena v Dobřichovicích nedaleko Prahy.
...
Přijde déšť a bouřky
V pondělí by měla Česko přecházet studená fronta. Od západu tak bude přibývat oblačnosti a také se přidá déšť a bouřky. Na přesný čas přechodu fronty si budeme muset počkat, až se pondělí více přiblíží. Je také šance, že se na západě Čech objeví srážky už v neděli večer.
...
- Kontaktovat uživatele:
K aktuálnímu počasí: tady u nás na vysočině zatím byly celkem chladné noci, tak se barák přes noc dal docela ochladit. Aktuálně mám na teploměru venku 32,2°C a v baráku (hlavně ve druhém patře) už začíná být dost nepříjemné teplo. Podle předpovědi pro naší obec, by tu tentokrát teplota neměla přes noc klesnout pod 20°C, bude tedy tropická noc a barák se asi moc neochladí. A přes víkend to má být ještě horší. Tak se máme na co těšit. Já tedy horka moc nemusím, mám raději chladnější ráz počasí.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!