Autotransformator VEVOR 3000VA
Moderátor: Moderátoři
A kutilmile - nelituju tě
- forbidden
- Kontaktovat uživatele:
Autotrafo je nějaký TT 10 A, pak je tam oddělovák 1,4 A. Oddělovák se dá připojit buď na výstup autotrafa, nebo paralelně. Zapínám to s paralelní kombinací. Kondy tam mám dva, velkej je 5 µF/400, malej dole 1 µF/275. Už si přesně nepamatuju, proč jsem to poskládal takto, ale určitě jsem to tehdy na osciloskopu měl. Každopádně účel to splnilo, jistič už nikdy nespadl.
Mám k tomu i nějaký materiály v PDF, co se týkají magnetizačních a zapínacích proudů, přiložit tu ale nejdou.
Ještě si vzpomínám, že jsem tenkrát zkoušel ten kond doladit do rezonance s trafem na 50 Hz na prázdno samo, prostě srovnat účinník. Ale na funkci to asi ani nemělo vliv.
Může to být tím, že mám v komoře dost komplikovaný rozvod "rozdvojek" na 230V, takový multirozbočovač z jedné zásuvky ve zdi asi na 20 zásuvek. Tehdy nebyly běžně napájecí dlouhé lišty s třeba 8 zásuvkami. Takže to vrabčí hnízdo možná funguje jako předřadný odpor. A taky to mám daleko k rozvaděči.
Vím to zprostředkovaně, řešil to příbuzný a trošku si s tím hrál. Já tyhle problémy nemám, nemám tak tvrdou síť. To výše vyfocené NDRácké trafo mi jistič nevyrazilo nikdy, i když ho zapínám jen tak. Možná kdybych zapnul velkej regulák, už by se možná něco dělo, ale tak velkou potvoru jsem ještě nikdy zapnout nepotřebovallesana87 píše:Ty to máš Křemíku prakticky odzkoušené, případně i ověřené osciloskopickým měřením?
Ale když už jsme u toho NDRáckého, nelíbí se mi, že má kontaktní dráhu ve stejné výšce jak epoxid okolo. Líbilo by se mi, kdyby ty dráty aspoň trošku vystupovaly. Takhle si nemohu být jistý, že se uhlík opravdu opírá o vodiče. Kdysi jsem měnil v magiči plastovou univerzální hlavu. Kovové byly jen pólové nástavce, možná ještě vidlička pro vedení pásku. Jinak všechno jen zelený plast. A co myslíte že bylo vyjeté? Ty pólové nástavce, plast byl v místě kontaktu s páskem jen pěkně vyleštěný, ale prakticky bez úbytku hmoty. Tak se něčeho podobného obávám i u tohodle trafáku a moc proudu z něj netahám. Ovšem kupodivu funguje pořád dobře.
Potkali jste někdo takový trafák nějak hodně oježděný? Zajímalo by mě jak vypadal.