po skončení opráv úprav a ladení som tak ostal pozerať na oscilátor, teda kombi hračku MDA7770. SM260 úplne ignoruje prakticky väčšinu toho integrovaného obvodu a využíva iba oscilátor + ALC detektor.
Jednoduchosť zapojenia toho integráču mi vyhovuje a podáva "akceptovateľnú" sinusoidu. Tiež som si všimol že v SM260 sa len zaradí ďalší rezistor do spätnej väzby a tým sa zvýši amplituda signálu pre záznam na CrO pásky. V podstate sa zmení hladina predmagnetizácie podľa nastavenia trimru ktorý je zaradený do väzby.
Tak som sa nad tým zamyslel že vlastne moja primárna B115 ktorú používam na vytváranie etalónov pre kalibráciu iných strojov (prosím nekomentovať ako je to neideálny stroj, moc tam toho "stock" už veru nezostalo) a ešte ako merací magnetofón na pásky a vytváranie kópií na "distribúciu" trpí na nepraktickosť v nastavení predmagnetizácie. Pásky sú dnes povedzme nekonzistentný tovar a teda používam čo sa mi dostane na ruku respektive čo kde zoženiem alebo na čo si kto prosí tak by som sa nebránil mať programovatelný oscilátor ktorý raz nastavím na rôzne pásky a otočným prepínačom už len prepínam tie prednastevené "programy" podľa toho aký rezistor zaradím do väzby. Bonusové body za nastavitelnosť predmagnetizácie bez potreby otvoriť prístroj - z vonka skrz potenciometer prístupný od niekiaľ kde nieje vidieť ale je použiteľný (stretol som sa už aj so zapustenými teda utopenými potenciometrami ktoré sa dajú nastaviť iba za pomoci skrutkovača a ich montáž je na panel)
Problematika citlivosti pásky teda koľko záznamového prúdu potrebuje je z môjho uhla pohľadu tak trocha zanedbateľná keďže hladinu môžem donastaviť aj počas nahrávania príposluchom z pásky.
Tak problém a riešenie znejú jasne, ale skôr som sa pozastavil že keď už niečo idem vytvárať od základu tak už by sa hodilo poobzerať po "najlepšom" možnom riešení. Tak sem hodím takú otázku či by niekto náhodou nevedel o nejakom "lepšom" riešení. Komplexita NIEJE kritérium
Teória hovorí že sínusoida má byť čo naj čistejšia, bez tretej harmonickej zložky (jej prítomnosť magnetuje pásku mierne v DC oblasti) a ideálne minimálnou druhou harmonickou zložkou (ktorá vnáša šum do nahrávky). Mierim na frekvenciu mazania a predmagnetizácie v oblasti 200kHz (a v podstate netuším či by toho vlastne MDA7770 bola schopná ktorá je pre kazeťáky a tam sa ukazuje všetko od 60kHz po 100kHz čo som mal na stole)