Pozor na televizory s 2-vodičovým síťový přívodem

Servisní část určená pro profesionály

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
mi-ro

Pozor na televizory s 2-vodičovým síťový přívodem

#1 Příspěvek od mi-ro »

Delší dobu řešil jsem u zákazníka problémy, během 2-let KO 2 anténní zesilovače a 2 STB. Ten druhý přímo mě pod rukama. Po výměně ant. zesilovače kontrola TV u zákazníka, vše OK. A prý, natočte mi ten STBox abych na něj viděl. Pohnu s přístrojem a přístroj zhasnul. Beru ho na dílnu, zdoj běží, display, LED nic. MCU rozpálený. Stejná závada jako toho předchozího. A pak mi to naštěstí docvaklo dříve než jsem dal další STBox. Na šasí televizoru i v OFF skoro 100V. Ano, díky kondům X2. A pak už stačill blbý vakl na GND propojovacího AV-HDMI kabelu a celý náboj šáska TV proletěl do signálovýho vstupu BOXu. Čímž ho pochopitelně definitivně umrtvil.
..to bude jen ňákej odpůrek
monterjirka

#2 Příspěvek od monterjirka »

Něco podobného jsem zažil u staršího notebooku Toshiba (také dvouvodičový přívod ke zdroji) při připojování USB kabelu do trochu "zoxidovaného" portu
Tiskárna přestala komunikovat :(
Hill
Administrátor

#3 Příspěvek od Hill »

Proto slušný výrobce v návodu píše:1. Základní zapojení
Anténa: Připojte koaxiální kabel ze své antény do vstupu ANT IN.
TV: Propojte set-top box s televizorem pomocí kabelu HDMI (pro moderní TV) nebo SCART (pro starší typy).
Napájení: Zapojte napájecí adaptér a vidlici televizoru do elektrické sítě.
2. První spuštění a ladění
Zapněte televizor a na jeho ovladači vyberte správný vstup (např. HDMI 1, AV).
Zapněte set-top box tlačítkem napájení. Na obrazovce se zobrazí průvodce instalací.
Zvolte požadovaný jazyk (např. Čeština), zemi (Česká republika) a potvrďte spuštění Automatického ladění. Přístroj vyhledá všechny dostupné DVB-T2 kanály...
(i když, pravda, u settopboxů Tesla TE300/310 to zrovna nenapsali).
A zrovna tak to není nutně způsobené odrušovacími kondy X2, tu polovinu napájecího napětí na kostře naprázdno udělají i parazitní kapacity v zapojení. A, protože plášť koaxiálu zpravidla bývá spojený se zemí, ať už jde o individuální anténu, nebo rozsáhlý rozvod TKR, jiskřička přeskočí.
Vakl se nepředpokládá, to napětí naprázdno ano.
mi-ro

#4 Příspěvek od mi-ro »

Jardo, zásada -nejdříve propojit a teprve potom připojení do sítě- jasně ale tady byl na vině povytažený SCART za provozu Nepatrným pohybem STB se zřejmě odpojila GND a signálové cesty zůstaly. To SCART umí. Vyrobil jsme nový síťový třížílový kabel s přechodem na dvožílu a zbylý ZŽ drát připojil napevno pod šrub šasí TV. Sice vznikla zemní smyce ale zvuk nebrumí tak zatím OK. PS důvod použití SCART na místo HDMI, starší osoba a automatické přepnutí AV nutností.
..to bude jen ňákej odpůrek
rnbw

#5 Příspěvek od rnbw »

Takto som od**bal HDMI vystup na dvoch Raspberry Pi. Pripajal som to cez HDMI-DVI redukciu do monitora. Monitor mal 3-zilovy privod, Raspberry 2-zilovy. Ako som potom zistil, ta redukcia nemala prepojene tienenie...

