kolektivní poslech přehledového přijímače
Moderátor: Moderátoři
- monterjirka
kolektivní poslech přehledového přijímače
Byl jsem se podívat a měl jsem zapnutý přijímač naladěný na zásahový kanál hasičů
Našel se rejpal, kterému se nelíbilo, že to slyší všichni okolo
Snažil jsem se to vysvětlit tak, že podle zákona o elektronických komunikacích je možné poslouchat cokoliv, co není kódované, šifrované.
Ale nejsem si jistý jestli není někde zakázané umožnit "kolektivní poslech" podobné profesionální radiové sítě
A kutilmile - nelituju tě
Jinou otázkou je další šíření - tohle se nesmí. Např. §88,89 zákona o elektronických komunikacích. Pokud jsou sdělovány informace o osobách, porušujete jejich sdílením GDPR (Občanský zákoník). A pokud by vaše šíření informací vedlo k tomu, že se na místo nehody či požáru sjedou zvědavci, kteří zablokují průjezd techniky, můžete být stíháni za trestný čin obecného ohrožení nebo maření úkolu úřední osoby z nedbalosti (Trestní zákoník).
Záleží na tom, jestli by onen "kolektivní poslech" soud vyhodnotil jako další šíření informací. To už si srovnejte v hlavičkách sami.
Skôr by som sa bál, aby si niekto z teba nezobral opačný príklad - nekúpil si (a neodblokoval) niektorú z čínskych vysielačiek a nezačal zámerne rušiť danú frekvenciu.
Tiež keď beriem radioamatérsku vysielačku niekde na horu tak zbytočne nevysielam keď je okolo mňa veľa ľudí - aj keď mi to môže byť úplne jedno keďže povolenie mám.
Co se týče vysílání (rušení) na kanálech IZS - místní operační středisko nahranou relaci předává bez pardonu policii. Pokud se to opakuje a policie ho chytí, dotyčný má smolíka.
@masar: Standardní postup by byl - onen rejpal oznámí policii, ta posbírá svědky, na základě sesbíraných důkazů obviní, soud rozhodne, zda se skutek stal, či nikoli. Jestli byl skutek spáchán úmyslně, nebo z nedbalosti má vliv na výši trestu (a samozřejmě i tohle podléhá dokazování).