Co jste přinesli zajímavého ze sběrného dvora 5

Prostor pro osobní dotazy, které nelze jinde dopasovat, případně které přímo nesouvisí s bastlením či elektrotechnikou obecně (protože i bastlíři jsou většinou normální lidé, co nedrží v ruce štípačky a šroubovák 24 hodin denně). Neslouží pro přeposílání obecně známých informací z komerčních webů.

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#721 Příspěvek od RayeR »

Hm, tak to nepomohlo, uz mi to pekne pije krev...
S jednou klavesnici nahodne komoli znaky, s druhou klavesnici funguje, ale jakmile pripojim i PS/2 mys a zavedu ctmouse, tak klavesnice prestane fungovat a kurzor mysi lita jak splasenej, nechapu co se tam deje, musim vytahnout skopek a podivat se na ty signaly. Takle se podobne choval PC, kdyz sem vedle nej pustil Teslak :)
Celeron

#722 Příspěvek od Celeron »

Měl jsem něco podobnýho před časem s klávesnicí. Našel jsem co jsem k tomu tenkrát napsal:
Tak Vážení, našel jsem co to všecko blbnutí způsobovalo a to čistě náhodou. Přenesl jsem PC do dílny, že do něj namontuju držák na novej SSD disk a pomalu začnu instalovat systém a pod. Když jsem PC zapnul, tak to dotaz na výběr systému nedělalo a i některý další blbiny třeba střídání zobrazení celý obrazovky a nebo okna s adresou a oblíbenejma v Maxthonu a jiné. Jiný byl monitor, klávesnice a myš.
Tak jsem vylučovací metodou začal od myši, pak klávesnici.
No a veškerý blbnutí dělala klávesnice jak přes PS2, tak přes redukci PS2 na USB. Shocked Vypadá to, že z ní trvale, nebo občas leze nějakej kód funkční nebo multimediální klávesy, kterej je sice nezobrazitelnej ale W7, Maxthon a jiné programy na něj v některým okamžiku reagují. Až bude někdy čas, tak zkusím klávesnici připojit na analyzátor Gould a zjistit, co z ní leze. Vypadá to nejspíš na F11, protože pokud se Maxthon spustí s přidrženou F11 tak vstoupí rovnou do režimu zobrazení na celou obrazovku.
No a to jsme si mysleli, nebo to vypadalo, že je nabořenej systém. Rolling Eyes
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#723 Příspěvek od RayeR »

A nejaky rozuzleni?

Ja po nekolika hodinach debaty a ladeni s AI dosel k tomuto:
Záverecné inženýrské shrnutí vaší záhady
1. Myš si diktuje podmínky: Vaše Microsoft IntelliMouse Optical 1.1A (i
Explorer 3.0a) je moderní USB zarízení. Pres pasivní zelenou redukci se v DOSu
po inicializaci automaticky uzamkne do protokolu IntelliMouse, který má natvrdo
ve svém firmwaru nastavenou frekvenci 200 Hz. Všechny standardní DOSové
ovladace (ctmouse, Microsoft, Logitech) tento režim aktivují a následne
ignorují jakékoliv príkazy ke zpomalení.

2. Cipset VIA kolabuje: Pri 200 Hz myš chrlí data tak agresivne, že kvuli známé
chybe v casování jižního mustku VIA (VT82C686) na desce QDI Advance dochází k
asynchronnímu zahlcení. V registru 8042 vzniká permanentní Transmit Timeout
(status 3C), který uvrhne vnitrní stavový stroj radice Winbond do smycky smrti.

3. Smrt klávesnice: Radic Winbond v rámci ochrany pred zahlcením aktivuje
hardwarový zámek a stáhne linku KBCLK trvale k zemi. Tech 140 µs zákmity s
frekvencí 22,2 Hz jsou jen marné pokusy vnitrního Watchdogu v cipu Winbond o
uvolnení sbernice. Zbesilým mackáním kláves se obcas do tech 140 µs trefíte,
ale bežný provoz je nemožný.

4. Váš RESET.COM funguje: Váš skvele napsaný atomický program v assembleru
dokáže tento zámek softwarove prostrelit, ale jakmile s myší znovu pohnete,
její vnitrní 200Hz casovac okamžite vygeneruje další vlnu pulzu a Winbond linku
KBCLK opet ubyje k zemi.

