co to je za baterii?
Moderátor: Moderátoři
- radioelectrum
co to je za baterii?
A kutilmile - nelituju tě
- radioelectrum
Hlavně mne zajímají ty vlastnosti. Při pokusech o oživení mnohdy desítky let odstaveného spalovacího motoru to musí vydržet motat startérem i několik minut. Tak mne udivuje že na takto extrémní zátěž používá zrovna takovouto baterii.vicious píše: 14 črc 2026, 21:27 Je to na nej napísané: LiFePO4 (litium fero fosfát). Zaujíma ťa podrobnejšie táto konkrétna batéria alebo chceš vedieť viac o jej vlastnostiach?
A kutilmile - nelituju tě
- jezevec
- Hlavní moderátor
- Kontaktovat uživatele:
Každé sériově zapojené LiFePO4 nebo Li-Ion články se časem bez balancéru rozbalancují i když jsou z jedné série. Že by se články po letech používání bez balancéru nerozbalancovaly je naprostý nesmysl.Kremik píše: 15 črc 2026, 05:16 Nevím jak teď, ale kdysi se opravdu dělaly baterie LiFePO4 bez jakékoli BMS a nerozbalancovávaly se ani po letech. Osobní zkušenost.
Nedělal jsem s tím experimenty, ale myslím, že LiFePO4 mají ke konci nabíjení menší nabíjecí účinnost, čímž se asi v malé míře mohou balancovat samy. Ani bych do ní nelez, ale podařilo se mi ji jednou vybít až někam k 8V, tak jsem si nebyl jistej. Zvlášť, když už něco pamatuje. Ale je furt skvělá. Ovšem zkoušet startovat s vybitou LFP znamená její smrt.
Nebo jsme tady právě odhalili celosvětové spiknutí výrobců LiFePo4 a BMSek v tom smyslu, že výrobci LiFePo4 už dávno umí vyrobit LiFePo4 články, které nepotřebují vůbec balancování, ale aby výrobci BMSek nepřišli o kšeft tak se dohodli, že tyto naprosto speciální LiFePo4 články budou určeny výhradně jen pro letectví a možná ještě pro vesmírné technologie a tomu logicky odpovídá i jejich vysoká cena (jak jste už zmínil).
Kromě výše uvedených "vyvolených" a Vás všichni ostatní alias zbytek plebsu používá celosvětově jen ty už dávno zastaralé LiFePo4 články, které se bez balancování prostě neobejdou.
NASA už nejspíš má i baterie, které ani není nutné nabíjet, protože samy čerpají temnou energii z vesmíru, ale zatím je drží v přísné tajnosti a nechávají si je až pro budoucí mise na Mars.
Čím pak to je?
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!