Sdílení mezi W11 a staršíma systémama

Počítače stolní, notebooky, tablety, tiskárny, scanery a vše, co nějak souvisí s PC

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
xsc

#16 Příspěvek od xsc »

Pokud ti vypadává to HPNTB na time out, tak tam vidím problém buď v nastavení FW nebo neběžící službě klient Windowsí sítě (nebo jak se to v dané reinkarnaci jmenuje), navázané služby na síťovku zjistíš v kartě její konfigurace.
To, že z Win11 nevidíš na ty Win7 je dané tím nastavením policy, tedy nutností zapnout povinné šifrování na Win7.
Celeron

#17 Příspěvek od Celeron »

to DukeNuke: Jak to, kdyť jsi psal, že mám všude dát hesla, že to bez nich nejde. Dosud jsem na žádným PC přihlašování pod heslem neměl. Tak jsem dal všede stejný. No a to zkrácení názvů, tak třeba HPNTB a HP DESK měl název dlouhej celkem 10 písmen a za ním osmimístný hausnumero. Kdo si to má pamatovat. To jako vadí když si ho změníš? Název PC si přeci můžu zvolit jakej chci a heslo na přihlášení rovněž.
A to že jsem zkontroloval že je vše pod Workgroup, to přeci mělo dost zásadní význam aspoň od W98 až po W8. Jestli to teď u W10 a 11 už neplatí, tak to jsem nevěděl.
A teď mi prozraď, co z toho, co jsi napsal jsem neudělal.
Ping funguje,
síť je podniková,
Firewall byl na to zkoušení vypnutý,
jméno a heslo pro sdílení všude nastavený,
SMB 1 není aktivní,
gpedit v W7 Home Premium není a tak jsem přeflekoval registry enablesecuritysignature a requiresecuritysignature z 0 na 1,
ve sdílení mám zaškrtnutý 128 bitů šifrování.
Kdyby to bylo blbě, tak by se přeci nedalo hrabat z W7 v W11 a opačně z W11 na W7 ale jen v tom PC s názvem HARRY.
No a že se nedá z žádnýho PC s W7 dostat do HPNTB s W7 to asi nebude problém s W11.
Jirka

Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Celeron

#18 Příspěvek od Celeron »

xsc píše: 22 črc 2026, 18:51 To, že z Win11 nevidíš na ty Win7 je dané tím nastavením policy, tedy nutností zapnout povinné šifrování na Win7.
Ale kdyť to mám zapnutý, tedy snad jsem ty registry requiresecuritysignature a enablesecuritysignature nastavil správně.
Na toho klienta se podívám. Díky za tip.
Edit: Klient sítě Microsoft ve vlastnostech Realtecu zaškrtlej je. Jestli tedy je to co píšeš.
Jirka

xsc

#19 Příspěvek od xsc »

Ano, to je ono. Je tam klient a server. Klientem vidíš na ostatní, server sdílí.
Já mám všude verzi Pro, takže jsem to zapínal kliknutím na volbu, ne přes registr. Ale to budou mít OK. Dál už je to zase mlha. Dál je to mlha. V okolních počítačích se ty další objeví až po čase, až to těmi broadcasty proleze a mašiny se dohodnou. Ale to je detail.
DukeNuke

#20 Příspěvek od DukeNuke »

Klient sítě mrkvosoft, Sdílení souborů a tiskáren v sítích mrkvosoft a pochopitelně IPv4.
Celeron

#21 Příspěvek od Celeron »

Tak dnešní výsledek je, že HP DESK s W11 v Síti Průzkumníku vidí jen Archery ale pokud v něm napíšu adresu a nebo název PC odpovídající adrese, tak se s HPNTB a Harrym spojí a jde sdílet. Ale s AMD ani náhodou. Opačně všechny PC s W7 vidí a sdílí s jinejma W7 a W11. Takže až na to AMD je vše funkční.
Jak nechodil HPNTB, tak mi kámoš poradil vytvořit nový účet admin s jménem a heslem a po resetu se přepnout na nový a starý zrušit. A kupodivu to zabralo, asi bylo něco blbě v tom starým admin účtu. Co je ale blbě v tom AMD netuším. Myslím, že je vše nastavený stejně jako na Harrym a HPNTB. Uvidíme zítra s čerstvou hlavou.
Jirka

Celeron

#22 Příspěvek od Celeron »

DukeNuke píše: 22 črc 2026, 21:33 Klient sítě mrkvosoft, Sdílení souborů a tiskáren v sítích mrkvosoft a pochopitelně IPv4.
Všecko co píšeš je v Realteku na AMD zaškrtnutý.
Jirka

Valdano

#23 Příspěvek od Valdano »

Celeron píše: 22 črc 2026, 17:16 pingy navzájem chodí vše do všech. IP scaner samozřejmě že všechny adresy počítačů taky vidí.
Jen drobná připomínka. Ping i IP scaner jedou přes úplně jiný protokol a úroveň než funguje sdílení. To spolu v podstatě nesouvisí.
DukeNuke

#24 Příspěvek od DukeNuke »

