Začernění údajů v PDF souboru

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Hape
Kontaktovat uživatele:

Začernění údajů v PDF souboru

#1 Příspěvek od Hape »

Zdravím vespolek,
umí nějaký program zdarma začernit text v PDF souboru, tak aby nebyl obnovitelný a přitom ostatní text aby zůstal textem a nebyl převeden na obrázek?
Já sice mám program PDF24 Creator, který má přímo nástroj "Začernit PDF soubor", ale ten právě po začernění požadovaného a znovu uložení změní stránku na které se začerňovalo z textu na obrázek. Stránky které nebyly upravované nechá v podobě textu. Na tomto chování mi vadí, že stránka převedená z textu na obrázek má znatelně rozostřené obrysy písma. Tisk je také nekvalitní, jako při nastavení tisku na koncept a navíc moje tiskárna Canon MG7150 na takovou stránku požije černý roztokový foto inkoust, místo inkoustu pigmentového na tisk textu.
Na radu UI jsem zkusil PDF otevřít v OpenOffice Draw, v tom se dá text smazat, jenže OpenOffice ten PDF neotevře správně. Nerozezná u některých slov začátek a konec a ta slova se potom částečně překrývají.
Ještě jsem zkusil v PDF Creatoru převod PDF do Wordu (*.docx), ale to také nefunguje úplně dobře. *.docx dokument se vytvoří a ten jde v LO Writeru otevřít a editovat, ale nejspíš při převodu z PDF do DOCX se do dokumentu vloží orámování kolem bloků textu nebo kolem dělících linek a grafických prvků, jako je třeba logo.

EDIT:
Zjistil jsem, že to orámování jde klepnutím na něj vybrat a v kontextové nabídce pod pravým tl. myši je potom nabídka "Čára..." a tam se dá nastavit styl čáry na "- žádná -" a tím se rámeček odstraní. Na dvou stránkách s asi 14 rámečky se to takto dá udělat, ale kdyby dokument byl rozsáhlejší, tak je to o dost práce navíc.
Valdano

#2 Příspěvek od Valdano »

Klíčové je vyhnout se obyčejnému „překrytí“ textu černým obdélníkem (což je nebezpečné, protože text pod tím zůstává čitelný/zkopírovatelný) a zároveň nepoužívat destruktivní převod do obrázku, který zničí kvalitu a zvětší velikost souboru. Správný redakční nástroj text z PDF souboru skutečně vymaže a místo něj vykreslí černý pruh, přičemž zbytek dokumentu (vektorový text a rozložení) zůstane zcela netknutý.

Umí to Adobe Acrobat Pro což je zlatý standard, ale ten není zdarma.

Umí to také online nástroj Xodo, který je zdarma. Vyzkoušejte to s ním. Stačí načíst PDF, online v něm označit příslušné části textu a pak použít Redact All a Apply a následně lze už upravený PDF stáhnout. Pokud by vadilo, že je to on-line tak Xodo se dá stáhnout i jako Offline aplikace.
martinkopp

#3 Příspěvek od martinkopp »

1) Musíš použít nějaký editor který umožnuje editaci textu. Adobe acrobat je jistota, ale jsou i mraky jiných.
2) Text vymažeš a nahradíš znakem jenž se jmenuje "full block "█ ███████, teda pokud tam chceš mít ten klasický černý proužek.

Drobný problém je, že v pdf může původní text stále zůstávat v různých skrytých vrstvách, metadatech, historii, záložkách apod. Pokud to chceš opravdu důkladně odstranit, musíš použít nástroje pro redigování, což ale u těch free softů nebude, nebo mohou fungovat nespolehlivě. Pokud přesně nevíš do děláš, převod na bitmapu a černý obdélník je jistota. Následně můžeš zas provést OCR a převést text na font, ale výsledek může být všelijaký. Samozřejmě pokud to má být jen info pro uklízečku, stačí to přeťukat, pokud chceš coby fans oranžády zveřejnit Epsteinovy spisy, dal bych si na odstranění záležet víc.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od Hape »

Děkuji za vaše zkušenosti.
Co jsem zatím zjistil, tak bezplatně a kvalitně to půjde asi jenom v on-line editoru, třeba ve zmiňovaném Xodo. Tomu bych se ale rád vyhnul, i když tvrdí, že se nic nikam neposílá, takže potom jedině něco placeného. Nebo že by to fakt fungovalo jenom v prohlížeči?
Nehodlám platit pravidelné měsíční nebo roční poplatky za program, jehož vlastnost použiju nyní jednou a Bůhví kdy jí budu potřebovat znova, takže zbývá nějaký program, který se dá koupit jednorázově. Třeba PDF-XChange Editor.
Ale těch 1 544 Kč za PDF-XChange Editor se mi asi také nebude chtít utratit kvůli jednorázové záležitosti.