Skutecne kdyz mysi utnu MCLK, tak klavesnice ozije. Akorat nemam momentalne po ruce jinou PS2 mys nez intelli optical, ktera nejde preprogramovat na mensi frekvenci, nekde bych mel mit naky genius primo s PS2 slahounem, tak ten to snad bude umet...
rnbw

#724 Příspěvek od rnbw »

Je to dalsi nezmysel z chatbota. Pletie dokopy frekvenciu CLK a polling USB. Frekvencia CLK je pri PS/2 od 10 do 16,7 kHz.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#725 Příspěvek od RayeR »

Ale tech 200Hz tam vidim jasne na osciloskopu, z te mysi se to propisuje na IRQ12 na ISA bus a na KBCLK klavesnice. A evidentne ta mys nejak ovlivnuje klavesnici, tak ze se klavesnice prestane temer vycitat. Mas pro to snad nake jine vysvetleni? Ma to VIA chipset, coz tehda bylo zarukou rady problemu proti intelu...

EDIT: tak sem vyhrabal Genius Netscroll Optical nativni PS/2 mys a taky to s ni nefunguje spravne, je tam akorat videt zmena, ze kdyz zavedu ovladac mysi, tak IRQ12 pak pali asi 60-80Hz misto 200Hz jako u te MS mysi, jenze kurzor stejne nefunguje spravne, zase utece nekam na kraj obrazovky a po chvilce to zablokuje i klavesnicic a najednou se prepne na 200Hz. Zkousel jsem 3 ruzne ovladace mysi...

EDIT2: tak jsem jeste zkusil nabootovat z Hiren's boot CD MiniXP a Linux/Gparted. V MiniXP se kurzor nehybal vubec, prestoze v ovl.panelech PS2 mys byla. V linuxu kurzor skakal/jezdil stejne splasene jak v DOSu a dmesg nadaval:
"wheel mouse at ... lost sync., throwing x bytes away"
https://www.vogons.org/download/file.ph ... &mode=view
Jeste sem zistil, ze asi nejdou USB porty. System vidi UHCI radic, na USB portech je 5V napajeni, ale po pripojeni zarizeni nic nedetekuje. Zadny ESD protektor tam neni, jen par odporu, kondu a feritek. Ubytek na D+/- v norme...
judeware

#726 Příspěvek od judeware »

K nedávno řešenému aparátu Strong 2401 (naposledy jsem si dával práci s detailním popisem ovládání klávesnicí/myší)...
judeware píše: 06 dub 2025, 16:42 Stěžoval jsem si, že se ten Strong 2401 nějak špatně spouští. Asi je to nějakou interakcí mezi výstupem HDMI a vstupní částí displejů. Samsung 245B umí až 1920×1200 a funguje defacto vždycky. Po připojení napájení zobrazí do 8sek. logo "amlogic" v zaobleném čtverci, na 18. sekundě problikne, zobrazí znovu onen čtverec a za necelou sekundu potom logo android (zde odpadají monitory menších úhlopříček - Samsung S22C450, SyncMaster 932B), přes které přejíždí světlý proužek a po cca 40sek. naskočí grafické rozhraní. Se Samsungem 245B funguje i přechod do standby a zpět (rozchodil jsem pár tlačítek s ovladačem Laudmann LM-367, režim SAT, "kód 054").
Pokud po nahození napájení (onoho boxu) manipuluju s tlačítky zobrazovače (zde Sync Master S22C450), na "desátý" pokus to naběhne. Samozřejmě se to týká jen netelevizních placek. Ovšem ty velké, jako např. Samsung 245B, naskočí. Vidím lesk, přejíždějící zleva doprava přes nápis ANDROID = O.S. a GUI naskočí.

