Forma na pečení chleba

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
Celeron

Forma na pečení chleba

#1 Příspěvek od Celeron »

Protože jsem pro krátkou dobu kynutí zavrhl jednohákovou pekárnu Domo, co mám doma, tak peču chleba klasicky v troubě na plechu. Ale chtělo by to formu, bez ní se chleba rozjede do stran a je nízkej.
Používáte někdo nějakou formu rozměr cca 35 x 15 x 15 cm? Pocitově mě vychází, že dobrá by měla být glazovaná keramika nebo smaltovaná litina. Plech a silikon je asi blbost.
Prosím jen názory praktických pekařů, ne teoretiků a čtenářů AI.
Díky
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
dj_Paul

#2 Příspěvek od dj_Paul »

jirkati

#3 Příspěvek od jirkati »

Já používám nerezové hrnce buď 3 l nebo 4 l s hladkými stěnami. Rozpálím ho v troubě na 250 st.C a pak do něj vložím příslušné chlebové těsto a hned zpět do trouby.
Celeron

#4 Příspěvek od Celeron »

dj_Paul píše:používám https://www.kozak-svitavy.cz/p/misa-zap ... l-00004565 + pečící papír.
To je Simax? Jaký to má rozměry, na netu nic nepíšou. Já mám asi stejnou, cca 25 x 15 a celková výška cca 8 cm. To mě přijde na chleba docela málo. Bez toho papíru chleba nejde ven i když se forma vymastí?
Jirka

Celeron

#5 Příspěvek od Celeron »

jirkati píše:Já používám nerezové hrnce
To mě nenapadlo. A jde pak chleba ven když hrnec nemá kónus? Vymazáváš je tukem?
Jirka

jindrichus

#6 Příspěvek od jindrichus »

Chleba se roztejká, když je překynutej.
hafca

#7 Příspěvek od hafca »

Já na chleba ze 450g mouky a 350ml vody používám litinový rendlík. Má venkovní rozměry 19cm prúměr a 7cm výšku.
Do studené trouby dám rendlík přikrytý poklicí a rozpálím to na 255℃. Pak sundám poklici, hodím do něj těsto, přiklopím a peču 25 minut. Je potřeba to udělat rychle aby to moc nezchladlo. Potom sundám poklici, uberu na 250℃ a nechám cca 5 minut na "barvu" kůrky.
Chleba se nikam nepřilepí. V tom rozpáleném rendliku se okamžitě udělá slabá kůrka. Po upečení ho nechám cca 8-10 minut v rendliku a normálně vyklopím na mřížku kde zchladne.
Obyčejný hrnec ze slabého plechu chladne před očima. Možná by šel ten zmiňovaný Simax. Tam bych se ale bál toho teplotního rozdílu mezi rozpálenou nádobou a chlebem.
Přílohy
poklice.jpg
poklice.jpg
litina.jpg
litina.jpg
chleba.jpg
chleba.jpg
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
vasekpetr1

#8 Příspěvek od vasekpetr1 »

hafca píše: Možná by šel ten zmiňovaný Simax. Tam bych se ale bál toho teplotního rozdílu mezi rozpálenou nádobou a chlebem.
Žena takto v podlouhlém nebo i kulatém Simaxu peče chleba už několik let a nic to nedělá, jen to slabě zasyčí, když vkládá těsto do rozpáleného skla. :wink:
Celeron

#9 Příspěvek od Celeron »

Hafča, nesekl ses v těch teplotách? 5℃ rozdíl je pod rozlišovací schopností bimetalovýho termostatu. Teda možná že v nějakým moderním superdělu troubě je elektronickej termostat ale stejně ten rozdíl je hrozně malej.
Jirka

hafca

#10 Příspěvek od hafca »

Neměřil jsem to. Trouba je ne zrovna levný Bosh, ale jak moc přesně měří, to jsem nezkoumal. Pro mě je důležité, že chleba v tomhle režimu dobře vypadá a i chutná.
Kdyby Edison nevynalezl elektřinu, do teď se díváme na televizi při svíčkách.
Valdano

#11 Příspěvek od Valdano »

Já jen občas dělám malý chleba a k tomu používám obdélníkovou keramickou zapékací mísu bez víka. Značka ERNESTO o rozměrech cca 19 x 12 x 4,5 cm. Je podobná jako třeba tato a dělá se i ve větších velikostech viz tam uvedené, ale s většími velikostmi nemám zkušenost. Když už někdy peču chleba tak jen toho mrňouse v té malé formě.
Celeron

#12 Příspěvek od Celeron »

Odkaz, cos dal píše: "Něco je špatně"
Jirka

Valdano

#13 Příspěvek od Valdano »

Mě to funguje bez chyby viz přiložený obrázek a níže pro jistotu dávám odkaz do tagu CODE, aby byl vidět přesně tak jak je bez úprav.

Kód: Vybrat vše

https://www.decodoma.cz/p/forma-zapekaci-obdelnikova-culinaria-white-20-5-x-12-cm
Přílohy
forma.png
forma.png
dj_Paul

#14 Příspěvek od dj_Paul »

Celeron píše: 08 črc 2026, 22:51
dj_Paul píše:používám https://www.kozak-svitavy.cz/p/misa-zap ... l-00004565 + pečící papír.
To je Simax? Jaký to má rozměry, na netu nic nepíšou. Já mám asi stejnou, cca 25 x 15 a celková výška cca 8 cm. To mě přijde na chleba docela málo. Bez toho papíru chleba nejde ven i když se forma vymastí?
už su doma a v klidu odpočívám po dovolené, tak došlo na pečení...
Je to simax. Těsto jde do rozpálené formy
Obrázek
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“