ARS 9204 - výhybka - schéma

Opravy a závady na MG, RMGF, CD, zesilovačů, receiverů, reprosoustav

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
EL34

#31 Příspěvek od EL34 »

Ransom:
pokud je ochota poslat třeba zásilkovnou, tak bych ty arv161 bral. Jako náhradní do těch RK s novou vyhybkou. Mám ty bedny na méně náročný poslech v dílně s B730 a výškáč do 16kHz k tomu magnetofonu na 9 rychlosti myslím stačí. :D
TheLastUnicorn

#32 Příspěvek od TheLastUnicorn »

Ono ani nejde o to, že do kolik to jede, navíc stejně jen v ose. Mimo osu to padá už asi od 5,5kHz, navíc celá charka připomíná Himaláje. Neříkám, že je nepoužitelnej, ale do dobrý kónický výšky (Jako třeba JBL LE25) to má z mýho pohledu ještě daleko. Souhlasím s tím, že ten reprák je bezcennej, protože jsou toho všude hromady a v podstatě to nikdo nechce. Taky mám nějaký pár volný, co můžu darovat, pokud by někdo chtěl.
ransom

#33 Příspěvek od ransom »

Taky ty papíráky pomalu reagují na impulzní signály. Sežerou je. Je to pak takový polomrtvý, navzdory frekvenčnímu rozsahu.

EL34:
Prohrabu skladiště a pošlu. Akorát nespěchej. Až do Vánoc dělám denně dvanáctky, a doma seru na svět. Prostě si někdy mezi tím vzpomenu a zařídím.

Když už to tady probíráme:
O jeden pár upravených ARS9204 předběžně projevil zájem Doga. Mám tu ještě jeden pár, o malinko opotřebovanější, ale pořád slušný. Je k tomu narychlo halabala splácaná ta výhybka od Godze, u které visí tlumivky na cca 25cm kablíkách, je umístěná vně bedýnek. Sloužilo to na srazu jako demonstrátor k diskuzím "jak blízko můžu dát tlumivky k době, aby to nebylo slyšet". Nechce se mi to znova skládat jen proto, abych to zabalil a navěky uskladnil. Kdyby to někdo chtěl, tak za něco symbolického.

Pak mám doma hromadu krabicových MP kondenzátorů z Teslích výhybek. Přibývají rychleji než stačím rozdávat. Ony nejsou úplně nekvalitní, jen zbytečně veliké. Na podobné hokuspokusy v pohodě.
EL34

#34 Příspěvek od EL34 »

ransom:
OK, beru. vůbec na to nepěchám. Ty opotřebovanější ARS bych bral. Chci zájemcům na elektrokroužku předvést základy akustiky a rozhodně by ty ARS dobře posloužily. Nejde o žádné hi-fi.
ransom

#35 Příspěvek od ransom »

Teď jsem to dobalil Dogovi. Jsi v pořadí.
Koukal jsem na regál a blbě jsem si to pamatoval. To pokusné zapojení s tlumivkami na kablíkách je vestavěné v kisnách od 1PF0762 (nebo 06733). Vedle stojí prázdné kisny od ARS9204. Chceš to v těch bratislavských, nebo přehodit? Nebo oboje? Byl by to už ale balík jak kráva.
Ian

#36 Příspěvek od Ian »

Chtěl bych oživit ještě tohle téma. Dostal jsem ARS 9204, hrály mizerně, tak jsem je otevřel a kondenzátory ve výhybce KO. Zdá se mě, že tohle už je novější typ, místo krabicových tam už byly bipoláry TF202 TONFREQUENZ + jeden 2u popraskaný hovňák. Kapacita úplně ujetá - tady je to trochu zajímavé 6u8 BM509 změřila s relativně správnou kapacitou, ale dva různé multimetry ukazovaly desítky uF.

V jedné reprobedně jsem výhybku renovoval a dal jsem tam dobré krabicáky Tesla ze zásob. Hraje to líp, ale středy mě přišly hodně ukřičené, tak jsem se jal ještě experimentovat a postavil jsem výhybku od Godze a tu jsem narouboval do druhé bedny - postavil jsem ji jen tak na zkoušku ze šuplík zásob - cívky jsem použil z ARS1038, na BM509 jsem prostě tak dlouho odmotával, až to mělo správnou indukčnost. Zajímavé je, že ty cívky měly hliníkový drát a na konce se musely nacvaknout dutinky (takhle to bylo v těch bednách). Kondenzátory jsem použil šuplíkové žluté válcové TGL na 100V, vždy poskládané tak, aby kapacita byla +- dle schéma. Kapacita a svody byly OK.

