Sdílení mezi W11 a staršíma systémama
Moderátor: Moderátoři
To, že z Win11 nevidíš na ty Win7 je dané tím nastavením policy, tedy nutností zapnout povinné šifrování na Win7.
A to že jsem zkontroloval že je vše pod Workgroup, to přeci mělo dost zásadní význam aspoň od W98 až po W8. Jestli to teď u W10 a 11 už neplatí, tak to jsem nevěděl.
A teď mi prozraď, co z toho, co jsi napsal jsem neudělal.
Ping funguje,
síť je podniková,
Firewall byl na to zkoušení vypnutý,
jméno a heslo pro sdílení všude nastavený,
SMB 1 není aktivní,
gpedit v W7 Home Premium není a tak jsem přeflekoval registry enablesecuritysignature a requiresecuritysignature z 0 na 1,
ve sdílení mám zaškrtnutý 128 bitů šifrování.
Kdyby to bylo blbě, tak by se přeci nedalo hrabat z W7 v W11 a opačně z W11 na W7 ale jen v tom PC s názvem HARRY.
No a že se nedá z žádnýho PC s W7 dostat do HPNTB s W7 to asi nebude problém s W11.
Proč mi nemůže všechno chodit hned ?!!
Ale kdyť to mám zapnutý, tedy snad jsem ty registry requiresecuritysignature a enablesecuritysignature nastavil správně.xsc píše: 22 črc 2026, 18:51 To, že z Win11 nevidíš na ty Win7 je dané tím nastavením policy, tedy nutností zapnout povinné šifrování na Win7.
Na toho klienta se podívám. Díky za tip.
Edit: Klient sítě Microsoft ve vlastnostech Realtecu zaškrtlej je. Jestli tedy je to co píšeš.
Já mám všude verzi Pro, takže jsem to zapínal kliknutím na volbu, ne přes registr. Ale to budou mít OK. Dál už je to zase mlha. Dál je to mlha. V okolních počítačích se ty další objeví až po čase, až to těmi broadcasty proleze a mašiny se dohodnou. Ale to je detail.
Jak nechodil HPNTB, tak mi kámoš poradil vytvořit nový účet admin s jménem a heslem a po resetu se přepnout na nový a starý zrušit. A kupodivu to zabralo, asi bylo něco blbě v tom starým admin účtu. Co je ale blbě v tom AMD netuším. Myslím, že je vše nastavený stejně jako na Harrym a HPNTB. Uvidíme zítra s čerstvou hlavou.
Všecko co píšeš je v Realteku na AMD zaškrtnutý.DukeNuke píše: 22 črc 2026, 21:33 Klient sítě mrkvosoft, Sdílení souborů a tiskáren v sítích mrkvosoft a pochopitelně IPv4.
Jen drobná připomínka. Ping i IP scaner jedou přes úplně jiný protokol a úroveň než funguje sdílení. To spolu v podstatě nesouvisí.Celeron píše: 22 črc 2026, 17:16 pingy navzájem chodí vše do všech. IP scaner samozřejmě že všechny adresy počítačů taky vidí.
@Celeron: je třeba, aby z tvého popisu bylo jasno. je mi fuk, co je hary, nebo amd. Ani se v tom nevyznám.
Nauč se zadávat: připojení, IP adresa, Systém, problém. Např.: LAN, 192.168.1.102, Win11, nepřipojí se na WiFi, 192.168.1.105, Win7.
Co se týče viditelnosti a neviditelnosti v průzkumníku, tak se s tím smiř. Už nikdy to nebude fungovat tak, jak fungoval ComputerBrowser v SMB 1.0. Tohle mám potvrzeno od samé podpory mrkvošrotu po několika důrazných dopisech. 1. Je to daň za bezpečnost. 2. Bordel v tom, jak wokna řeší IPv6 a IPv4. (To by bylo na další stať). Použití souborového manažeru (např. totalcommander) moc nepomůže. A nevyřeší to ani doména. Jediné, co se spolehlivě zobrazí vždy, jsou stroje s linuxem.
Jako skener používám NetScan, ten zobrazí nabízené prostředky spolehlivě. Samotné připojení lze řešit pomocí "net use" - je to sice dosovský příkaz, ale funguje spolehlivě a rychle (zatím).
A ještě jedno doporučení - ve vnitřní síti používat striktně IPv4. To znamená v nastavení karet zrušit IPv6. Ony se wokna občas rozhodnou, že by nebylo špatný vyzkoušet IPv6 a než se všechno správně pospojuje, nestačí se člověk divit, co že se to děje... Nebo vše jen na IPv6. Tedy používat jen jeden protokol.
"reg query HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanWorkstation\Parameters /v RequireSecuritySignature"
"reg query HKLM\SYSTEM\CurrentControlSet\Services\LanmanServer\Parameters /v RequireSecuritySignature"
Oba dva příkazy musí vrátit hodnotu REG_DWORD 0x1.
Tohle je zmatečné: W11 adresou 10.0.0.39 nejde sdílení s PC s W7 a adresou 10.0.0.35
Win11 s 0.39 sdílí a win7 s 0.35 se nepřipojí?
Nebo Win 0.35 sdílí a Win 0.39 se nepřipojí?
Pojem nefunguje (nejde) sdílení pro síťaře znamená, že 1. na stroji nelze sdílet soubory a složky, 2. na stroji je nastavit lze, ale nenabízí je do sítě.
Zkusil jsi přímý příkaz net use? s jakým výsledkem? Př.: net use Z: \\10.0.0.35\test připojí k PC 10.0.0.39 síťový disk Z:, který je na 10.0.0.35 c:\test.
Nevím jak to napsat líp, ze všech PC s W7 se můžu hrabat v PC s W11 na adrese 10.0.0.39. Z PC s W11 na adrese 10.0.0.39 se můžu hrabat ve všech PC s W7 kromě jednoho jedinného na adrese 10.0.0.35.
Net use napíše síťová cesta nenalezena.
Nevím, zda není něco blbě na tom PC s adresou 10.0.0.35
net use spadne do Timeout a pak napíše Cesta nenalezena.DukeNuke píše: 23 črc 2026, 13:15 příkaz net use Z: \\10.0.0.35\D udělá co?
Jiné pc s Win11 se v 10.0.0.35 hrabat může?
Jiný PC s W11 nemám. Určitě bude něco nabořenýho v tom AMD s adresou 10.0.0.35. To PC je starý jak metuzalém, naposled se do něj instaloval systém v době, co se objevily 256GB SSD Samsung. Odhadem 12-14 let.