O full blocku jsem nevěděl a budu muset zjistit, jak se vlastně píše.
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

PDF nie je editovatelny format, preto vsetky editory stoja za hovno. Vobec nie je iste, ze z nejakeho plateneho bude vysledok lepsi.
martinkopp

#6 Příspěvek od martinkopp »

Acrobat Pro má zkušební verzi. Jestli chceš vědět, jak to bude vypadat, hoď sem nějaké podobné PDF a já ti to v Acrobatu začerním.
Celeron

#7 Příspěvek od Celeron »

Naistaluj si novou tiskárnu Bullzip PDF printer. Pak dej PDF vytisknout do souboru. Vznikne nový PDF, který už nemá metadata (třeba certifíkát, podpis a jiný) a pak ho můžeš Adobe Readeru pomocí funkce "Vyplnit a podepsat" na potřebných místech přepsat do nečitelna. Bullzip je free.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
bu2520

#8 Příspěvek od bu2520 »

Já už roky používám Foxit reader místo acrobatu a tam ta funkce začernění vybraného textu je , nezkoumal jsem jestli v nějaké vrstvě jde odstranit. Ale vytisknutím v PDF tiskárně by to mělo bý pojištěné.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od Hape »

Ve zkušební verzi PDF-XChange Editoru šel text začernit pěkně a snadno a ostatní text na stránce zůstal textem. Akorát že zkušební verze přidává na stránky dokumentu vodoznak.
Vyzkoušel jsem i Xodo off-line. Ten má pro mne nevýhodu, že není lokalizován do češtiny, ale i vněm jsem dokázal volbou "Redact" text začernit. Také Xodo ponechalo ostatní text na stránce nedotčený a zůstal textem, ale stejně jako PDF-XChange Editor přidal vodoznak.
S editovatelností PDF to tedy nebude tak špatné. Zajímalo by mně, když existuje spousta funkčně omezených prohlížečů PDF zdarma, proč někdo neudělá editor PDF zdarma? To je nějaké licenční nebo patentové omezení ze strany Adobe?

Pro martinkopp:
Dík za nabídku. Ale když jsem to zvládl v PDF-XChange Editoru a Xodo, tak v Adobe Acrobatu to zvládnu taky.

Pro Celeron:
Bullzip PDF printer jsem zatím nezkusil, ale zkusil jsem v Adobe Acrobat Readeru několikanásobně přepsat slovo do nečitelnosti a poté dokument uložit. Po otevření upraveného dokumentu a zkopírování slova je toto po vložení do poznámkového bloku znovu čitelné. To přesání se nezkopíruje. Takže pokud bych chtěl anonymizovaný dokument někomu poslat v elektronické podobě, tak dokáže znečitelněný text přečíst.
Ještě zkusím najít a nainstalovat tu virtuální tiskárnu, jestli se to nebude chovat jinak, ale jak popisuji níže, tiskárna Microsoft Print to PDF nečitelnost nezajistí.

EDIT:
Než si do PC nainstaluji něco co třeba nebudu potřebovat, protože to nepovede ke kýženému výsledku, se raději zeptám: máš ten postup s virtuální tiskárnou Bullzip PDF printer a přepsáním v Adobe Acrobat Readeru opravdu vyzkoušený? Opravdu potom není po znečitelněný původní text kopírovatelný v čitelné podobě?