Tak a teď jak to hraje - upřímně obě bedny hrají napytel - s origo výhybkou má uřvané středy a ta s Godz hraje výrazně slaběji, basy ok, ale středy a výšky dost chybí.

Vedle toho mám ještě 1PF 067 62, ty hrají zase jinak, středy jsou lepší, ale výšek je na můj vkus trochu méně.

Pak taky 9205 - ta mě přijde z této trojice úplně nejlepší, jasně je tam jiný výškáč - výšky jsou lépe prokreslené, středy nejsou tak uřvané. Přijde mě, zde zvuk nejvíce odpovídá tomu, co slyším v kvalitních sluchátkách. Dá se to poslouchat i na větší hlasitost, což 9204 s origo výhybkou nehrozí. Já vím že na tuhle bednu lidi taky nadávali, ale mě prostě přijde z nich nejlepší.

Teď otázka - jestli někdo stavěl Godz výhybku - má to takhle hrát (slabší středy a výšky?) nebo jsem něco udělal blbě - zapojení jsem kontroloval už 3x a bylo to OK. Má vliv polarita cívek?

Pozn.: ještě mě napadá, jestli není KO ARV161 v té bedně z Godz výhybkou - zkusím to zítra prohodit.
samec

#37 Příspěvek od samec »

Skôr, než začneš motať cievky na výhybky, by si mal zmerať parametre reproduktorov. Teslacke reproduktory s tým istým označením, ale vyrobené v inej dobe, môžu mať úplne inú konštrukciu, úplne iné parametre a môžu hrať úplne inak.
ransom

#38 Příspěvek od ransom »

Příčinu vidím nejspíš ve Tvých nereálných očekáváních. S ARV161 se žádný zázrak pořídit nedá. Výhybka zvládá pouze zarazit nejhorší vady.
Co se ARS9205 týče - ty jsou naprostá zvuková katastrofa. Výšky i střední pásmo agresivní a protivné. Jak špatné repráky dělala Tesla, to člověk zjistí až když vedle nich postaví pro srovnání něco civilizovaného.
Kvalitní sluchátka - která konkrétně?
Není možné, že máš třeba částečně poškozený sluch, takže ti na středech a výškách chybí to, čeho je přiměřeně, a vyhovuje, čeho je příliš? Nemyslím to ve zlém, je to prostě jedna z možností.
Ano, výhybka se ladí tak, že se reprákům ubírá všecko co je navíc. Takže ve výsledku jsou bedny méně citlivé ("hrají tišeji") a potřebují víc vybudit. S Godzovkou se to dá honit na velkou hlasitost, klidně 100W zesilovačem.

Ještě jeden důležitý dotaz: Ty jsi to zkoušel jen na jedné bedně? Protože jestli ano, není o čem diskutovat. To se MUSÍ porovnávat v párech. Pokud máš jednu tak a druhou tak, nezjistíš nic. Bedny se porovnávají tak, že si dva páry rozestavíš na stereo, a na několika nahrávkách je prepínáš mezi sebou. Ale tak, aby měly vzájemně srovnané hlasitosti. Na srazy na to máme přepínač, který zároveň s přepnutím repráků přehodí i úroveň pro zesilovač. Nouzově člověk musí při přepínání kroutit hlasitostí, ale to navíc jde jenom u zesilovače, který nemá fyziologii. Jinak dostaneš falešné výsledky.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Ian

#39 Příspěvek od Ian »

Ransom díky za odpověď. Chápu že ty bedny nejsou zázrak, budu je mít do dílny, ale chci aspoň, aby se to dalo trochu poslouchat, což mě origo výhybka v 9204 nevyhovuje (středy jsou příliš uřvané). Zajímavé, že ty PFka jsou ve stejné kombinaci repro akceptovatelnější i když nemají tak prokreslené výšky. Prostě jiná výhybka/objem.

Sluchátka - mám Sennheiser HD600 nebo AKG K271 MkII - ty mě vyhovují možná i víc, i když jsou výrazně levnější. Ale bylo potřeba si na ně zvyknout (uzavřené).

Jestli slyším v pořádku to je otázka, myslím si že ano - při poslechu na sluchátka s tím problém nemám. Samozřejmě roky přibývají, takže už to není co zamlada, to chápu.

Bedny narychlo testuju tak, že na zesáku vypnu fyziologii, pustím do něj mono a pak přepínám L a P kanál kde mám pokaždé jinou bednu. Nic sofistikovaného. Chápu že to není ideál, lepší by bylo mít bedny dvě, přepínač atd, ale to já momentálně nemám. Pokud hraje slaběji, tak musím na zesáku ručně přidat. Je to fakt nouzovka. Ale mezi vyjmenovanými bednami/výhybkami lze slyšet rozdíly.