IMG_0847.JPG
IMG_0847.JPG
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#727 Příspěvek od RayeR »

Jeste k te desce QDI Advance. Na Vogons foru mi nekdo radil sundat kapacitni sit 470p - soucast LC filtu na signalovych linkach PS/2, ze pry nak divne odchazeji. To jsem tedy udelal a PS/2 klavesnice a mys najednou fungujou. JENZE mezitim sem jeste desku fotil a pri tom sem vyndal CPU ze slot1, coz slo dost ztuha a zas ho napasoval zpet. Bohuzel jsem to odpajeni provedl hned po foceni, takze nelze prokazat, co z toho tu "opravu" zpusobilo. Ale vzhledem k tomu, ze tu kap.sit jsem pripajel zase zpatky a PS/2 funguje porad, tak mam spis podezreni, ze jak sem pacit ten CPU, tak se deska nejak prohla a mohly se posolichat nejake poskozene spoje (BGA chipsetu ci via), ze se (docasne) spojily a zaclo to fungovat. Kazdopadne AI solidne haluciovala a nekolik hodin me tahala za fusekli (aspon sem si procvicil trochu assembler) - ten chipset evidentne nema zadny problem stihat vycitat klavesnici a mys na 200Hz, pokud mu ovsem spavne fungujou vsechny handshake signaly jako treba IORDY# ci podobne, keryma by mohl chtit SIO signalizovat, ze jeste nema ready data...
Desku sem za chodu ruzne otukaval a nejevi se nejak otresove senzitivni, ale mam neblahe tuseni, ze kdyz ji odlozim a zapnu treba za rok, ze to bude zlobit zase...
rnbw

#728 Příspěvek od rnbw »

Tie keramicke svine mohli byt navlhnute a spajkovanim sa opravili.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#729 Příspěvek od RayeR »

No ale je divne, ze bych si toho predtim nevsiml na osciloskopu - behaly tam sporadane obdelnicky, kdyby kond mrvil hrany nebo dokonce stahoval urovne do zakazaneho pasma, tak to bych si na prvni pohled vsimnul...
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#730 Příspěvek od RayeR »

Vcera lezela o asekol volne oprena varna deska ze sporaku AEG (jeste stara kombinace 2x IR + 2x indukce). Zkusil jsem ji i zapnout, ale akorat se na 1 segmentovce rozsvitilo "H" (asi jako Hot) a nereagovala na zadna tlacitka. Asi odesel ridici obvod (nejaky proprietarni QFP cip EGO IND3.0) nebo naky senzor, ktery si to kontroluje. Kdyz treba odpojim termistor od indukcni plotny, tak se nerosviti zadny displej. Nicmene vykonova cast byla OK, tak jsem si natezil spoustu vykonovych soucastek vcetne 4 IGBT fairchild G40N60 a gatedriveru IR2112S, svitkacu, tlumivek... Z rozmotane plotny je asi 10m masivni Cu VF licny, z toho by se dal umotat peknej primar k nakemu TC...
Přílohy
indukce2.jpg
indukce2.jpg
judeware

#731 Příspěvek od judeware »

RayeR píše: 15 črc 2026, 16:51...jeste stara kombinace 2x IR + 2x indukce... ...nejaky proprietarni QFP...
Což může býti něco známého, ovšem záměrně zákaznicky značeného (ten integráč). :oops: Před lety jsem dělal něco podobného (značku si něpametám) a měnil jsem jen ten můstek nahoře uprostřed, měl jsem štěstí, že byl slaboproud v pořádku. :) Výraz "2x IR" jsem nepochopil.
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#732 Příspěvek od Habesan »

IR jako obyčejná sklokeramická s odporovým topným tělesem.
Kremik

#733 Příspěvek od Kremik »

Mi by se líbil dvouplotýnkáč, který by měl jednu plotýnku indukční a druhou IR. Existuje něco takového? Kdysi jsem to sháněl, nesehnal, tak jsem to pustil z hlavy, ale líbilo by se mi to pořád.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#734 Příspěvek od RayeR »

Ja sem asi pred 3 lety hledal, jestli se delaji jeste tyhle kombinace klasika+indukce a uz sem nic nenasel, tak sem koupil 4-plotnu indukci (+horkovzduch trouba)...
2-plotnu takle kombinovanou jsem nikde nevidel.

Tak ten cip bude asi naky levny cinsky procak s OTP pameti, celkem nic zajimaveho. Vykonove polovodice co sem promeril byly OK, pomocny spinany zdroj taky bezel. Nebylo tam ani nic viditelne poskozeneho...
Habesan
Kontaktovat uživatele:

#735 Příspěvek od Habesan »

Zpravidla když si někdo takovou kombinaci pořídil, tak potom používal pouze tu indukci.
Odpovědět

Zpět na „Nezařaditelné“