Příroda kolem nás

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#1336 Příspěvek od EKKAR »

Však Jana bylo před tejdnem ... Poprvé v životě jsem živou světlušku viděl na tzv. "zálesáckým" táboře u rybníka Holub kousek od Jindřichova Hradce, to se psal rok 1980 a pod tím "zálesáctvím" se schovával komoušema zakazovanej woodcraft podle knížek E.T.Setona. A pak jsem se s tímhle hmyzem setkal v roce 1996 ve střední Itálii, kde to byl pravděpodobně jinej druh nebo dost možná i vícero druhů - tam totiž světlušky nejen svítily, ale i blikaly a doslova vysílaly něco jako morzeovku - a každá trochu jinou ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
lesana87

#1337 Příspěvek od lesana87 »

ransom píše:Lítaj chroustci.
Kroužili kolem mě, když jsem zalejvala, tak jsem se těšila, jak budu nějakýho vytahovat z vlasů, ale ne, skončil mi za trikem za krkem. No, měl smůlu.
kejki

#1338 Příspěvek od kejki »

Nic proti tomu, když je lověj kocouři a ignorují vše ostatní. Nějaké vedlejší škody je nezajímají.
ransom

#1339 Příspěvek od ransom »

My s nima hrajem chroustanou. Máme na to takový velký pálky.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
EKKAR

#1340 Příspěvek od EKKAR »

Jo tak vy hledáte fyzikální důkaz teorie:
Otázka: "Co proletí broučkovi hlavičkou, když v plným kvaltu narazí do (čelního skla) auta??
Odpověď: "Zadeček!"
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
kaja4

#1341 Příspěvek od kaja4 »

Tak ty světlušky mi kaktéž minulý týden létaly na zahradě kolem malin
PixelOrgy

#1342 Příspěvek od PixelOrgy »

Tady litaji blesky a semtam rohaci (tahle spis jen behala)
Přílohy
IMG_6297.jpeg
IMG_6297.jpeg
IMG_8069.jpeg
IMG_8069.jpeg
PixelOrgy

#1343 Příspěvek od PixelOrgy »

kaja4 píše:Tak ty světlušky mi kaktéž minulý týden létaly na zahradě kolem malin
Přílohy
IMG_6229.jpeg
IMG_6229.jpeg
ransom

#1344 Příspěvek od ransom »

Roháček bukový. Asi trpí krizí identity, a považuje se za háďátko. Protože se producíroval po shnilé bramboře.
ChatGpt se opět vycajchlovala. Fotku s popisem (černá barva, velikost cca 12 mm, vypadá jako miniatura nosorožíka kapucínka) rozklíčovala jako nosorožíka kapucínka. Když jsem protestoval, že nosorožík je třikrát větší a hnědý, přemýšlela o tom, že by to mohl být mladý, ještě nedorostlý sameček. Když jsem se jí zeptal, jestli náááhodou brouci s proměnou dokonalou po vyklubání z kukly už nerostou, poděkovala za upozornění a souhlasila. Prakticky pokaždé zatím na rozeznání hmyzu nebo rostlin těžce pohořela. Google Lens naopak rozeznává druhy prakticky bezchybně. Včetně špatně rozeznatelných hub.
Přílohy
IMG_20260705_160259088~2.jpg
IMG_20260705_160259088~2.jpg
konosuke

#1345 Příspěvek od konosuke »

Jsme sice fórum technické ale už se tu prezentovalo
ledacos tož přispěji troškou do mejna a dotaz co je
to za vtáka kdo to ví?
Přílohy
ptáček.jpg
ptáček.jpg
Co se může pokazit to se taky pokazí. Co se nemůže pokazit to se pokazí taky. (Murphy)
PixelOrgy

#1346 Příspěvek od PixelOrgy »

Ja bych rekl, ze Zvonek
EKKAR

#1347 Příspěvek od EKKAR »

Zvonek zelený ani náhodou, ten je "baculatější". Ale po poradě s Google Lens je rezultát tento:
• Tento pták je s největší pravděpodobností pěnice černohlavá (Sylvia atricapilla), lidově zvaná "černohlávek".
• Na snímku je zachycena samice, která se vyznačuje rezavě hnědým temenem hlavy, na rozdíl od samců, kteří mají čepičku černou.
• Jedná se o malého zpěvného ptáka z čeledi pěnicovitých, který je v České republice velmi běžný a přizpůsobivý.
ransom

#1348 Příspěvek od ransom »

Pěnici byste měli znát od Sekory (Uprchlík na Ptačím stromě).
EKKAR

#1349 Příspěvek od EKKAR »

Zrovna Sekora moc realistickej není, možná ještě tak u toho zvonka, ale ostatní druhy má hooooodně stylizovaný ...
GeXeS

#1350 Příspěvek od GeXeS »

Já bych si ještě dovolil to přeurčit na mládě; teď je doba, kdy jsou vylétaná mláďata a zbarvení hlavy samice je trochu výrazněji hnědé. Pěnice černohlavá je mimochodem letošním ptákem roku.

A za Sekoru se taky přimlouvám, v mnoha ohledech byl dobrým pozorovatelem i následným tlumočníkem napozorovaného. Třeba úvodní scéna ze Čmeláka Aninky, jak si ťuhýk vymýšlí, co bude mít k večeři a co k snídani, je perfektní.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“