ARS9205 - právě jsem četl negativní recenze, ale mě přijde, že u mě hraje z výše uvedených nejlépe. Výšky má nejlépe prokreslené a středy nejsou tak uřvané jak na 9204. řekl bych že se to nejvíc blíží tomu, co slyším na sluchátkách. Může to být i tím, že má nakřáplou výhybku - nekontroloval jsem. Jen jsem nahlídl dovnitř a viděl jsem tam pouze krabicáky, tak jsem to ani neměřil.

Ok nevadilo by, že výhybka má vyšší útlum, to se dožene zesílením na zesíku, ale u mě Godz vyloženě utlumí hodně středy a výšky a takhle to hrát nemá.

Budu s tím ještě laborovat - zkusím ze zajímavosti prohodit měniče z PF do 9204, případně i výhybku, jestli to bude mít vliv.
ransom

#40 Příspěvek od ransom »

Hlavně si ty bedny musíš zkusit v párech ve stereu.
Pozval bych tě někdy na porovnávačku, když tě to baví. Třeba bude něco v Brně či okolí.
Jo, tohle. Ty 9204 mají šilhající výšky. Míří dolů a ke straně. Vždycky jsem je proto zarovnával s čelem.
Ian

#41 Příspěvek od Ian »

Asi jsem tomu přišel na kloub.

Vyndal jsem z 9204 výškáč a nepříjemně uřvané středy jdou už z basáku. Vyndal jsem výšky také na 1PF, ale tam to hrálo dobře. Prohodil jsem teda na zkoušku basáky v obou bednách a stalo se to, že
- 1PF s basákem z 9204 hraje dobře, řekl bych že středů je více než s origo basákem. Při vyšší hlasitosti to není vůbec nepříjemné. Prostě to hraje dobře.
- 9204 s basákem z 1PF nehraje tak hrozně jak s původním, středy jsou silnější, ale né tak uřvané.

Ty středobasy jsou totiž z jiné série:

V 9204 jsou osazené 5604 z poslední série - lepené magnety, velký vrchlík. Tato série má kolem 5kHz zřejmě nepříjemnou špičku.

Kdežto 1PF bedna má 5604 magnet zalitý v plastu (jen boky), je to asi série 1983-84, kde zřejmě tato nepříjemná špička kolem 5kHz není.

Výhybky beden jsou jiné - v 1PF zřejmě "utne" středobas ještě pod 5kHz, kdežto v 9204 to vychází tak nějak možná k tomuto bodu.

Ono to vypadá, že ty 5604 se v průběhu času dost měnily (to jsem nečekal) a spíš to šlo k horšímu. Nejlepší byly asi ty původní modré ARN567.
ransom

#42 Příspěvek od ransom »

Heh, hraješ si na toho sovětského vědce, který trhal bleše nožičky?
Historii výroby a proměn těch ARN máš pěkně popsanou tady, to je známá věc.
https://www.repromania.net/teorie/basov ... -tesla.php
Zajímá tě hlavně odstavec ARN5604, samozřejmě.
Tesla měla zoufale nekonzistentní výrobu i v rámci série. Pod jedním typovým označením vyráběla v průběhu let několik dost rozdílných (a čím dál horších) měničů.
To, co popisuješ na 5 kHz se nazývá rolloff. Moderní, ale i civilizované vintage repráky ho mají konstrukčně ošetřený. Tesla prostě nechala svoje basáky ječet.
Řeší se to výhybkou - dělení musí být nižší a strmější. To vidíš sám. Všecko tam souvisí se vším. Ono to nižší dělení má i další podstatné důvody, takže se obecně 6,5" reprák musí dělit nejvýš na 3kHz. Problém pak ale je, že se nedá na nízkém dělení korektně navázat jakákoli výška. Pro ARV161 to je hraniční, pro ARV3604 nepoužitelné (ten ale nefunguje pořádně ani při dělení vejš).
Ukázal bych ti dvoupásma s ARN5604. kde je použitá výška Dayton v malém zvukovodu, a je to odladěné přesně na míru reprákům a bedýnce. Možná bys pak přehodnotil i ty ARS9205.

