Jak rozchodit LTE modem E3276s po Linuxem?

Vše, co se týká mobilních telefonů, GSM bran, mobilních datových připojení

Moderátor: Moderátoři

Odpovědět
Zpráva
Autor
lesana87

Jak rozchodit LTE modem E3276s po Linuxem?

#1 Příspěvek od lesana87 »

Mám tu USB LTE modem Huawei E3276s a nevím, jak ho rozchodit pod Linuxem (Slackware 15.0). Když modem připojím do USB, objeví se mi v lsusb zařízení:

Kód: Vybrat vše

Bus 001 Device 053: ID 12d1:1506 Huawei Technologies Co., Ltd. Modem/Networkcard
A ifconfig ukáže rozhraní wwan0.
mmcli ukáže:

--------------------------------
  General  |                 path: /org/freedesktop/ModemManager1/Modem/5
           |            device id: 271a4287215f5ace36040d9e0a7b31108fd1b095
  Hardware |         manufacturer: huawei
           |                model: E3276
           |    firmware revision: 21.260.05.02.55
           |            supported: gsm-umts
           |              current: gsm-umts
           |         equipment id: xxxxxxxxxx
  System   |               device: /sys/devices/pci0000:00/0000:00:14.0/usb1/1-2/1-2.4
           |              drivers: huawei_cdc_ncm, option
           |               plugin: huawei
           |         primary port: cdc-wdm0
           |                ports: cdc-wdm0 (at), ttyUSB0 (at), ttyUSB1 (at), wwan0 (net)
  Status   |       unlock retries: sim-pin (3), sim-puk (10), sim-pin2 (3), sim-puk2 (10)
           |                state: registered
           |          power state: on
           |          access tech: edge
           |       signal quality: 67% (recent)
  Modes    |            supported: allowed: 2g; preferred: none
           |                       allowed: 3g; preferred: none
           |                       allowed: 4g; preferred: none
           |                       allowed: 2g, 3g, 4g; preferred: none
           |              current: allowed: 2g, 3g, 4g; preferred: none
  IP       |            supported: ipv4, ipv6, ipv4v6
  3GPP     |                 imei: xxxxxxxxxx
           |          operator id: 23001
           |        operator name: T-Mobile CZ
           |         registration: home
  3GPP EPS | ue mode of operation: csps-2
  SIM      |     primary sim path: /org/freedesktop/ModemManager1/SIM/5
Ale jak teď vytvořit nějaké spojení? Když to v X windows v Nastavení sítě přidám jako Mobilní širokopásmové připojení (zařízení cdc-wdm0) stejně jako mám nastavený EDGE USB modem, tak se to nepřipojí. Poradí, prosím, někdo, jak na to?
Valdano

#2 Příspěvek od Valdano »

Zkontrolujte jestli SIM karta v modemu nemá zapnutý PIN kód tj. vložit SIM kartu do běžného mobilního telefonu a v jeho nastavení zabezpečení zkontrolovat zda je zapnutý požadavek na PIN kód a pokud ano tak vypnout. V mobilní telefonu zároveň vyzkoušejte zda vám přes tu SIMku funguje přístup na Internet.

Pokud bude se SIMkou vše v pořádku a vypnutí PINu nepomůže tak zkuste postup navržený "plechovou hlavou" viz tento odkaz v sekci "Konfigurace připojení" pro "Varianta B: Máte Tradiční modem (ID 12d1:1506)". Kontrolujte při tom postupu jestli jednotlivé příkazy nevypíšou nějakou chybu nebo varování.

1. Ujistěte se, že vám běží služba NetworkManager (ta si přes sběrnici D-Bus sama nastartuje i ModemManager):

chmod +x /etc/rc.d/rc.networkmanager
/etc/rc.d/rc.networkmanager start
2. Ověřte, zda NetworkManager váš modem správně vidí (podle vašeho výpisu zřejmě ano):

nmcli device
Ve výpisu by se mělo objevit zařízení typu gsm (obvykle navázané na rozhraní cdc-wdm0),a to ve vašem výpisu od mmcli je. Takže potud by to mělo být OK.

3. Vytvořte nové mobilní připojení. Jako parametr APN použijte standardní přístupový bod internet:

nmcli connection add type gsm ifname cdc-wdm0 con-name "LTE-modem" apn "internet"
4. Pokud máte na SIM kartě aktivní zámek PIN, uložte jej do konfigurace:

nmcli connection modify "LTE-modem" gsm.pin "VAS_PIN_KOD"
Nemo zámek na SIM kartě prostě vypněte viz úvodní popis s využitím mobilu.