Gratuluji, objevil jsi ameriku! Vtip je v tom, že pokud ti nefunguje ping, nemá smysl hrabat se v nastavení sdílení.
@Celeron: je třeba, aby z tvého popisu bylo jasno. je mi fuk, co je hary, nebo amd. Ani se v tom nevyznám.
Nauč se zadávat: připojení, IP adresa, Systém, problém. Např.: LAN, 192.168.1.102, Win11, nepřipojí se na WiFi, 192.168.1.105, Win7.
Co se týče viditelnosti a neviditelnosti v průzkumníku, tak se s tím smiř. Už nikdy to nebude fungovat tak, jak fungoval ComputerBrowser v SMB 1.0. Tohle mám potvrzeno od samé podpory mrkvošrotu po několika důrazných dopisech. 1. Je to daň za bezpečnost. 2. Bordel v tom, jak wokna řeší IPv6 a IPv4. (To by bylo na další stať). Použití souborového manažeru (např. totalcommander) moc nepomůže. A nevyřeší to ani doména. Jediné, co se spolehlivě zobrazí vždy, jsou stroje s linuxem.
Jako skener používám NetScan, ten zobrazí nabízené prostředky spolehlivě. Samotné připojení lze řešit pomocí "net use" - je to sice dosovský příkaz, ale funguje spolehlivě a rychle (zatím).
A ještě jedno doporučení - ve vnitřní síti používat striktně IPv4. To znamená v nastavení karet zrušit IPv6. Ony se wokna občas rozhodnou, že by nebylo špatný vyzkoušet IPv6 a než se všechno správně pospojuje, nestačí se člověk divit, co že se to děje... Nebo vše jen na IPv6. Tedy používat jen jeden protokol.
Celeron

#25 Příspěvek od Celeron »

IPv6 zatrženou nikde nemám. Místní ajťák slíbil, že se mi na to proč z PC s W11 adresou 10.0.0.39 nejde sdílení s PC s W7 a adresou 10.0.0.35 podívá. Opačně to chodí bez problémů. Nejspíš bude něco blbě na tom PC s W7 a adresou 10.0.0.35. To je vlastně jedinnej problém, co v tý síti je, všechna další sdílení chodí.
Jirka

DukeNuke

#26 Příspěvek od DukeNuke »

Tohle vypadá na typicky nezapnuté podepisování. Na PC s Win7 spusť příkazový řádek. Zadej tyto příkazy:
"reg query HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanWorkstation\Parameters /v RequireSecuritySignature"
"reg query HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters /v RequireSecuritySignature"
Oba dva příkazy musí vrátit hodnotu REG_DWORD 0x1.
Tohle je zmatečné: W11 adresou 10.0.0.39 nejde sdílení s PC s W7 a adresou 10.0.0.35
Win11 s 0.39 sdílí a win7 s 0.35 se nepřipojí?
Nebo Win 0.35 sdílí a Win 0.39 se nepřipojí?
Pojem nefunguje (nejde) sdílení pro síťaře znamená, že 1. na stroji nelze sdílet soubory a složky, 2. na stroji je nastavit lze, ale nenabízí je do sítě.
Zkusil jsi přímý příkaz net use? s jakým výsledkem? Př.: net use Z: \\10.0.0.35\test připojí k PC 10.0.0.39 síťový disk Z:, který je na 10.0.0.35 c:\test.
Celeron

#27 Příspěvek od Celeron »

Koukal jsem se v regeditu na RequireSecuritySignature a je 1. Asi ses sekl a napsal cestu 2 x stejnou, chtěls nejspíš napsat EnableSecuritySignature, ta je taky 1. Tohle mám na všech mašinách nastavený už dva dny.
Nevím jak to napsat líp, ze všech PC s W7 se můžu hrabat v PC s W11 na adrese 10.0.0.39. Z PC s W11 na adrese 10.0.0.39 se můžu hrabat ve všech PC s W7 kromě jednoho jedinného na adrese 10.0.0.35.
Net use napíše síťová cesta nenalezena.
Nevím, zda není něco blbě na tom PC s adresou 10.0.0.35
Screenshot 2026-07-23 12.54.19.png
Screenshot 2026-07-23 12.54.19.png
Jirka

DukeNuke

#28 Příspěvek od DukeNuke »

Jedno je server a jedno workstation. Nastavené musí být oba.Budu muset pohledat materiály, jak se to tehdy řešilo, to už si nepamatuju...
příkaz net use Z: \\10.0.0.35\D udělá co?
Jiné pc s Win11 se v 10.0.0.35 hrabat může?
xsc

#29 Příspěvek od xsc »

Spíš doporučuji tu konfiguraci na AMD znova naklikat. Tedy odstranit klienta a server (sdílení) a znova je přidat. Občas si to wokna propojí pošahaně...
Celeron

#30 Příspěvek od Celeron »

DukeNuke píše: 23 črc 2026, 13:15 příkaz net use Z: \\10.0.0.35\D udělá co?
Jiné pc s Win11 se v 10.0.0.35 hrabat může?
net use spadne do Timeout a pak napíše Cesta nenalezena.
Jiný PC s W11 nemám. Určitě bude něco nabořenýho v tom AMD s adresou 10.0.0.35. To PC je starý jak metuzalém, naposled se do něj instaloval systém v době, co se objevily 256GB SSD Samsung. Odhadem 12-14 let.
Jirka

Odpovědět

Zpět na „Výpočetní technika“