Autotransformator VEVOR 3000VA

Tato sekce je určena pro diskusi o dílenském vybavení, tedy o nářadí, pomůckách a přípravcích, převážně tedy povahy mechanické, nikoliv elektrické

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
EKKAR

#91 Příspěvek od EKKAR »

Mobil, nafotit ten bázmeg, nakomprimovat jépégéčka pod 300kB a postnout sem, nebo si počkat do ponedělí, až Louťáci zprovozní new verzi fóra a postnout to tam. Máme slíbenou mez 1MB na 1 přílohu, tak se uvidí. Mimo jiný bych třeba taky rád viděl ČÍM je to u Bonáciusa měřený, protože nějaký volezlý krokodýl-banánky nebo polámaný PRCácký zpíčichlupový měřicí šňůry můžou klidně znamenat parazitní sériovej odpor v řádu jednotek ohmů, navíc ke všemu ještě měnící se podle síly přitlačení etc etc etc.
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
Kremik

#92 Příspěvek od Kremik »

Vlákno už má více stran, než je v tom verglu součástek :)
bonatius

#93 Příspěvek od bonatius »

Pozical som si iny multimeter a este raz premeral odpor medzi jednotlivymi vyvodmi autotransformatora a tepelnou poistkou. Vsetky vyvody su odpojene od elektroniky (vypinac, V-meter).

zmeral som odpor tepelnej poistky (TP) = 0.11 R

TP - zaciatok vinutia (bod 1) = 2.02 R
TP - odbocka (bod 2) = 0.12 R
TP - bezec (bod 3) = 0.27 - 2.8 R (zaciatok vinutia - koniec vinutia)

V prilohe su fotografie jednotlivych vyvodov autotransformatora, tepelnej poistky a merania.
Přílohy
Black wire.jpg
Black wire.jpg
Measure.jpg
Measure.jpg
Red wire.jpg
Red wire.jpg
Temperature fuse.jpg
Temperature fuse.jpg
White wires.jpg
White wires.jpg
bonatius

#94 Příspěvek od bonatius »

Este zlty vodic
Přílohy
Yellow wire.jpg
Yellow wire.jpg
samec

#95 Příspěvek od samec »

Odpoj aj druhý biely vodič a až tak zmeraj odpor medzi bielym a ostatnými vodičmi. Oba biele vodiče musia byť v lufte. Len tak vylúčiš možnosť, že je skrat v prívodnom kábli.
bonatius

#96 Příspěvek od bonatius »

Na druhom konci druheho bieleho vodica je poistkove puzdro, z ktoreho som vybral poistku

Podarilo sa mi odstranit bielu hmotu a trafopapier prekryvajuci tepelnu poistku. Zistil som, ze poistka je vodivo spojena s jednym koncom vinutia.
Vinutie je prerusene, mozno sa prerusilo pri zapnuti autotrafa.

Moze byt prerusene vinutie pricinou terajsich problemov? Byva tepelna poistka spojena s vinutim autotransformatora, alebo sa len priklada na jadro trafa?
Přílohy
01.jpg
01.jpg
02.jpg
02.jpg
rnbw

#97 Příspěvek od rnbw »

S vonkajsim obalom tepelnej poistky urcite nema byt nic spojene.
samec

#98 Příspěvek od samec »

Gratulujem, našiel si chybu. Takto to určite nemá byť. Tepelná poistka bola zrejme od výroby opretá o ten vodič. Keďže lak na vodiči nemá dostatočnú izolačnú pevnosť pre 230V, tak sa to tam prerazilo a následný skratový prúd privaril puzdro tepelnej poistky k tomu vodiču.

Oprav prerušené vinutie, vymeň tepelnú poistku za novú a daj ju ďalej od vinutia.
Kremik

#99 Příspěvek od Kremik »

To je zajímavé. Přívod (černý vodič) je připojen na druhý závit. Takže užitečná část vinutí bude asi v pořádku, přepálený je vodič na prvním závitu, kterým asi žádný proud netekl. Jak se to tedy ale mohlo stát?
Tak teď už to asi pofičí :wink:

Jo, už chápu, tepelná pojistka na foto již není v původní poloze, kdy zřejmě byla přímo u začátku vinutí. Na foto jsem to hned nepoznal.
Naposledy upravil(a) Kremik dne 13 črc 2026, 20:10, celkem upraveno 1 x.
masar

#100 Příspěvek od masar »

Tak to je fatální. Hlavně dej do pořádku celou tu poškozenou (ožehnutou) oblast s ohledem na mezizávitové mezery, zvláště spodní část přerušeného závitu (na původní fotce je zřejmě "schovaná" za vinutím). Také je tam vidět nějaký zateklý cín po pájení. Potom vrátit novou izolaci odbočky i tepelné pojistky, znovu proměřit a teprve potom zapnout.
:wink:
bonatius

#101 Příspěvek od bonatius »

Dakujem za rady. Objednal som novu tepelnu poistku. Ked pride budem pokracovat.
rnbw

#102 Příspěvek od rnbw »

Pokracovat mozes kym ti poistka pride. Ak nie je prerusena, tak ju ani nemusis menit.
bonatius

#103 Příspěvek od bonatius »

Autotransformator uz funguje. Dakujem vsetkym za pomoc a rady.
masar

#104 Příspěvek od masar »

Tak gratuluji k vyřešení záhady.
Docela patálie, ale nakonec završená úspěchem a možná ses i něco přiučil a to oceníš nejvíc.
:wink:
bu2520

#105 Příspěvek od bu2520 »

OT máte nějaké zkušenosti s obchodem vevor.com popřípadě .cz . Já si tam včera po obědě objednal dílenský vozík a teď mi psala GLSka , že ho budou doručovat. Přijde mi to takové TEMU i včetně cen. Uvidím kvalitu, ale za mě dobrý. Tak by mě zajímalo, jestli jsem měl jenom kliku, nebo jestli je to +- docela spolehlivý obchod.
Odpovědět

Zpět na „Dílenské vybavení, nářadí, pomůcky, přípravky“