5. Nyní zkuste spojení aktivovat:

nmcli connection up "LTE-modem"
lesana87

#3 Příspěvek od lesana87 »

Dík, tak jsem to měla nastavený správně. Zjistila jsem, že modemu trvá i víc jak 5 minut, než se zaregistruje do sítě, proto se mi nechtěl připojit, nebyl ještě zaregistrovanej. A podle mmcli je acces tech: edge. Takže jsem si nepomohla. :(

Edit: Zkusila jsem ho přepnout do režimu pouze 4G a to se vůbec nepřipojí do sítě. Asi tu je jen 2G a to ještě bídný. Zvláště poslední měsíce to vypadá, jak kdyby ho T-Mobile už rušil, rychlost 5KB/s, když 10KB/s tak to už je svátek. Ještě nedávno to chodilo 20-24 KB/s.
Valdano

#4 Příspěvek od Valdano »

Zkuste dát tu SIMku z modemu do mobilu a zkontrolovat v jakém režimu se připojí mobil a jakou bude mít sílu signálu. Pokud se mobil s tou samou SIM kartou a na stejném místě připojí k síti T-Mobile CZ v režimu 4G/LTE tak může být u toho modemu problém s anténami.

4G sítě využívají technologii MIMO (více antén). Pokud máte k modemu připojenou pouze jednu anténu (nebo je jedna z nich špatně dotažená), modem může mít s navázáním 4G spojení velký problém. Starému EDGE přitom často stačí i jedna slabá anténa. Zkontrolujte proto hardwarové zapojení konektorů obou antén modemu.

Může jít i o dočasnou záležitost způsobenou nějakým výpadkem u operátora tj. jindy se ten modem se stejnou SIM kartou na stejném místě může připojit klidně v režimu 4G. Zkuste zavolat na technickou podporu T-Mobile CZ a zeptat se jestli aktuálně neevidují nějaké problémy ve Vaší lokalitě s připojením v režimu 4G/LTE.

Zkuste si pro vaší lokalitu ověřit dostupnost 4G/LTE na interaktivní mapě pokrytí T-Mobile CZ.
lesana87

#5 Příspěvek od lesana87 »

To jsou blbý vtipy, polezu s 5KB/s na nějakou interaktivní mapu. A moje Motorola V3i umí jen 2G. Modem má sice dva pidi konektůrky na antény, ale žádné antény k němu nemám.
Valdano

#6 Příspěvek od Valdano »

Pro otestování v mobilu poproste nějakého známého nebo známou, která má lepší mobil a zkuste to s ním ať máte jistotu jestli ten problém je nebo není jen v tom modemu. Zanedlouho si stejně budete muset pořídit jiný mobil, protože 2G v Česku brzy skončí.
Naposledy upravil(a) Valdano dne 17 črc 2026, 17:34, celkem upraveno 2 x.
lesana87

#7 Příspěvek od lesana87 »

Děkuji za rady.
Valdano

#8 Příspěvek od Valdano »

lesana87 píše: 17 črc 2026, 17:14 Modem má sice dva pidi konektůrky na antény, ale žádné antény k němu nemám.
Taksi si k tomu modemu dokupte 4G anténu viz 4G LTE anténa, všesměrová duální s mini konektory TS9. Stojí jen 169 Kč + poštovné.
josef_novak

#9 Příspěvek od josef_novak »

Taky záleží, jak je SIM karta stará. 4G by měly umět SIM karty asi od roku 2014-15.
Valdano

#10 Příspěvek od Valdano »

Pokud je ta SIMka tak stará, že vůbec nepodporuje 4G tak se stačí stavit v nejbližší prodejně T-Mobile kde ji zdarma vymění za SIM podporující 4G. Na prodejně lesaně jistě rádi pomohou i s ověřením SIMky ohledně podpory 4G v nějakém lepším mobilu co tam budou jistě mít aniž by si ho musela kupovat, a to vše zadara. :wink:
Naposledy upravil(a) Valdano dne 17 črc 2026, 18:06, celkem upraveno 1 x.
lesana87

#11 Příspěvek od lesana87 »

Jo, až slezu ze stromu a doputuju k nejbližší civilizaci, koupím si anténu a pořídím si novou SIMku.
Valdano

#12 Příspěvek od Valdano »

Tak aspoň k tomu teď máte nějakou motivaci a snad se Vám to podaří ještě dříve než v Česku skončí 2G. :bigok:
ok1hga

#13 Příspěvek od ok1hga »

se simkou jsem měl podobný problém, když jsem si koupil v r.2015 LTE router a chtěl jsem ho používat s původní simkou z r.2003 . . .
3G na ni ještě fungovalo, ale v 4G routeru se to dokola restartovalo a pomohla až výměna simky v prodejně T-mobilu . . .
Odpovědět

Zpět na „GSM / CDMA / LTE technika a telefony“