Dobrá poznámka , kdysi jsem zkoušel xDDDD 4 baterie v seriii a vymýšlel jsem, jak je současně nabíjet jedním zdrojem , naštěstí diody vybouchali a já nevyhořelHF_Tech píše: 20 črc 2026, 20:42 Premet: tohle jsou úplně elementární základy.
Pro začátek si stáhni v pdf knížku "Přítelkyně elektřina, Eduard Rhein". Jsou tam popsané přístupnou formou úplné základy, že by to pochopil i Tiktak...
Hlavně takhle nezkoušej kombinovat akumulátory z auta, jako jeden absolvent všž.
DC - DC Měniče v sérii
Moderátor: Moderátoři
Pokud jsem tě opravdu pochopil , tak proud nemůže protékat přes diody 1,3,5Kremik píše: 21 črc 2026, 05:55 Jestli jsi tomu porozuměl, tak určitě budeš umět zodpovědět otázku, které diody jsou ve tvém zapojení zbytečně - protože jimi nikdy nemůže téct proud. A abychom se nedohadovali která je která, pomyslně si je označíme pěkně shora dolů D1 až D6. Klidně si zase představ, že je to napájené ze 3 stejných zdrojů v sérii, bude to asi názornější.
Předpokládáme, že na výstupu je něco připojeno, třeba žárovka. To jsem tedy prvně nezmínil, přišlo mi to jako samozřejmý předpoklad, ale zmínit jsem to měl. D1, D3, D5 jsou problematické, protože nevíme kterou z nich proud teče. Záleží na výstupním napětí a na tom, který měnič by zrovna pracoval. Ale čistě teoreticky by každou z nich, alespoň malou chvilku po zapnutí, nějaký proud téci mohl. V ustáleném stavu (předpokládejme, že žádný z měničů neodešel), teče proud přes D1 a na výstupu je 59V. Úbytky na diodách zanedbáme, prostě 59V. Napájí to žárovku, která to napětí snese, třeba síťová, nebude moc svítit, ale vlákno bude červeně až oranžově žhnout. Co dál? Kudy se bude proud vracet zpátky do zdroje?