Gramoradio Moderato 1037A, problem v konc. zosilovaci
Moderátor: Moderátoři
Prostě hodnota šasi i se zesilovačem odpovídala zhruba naší NZC071, podle mě nedosahovala ceny nové krystalové přenosky TFK T25 (tehdy i dodnes těsně pod Kč 860,- s DPH).
Přesto to majiteli stálo za to a odsouhlasil mi výměnu.
Tu přenosku jsem napřed zkoušel v NC470 a hrála skutečně velmi slušně, zasloužila by si (poslechově, neměřil jsem ji) ještě lepší šasi.
Tak aspoň, že tak.
tak všechno nakonec dopadlo zcela jinak. Moderato jsem vybavil sestaveným RIAA předzesem a magnetodynamikou, zatím VM2202, která byla osazena v MC400 se zvlněným subtalířem. Svislý tlak na hrot se mi povedlo nastavit tak tak, závažíčko je na konci a červík se zavrtává do plastové zátky. Možná by bylo vhodné vložit do trubičky raménka kousek rybářského olůvka pro posunutí bodu rovnováhy blíže ku uchycení.
Nově pořízené chassis NC430 se stejnou přenoskou hraje výtečně, kdežto chassis na Moderatu velmi slabě a brumí jako medvěd. Pod mikroskopem se hrot z původního MC400, nyní na moderatu jeví jako lepší, ale hraje velmi slabě. Po osazení hrotu z NC430 totožné vložky je produkce krásně zřetelná. Vložkou to není, na vině je hrot. Proč ale, je mi záhadou. NC430 dostalo novou ortofonku, nádhera, a MC400 nový plastový subtalíř i s uložením od pana Zatloukaka z Litovle.
Proč ale Moderato tolik brumí?? Ta vložka chytá padesátku od síťového trafa, které je umístěné téměř pod stojánkem přenosky! Jakmile se během přehrávání vzdaluje ku středu, brum ustává, vzdaluje se od zdroje rušení. U krystalové přenosky toto nehrozilo, jenže magnetodynamika to už bere, zejména když má ten slabohlasý hrot. Nevím, zdali se mi toto podaří nějako odstínit, tam asi jen tak nějaký hliníkový plíšek nepomůže.
Nakonec jsem si na popud Hilla pořídil knihu Pana Pešáka o problematice gramofonu a mechanického záznamu zvuku. Veliké díky za prima tip!
A kutilmile - nelituju tě
Nedávno jsem opravoval kazeťák s rádiem a ten měl, nekecám, spínaný zdroj. Rádio mělo ale jen VKV, amplitudová modulace by byla asi neposlouchatelná. Zdroj byl vadný, dostalo to trafo a stabilizaci.
Pomohl by proti brumu i tady, ale se stejnými následky - AM by bylo nakočku.