Pro bu2520:
Ve Foxit PDF Readeru jsem našel jenom možnost zvýraznění. Tím se po nastavení černé barvy dá text začernit, ale platí to samé, jako v případě několikanásobného přepsání. Zkusil jsem začerněnou stránku vytisknout do PDF souboru virtuální tiskárnou Microsoft Print to PDF, kterou mám nainstalovanou a ani to nepomohlo. Po otevření souboru je začerněný text stále kopírovatelný v čitelné podobě.
bu2520

#10 Příspěvek od bu2520 »

ve foxit HOME - HIGHLIGHT označit text a je začerněno
Hape
Kontaktovat uživatele:

#11 Příspěvek od Hape »

Foxit PDF Reader mám přepnutý do češtiny, protože anglicky neumím. Ale jestli výraz HIGHLIGHT v tomto kontextu chápu správně, tak česky je to asi volba Zvýraznění. To mi nedávno přišlo potvrzení objednávky, od e-shopu Vivantis kde bylo na závěr napsáno "Ať je Váš den plný highlightů!" Pod tím nevím co si mám představit.
Ale abych se vrátil k tomu zvýraznění. To sice překryje text barvou, třeba černou a i plnou černou tak, že zvýrazněný text není pod zvýrazněním vidět, ale neodstraní to ze souboru ten překrytý text. Při vytištění a předání v papírové formě to samozřejmě nevadí, ale pokud chceš takto upravený dokument poslat v PDF formátu, tak je to špatně, protože se dá začerněný text zkopírovat do schránky a po vložení do textového editoru, třeba do Poznámkového bloku, je normálně čitelný. To překrytí barvou se nezkopíruje. Si to schválně vyzkoušej.
bu2520

#12 Příspěvek od bu2520 »

máš pravdu, používal jsem to u tištěných dokumentů a tohle mě nenapadlo.
Hape
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od Hape »

Našel jsem PDF editor zdarma Stirlig PDF s funkcí "Redact". Stirling jde přepnout do češtiny a tak jsem z něj byl nadšený, než jsem provedl začernění a jeho aplikaci. Po aplikaci začernění bohužel Stirling rozbije uspořádání stránky dokumentu. Takže zase nic.
Celeron

#14 Příspěvek od Celeron »

Jo, odzkoušený. Jak jsem psal, Bullzip nepřenese třeba zamčení dokumentu nebo text, co se dá kopírovat. To PDF z něj jde na vytečkovaným formuláři přepsat novým textem a vše pod ním zmizí. A po uložení tam nic z původního není. Nebude to vyloženě vyčerněný ale třeba vyXovaný. A Bullzip není zbytečnej i pro jiný programy, vše co jde vytisknout převede do PDF.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Hape
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od Hape »

Tak jsem tedy nainstaloval virtuální tiskárnu Bullzip PDF Printer, otevřel PDF soubor v AA Readeru a dal jej vytisknout Bullzipem ve výchozím nastavení do nového PDF souboru. Ten jsem následně otevřel v AA Readeru a přepsal jsem opakovaně jedno slovo různými znaky, aby bylo nečitelné. Dokument jsem uložil volbou "Uložit jako..." a přepsané slovo jde normálně v nově uloženém souboru čitelně zkopírovat do schránky.
Potom jsem dokument s přepsaným slovem vytiskl přes tiskárnu Bullzip do nového souboru a i v tomto případě jde slovo zkopírovat v čitelné podobě. Takže jak jsem se obával, tento postup nevede ke kýženému výsledku.
Asi mi budeš muset popsat přesněji, jak v AA Readeru s virtuální tiskárnou Bullzip PDF Printer dosáhneš odstranění textu, tak aby v něm opravdu už nebyl, aby se z poza zakrytí nedal zkopírovat.

EDIT:
Našel jsem další editor zdarma RevPDF s funkcí Redact. Bohužel funguje stejně špatně jako Stirling PDF. Při uložení začerněného dokumentu rozbije uspořádání textu na stránce. Vypadá to že používají stejný "motor" pro práci s PDF soubory.

Zatím mi z toho vychází, buď používat PDF24 Creator, který je zdarma, ale začerněnou stránku převede na obrázek ve špatné kvalitě. Nebo použít zdarma on-line editor Xodo, který jsem vyzkoušel a funguje perfektně, ale člověk nemá jistotu, že neanonymizovaný dokument nebude uložen někde jinde, než jen lokálně na PC. A poslední možnost je zakoupit PDF-XChange Editor, který jsem také vyzkoušel a funguje perfektně, jenže ve zkušební verzi vkládá do rohů stránek nepřehlédnutelný znak, který bych označil za razítko, spíš než jenom vodoznak.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“