Jestli hraješ na bedny s vyndaným jedním reprákem, přetěžuješ zesilovač, který pak může zkreslovat. To si totiž málokdo uvědomí. Propust ve výhybce je normálně zatlumená impedancí repráku. Když reprák odpojíš, zůstane ti tam po něm nezatlumený sériový LC obvod mezi přívody. A ten má na rezonanční frekvenci skoro nulovou impedanci. Zesilovače to opravdu nemají rády. Nekteré pak chrčí, ty citlivější tak můžeš i poškodit.
Ian

#43 Příspěvek od Ian »

Dneska jsem doma vyhrabal ještě jednu starší rozpadající se 9204 a při srovnání s novější 9204 hraje parádně - žádné ukřičené středy a také prokreslenější výšky.
Výhybka je totožná (parametry), pouze starší typ (cívky bez plastových koster, krabicáky). Basák je starší typ ARN 5604A (magnet komplet zalitý v plastu) a výška také starší typ (magnet zboku zalitý v plastu).
Pokud dám vedle sebe tyto dvě totožné bedny (aspoň dle značení totožné), ale vyrobené x let od sebe, tak hrají diametrálně odlišně a řeknu to narovinu ta novější úplně nahouby.
Dále jsem rozdělal ještě 9205, protože mě zajímalo co je tam za basák a je to také ten starší model ARN 5604A. Proto možná hraje dobře.

Zkusmo jsem basák z 9205 vytáhl a namontoval do novější 9204 a taktéž jsem tam naimplantoval výšku z 1PF (protože tam je také starší typ). Tj. pak byly starší 9204 a novější osazená stejným typem repra - no a potom to hraje úplně stejně a dobře - neslyším rozdíl mezi starší a novější bednou.

Ok. takže jsem vzal to novější ARN 5604 a nacpal jsem jej do 9205 a ejhle ona začala hrát také blbě - není to sice tak hrozné jako v 9204, ale uřvané středy tam jsou.

Závěr
Celé je to o reprácích. Sice jsou stejně značené, ale jak se v průběhu let měnil postup výroby, tak se měnil i jejich zvuk - čím starší tím lepší. To platí jak pro ARN 5604, tak také pro ARV161, protože ta starší hraje lépe prokreslené výšky a jde to dost znát.

Udělám to tak, že osadím ty novější 9204 staršíma reprákama stejného typu a tím je to celé vyřešené. Ty novější ARN 5604 hrají dobře na výhybce z 1PF 067 62 - tam je dělící kmitočet níž. Ty PFka mě přijde že obecně hrají míň středy, tak se to tím trochu dorovná.

EDIT: mě přijde, že se ty výhybky vyladily na začátku pro ty první série 5604/161 a takhle to hrálo dobře. Jenže jak se pak měnila výroba, tak u repráků se změnily charakteristiky, ale výhybku už nikdo neřešil a došlo to do stavu, že poslední vyráběné bedýnky 9204 hrají už úplně nahouby.
Ian

#44 Příspěvek od Ian »

Tak jsem zrenovoval obě původní výhybky - přeměřil cívky na BM509, jsou OK (nevím teda proč mají pak uprostřed kovový šroub který indukčnost lehce rozhodí). Staré TF202 kondenzátory jsem nahradil MP krabicákama ze šuplík zásob. Předtím jsem je přeměřil a kapacita / svody OK.

Do obou reprobeden jsem napasoval 5604A (magnet zalitý v plastu), které hrají mnohem lépe jak poslední edice 5604. Dále jsem také vyměnil obě výšky za starší edici (magnet zboku zalitý v plastu), tyhle hrají rozhodně líp výšky než ty poslední edice. Dále jsem na bedně srovnal ten plastový výlisek na osazení výšek do roviny, ještě bych chápal kdyby to u obou beden bylo zrcadlově, ale že je to totožně natočené doprava nechápu.

Výsledek je ten, že obě bedny hrají líp - nejsou tam ty uřvané středy. Nicméně každá hraje trochu jinak - na jedné slyším více středů a také výšky a bas hraje trochu jinak. Kontroloval jsem ještě i pólování repro a v jedné jsem objevil přepólovanou výšku, ale i když jsem to otočil, tak to hraje pořád různě.

Tak nevím, může být ještě i takový rozdíl mezi těma reprákama?
Ještě znova zkontroluju výhybky, jestli jsem tam něco blbě nezapojil.

Jinak už fakt nevím.
ransom

#45 Příspěvek od ransom »

Jsou to starý sračky. I repráky z jedné série jsou každej pes jiná ves. Nehledej za tím víc, nebo se nauč akustická měření a vycházej z nich. Není to ani složité, ani nákladné. Ucho snadno pozná rozdíl, ale jen stěží najde příčinu. Měření se slyšením velmi dobře koreluje.
Odpovědět

Zpět na „Audiotechnika“