Odvtedy HDMI pripajam ako prvy kabel a odpajam ako posledny.
Kremik

#6 Příspěvek od Kremik »

Na SCARTy bacha. Vyrábělo se spousta tak nekvalitních káblů, že i když těch zemních vodičů je v káblu několik, dovedly se přerušit klidně i všechny najednou. Stačí okamžik. Pokud se na nože konektoru nedá pájet, je to velmi nebezpečný šmejd. Prostě nemají kontakt a když ano, tak jen chvíli. Já si tím prošel v dobách DVBT 1. Nejen že to odpalovalo STB, ale i vypadával zvuk a mrvil se obraz. Kvalitní kabel všechno spolehlivě vyřeší. Pojem kvalitní by zde spíše mělo znamenat normální, protože ty šroty, co se mmch balily i jako příslušenství k STB, tomu se nedalo říct ani nekvalitní kabel, to byl přímo šrot a hnus. Mnohdy i nakrimpovaný na vodiče přes bužírku, atp. Zkrátka odpad. I levné konektory prodávané po elektrech a určené k připájeni, ne krimpování, odvedly dobrou službu.
Hill
Administrátor

#7 Příspěvek od Hill »

Kdyby jen to: mezi settopbox a televizi stačil "jednosměrný" kabel. Byl měkčí a tak ochotně nevyvracel konektor, když se s ním hnulo. Ty tlusté tvrďáky byly za trest.
xsc

#8 Příspěvek od xsc »

Pokud v něm mělo být RGB, tak jsou to 4 stíněné videokabely + 2 audio.
Kremik

#9 Příspěvek od Kremik »

Dobrý konektor zacvakne a drží. Ovšem jen pokud v tom stínícím plechu jsou udělané správně prolisy. To je další kapitola. Desítky let to šlo. Ale jakmile začlo HDMI, postupně řada výrobců "neuměla" udělat SCART konektor. Podle mě to nemůže být náhoda. Měl jsem v ruce STB, který měl blbě udělané samice. To je poměrně neobvyklé. Ale když se "chce", tak jde všechno. Ty samice měly takový tvar, aby prolisy ve stínicím plechu konektor vytlačovaly. Nebyla to náhoda. Ty konektory byly dva vedle sebe a úplně stejné. Oproti normálním konektorům měly několik odlišností. Drobné odchylky v rozměrech, aby to celkově prostě nefungovalo. Kontakty však byly z normálního kovu, protože musely jít zapájet do desky. Tak ho prostě zmrvili jinak. Za mě jednoznačný záměr. Musel jsem upravit protikus na kabelu, aby to šlo používat.
Co na tohle říct...
rnbw

#10 Příspěvek od rnbw »

Cinan zacal niekde vo velkom vyrabat lacne konektory a zle to skopiroval.
xsc

#11 Příspěvek od xsc »

Obvykle je blbost pravděpodobnějším vysvětlením než záměr. Záměr tady navíc nedává žádný smysl, HDMI není náhradou Scartu.
Kremik

#12 Příspěvek od Kremik »

U jiných konektorů jsem až takové prasárny neviděl. Nekvalitních ano, ale ne takhle sprostě zakurvítkovaných. Těch blbých kabelů se najednou vyrojilo tolik, že byly prakticky všude.
Srovnání by se snad dalo udělat s banánkama, které nešly zasunout do zdířek. To ale není skryté kurvítko, protože je poznat hned a i bych uvěřil, že někdo ojebal výrobní postup. Ale banánek je od počátku takový blbý konektor. V podstatě je to baba v mužském těle :D
HDMI není náhradou SCARTu? A copak je to teda? :)
Kremik

#13 Příspěvek od Kremik »

xsc píše:Záměr tady navíc nedává žádný smysl
No to teda dává. Banda je vybavená fungující elektronikou a nic ji nechybí. Když jim do toho hodíme vidle a přijdem s HDMI, je to na výměnu prakticky všeho.
xsc

#14 Příspěvek od xsc »

Jasně, a proto se prodávají STB se scartem ještě nyní :-)
HDMI není náhradou scartu, protože je digitální. HDMI je tak pro nové TV, scart pro staré CRT.
Kremik

#15 Příspěvek od Kremik »

Vo tom to právě je. Zákazník si koupí zařízení se SCARTem a zmršeným káblem. Vlastně si tak tu masáž "SCART je na trus" ještě i sám zaplatí. BFU nepozná, že je blbý kabel. Nabude dojmu "je to starý a blbý". Zvlášť, když stejnou zkušenost budou mít i ostatní. Tak půjde a zase bude platit, když si bude kupovat nové zařízení s HDMI. Tomu říkám kšeft na druhou. Víš, kolik zařízení šlo kvůli tomu předčasně do šrotu? Hromada.
Dobře, tak HDMI je digitální náhrada za SCART. Mění to význam věty? Myslím, že ne. Nebo můžeme říct, že HDMI je nástupcem SCARTu. Ale pořád je to jen slovíčkaření se stejným významem.
Odpovědět

Zpět na „Servis televizorů, monitorů a projektorů - PROFI sekce“