vybíječ kondenzátorů

Problémy s návrhem, konstrukcí, zapojením, realizací elektronických zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
ypsi

#31 Příspěvek od ypsi »

Dávnejšie som si spravil podobny bastl, v podstate paralelne k vybijaciemu odporu pripojeny modul voltmetru, napajaneho samotnym vybijanym napatim cez aktivnu zenerku, navyse + LED. Keď už nič nesvieti, tak to natvrdo skratnem, pre istotu.
Přílohy
20260227_195553 (Large).jpg
20260227_195553 (Large).jpg
20260225_203107 (Large).jpg
20260225_203107 (Large).jpg
20260227_195326 (Large).jpg
20260227_195326 (Large).jpg
masar

#32 Příspěvek od masar »

PotPalo píše: 23 črc 2026, 21:00 Ja tam vidím že sa to vybíja cez R2+R3....
Samozřejmě. Ale proud je dán R3 a Ube (podle Ω-mova zákona). Na R2+R3 tak vzniká konstatní napětí asi 0,65 + (Iconst * R2), ze kterého je napájen obvod indikátoru, dokud je z.v. aktivní (Uc>cca 9V).
:wink:
Kremik

#33 Příspěvek od Kremik »

Hezkýý! Já se zmíním o voltmetru, a von to fakt někdo udělal 8O Hezký. Ale velký..
No a používáš to?
Koukám, že každej preventivně zkratuje. Já ne...
Jak je tam pod 10, už je to pro mě vybitý. Obvykle tam stejně je ještě nějaký vybíjecí odpor, tak to dál pomalu klesá samo. Ale jistota je jistota, o tom žádná.
Artaban001

#34 Příspěvek od Artaban001 »

Když jsem dělával měniče na "Honeckerech", vybíjel jsem kondenzátory, který na sobě mohly mít až 1500V velkým drátovým 10K odporem. Že to vybíjelo šlo poznat podle oblouku, co přeskočil, když jsem to na kondenzátor připojil. Věděl jsem, že za 10 sekund je náboj zcela zmařen. Dorážel jsem to pak šroubovákem - někdy se kondenzátory "zvrávoraly" a i po vybití šroubovákem se na nich ještě objevil náboj. Prča byla, když jsem vybíjel paralelní dvojici - kde měl každý kondenzátor 75uF a jeden měl uvolněný přívod na šroubovou svorku - Tak se náboj ztratil po vybití odporem, ale při demontáži z desky se vyvod dotkl svorky a byla rána jak z děla. Ke koncu - kdy už se pomalu přecházelo na zdroje jinýho výrobce, jsem ty kondenzátory vybíjel po jednom starým šroubovákem - na ty rány jsem si zvyknul. A proč byl na těch kondenzátorech vůbec náboj? - protože se před tím nabily přes zářivkový měnič na 1000V a po 5 minutách se změřilo napětí - pokud drželo, byl kondenzátor v pořádku a mohl se použít. Pak se vybil tím odporem. Bylo výhodou, když se to dělalo jednou rukou. Pokud jsi demontoval vadný kondenzátor, který měl skrytý náboj, schytal jsi akustickou "Dělovou ránu" - kdy ses lekl, ale nebyl jsi zasažen elektrickým proudem. Správně měly být kondenzátory vybitý vyvažovacíma odporama, co byly připojeny na kondenzátorech - ovšem někdy se přepálily.
Představa, že bych měl na vybíjení nějaký složitý obvod a on by skrytě selhal, je dost děsivá.
RayeR
Kontaktovat uživatele:

#35 Příspěvek od RayeR »

Tak uz tady chybi jen vybijec s ardujinem, ktery by PWMkou ridil optimalni vybijeci krivku, ADCceckem meril napeti a na displeji zobrazoval... :)
EKKAR

#36 Příspěvek od EKKAR »

Docela KANADSKEJ fórek bejvalo vzít 4µF oleják ze zářivky, uštípnout mu z vývodů ten vybíjecí odpor, kterej míval jak kdy něco kolem 50-100kΩ, pak kondík nabít přes diodu ze zásuvky - a hodit ho někomu se slovama "POSTŘEH!" nebo "NA, CHYTEJ!" ...
Nasliněný prst na svorkovnici domovního rozvaděče: Jó, paninko, máte tam ty Voltíky všecky...
A kutilmile - nelituju tě :mrgreen: :mrgreen: !!!
forbidden
Kontaktovat uživatele:

#37 Příspěvek od forbidden »

RayeR píše: 24 črc 2026, 04:23 Tak uz tady chybi jen vybijec s ardujinem, ktery by PWMkou ridil optimalni vybijeci krivku, ADCceckem meril napeti a na displeji zobrazoval... :)
Že by? :) Ještě tam přidám grafickej display se zobrazením vybíjecí křivky, počítání náboje a kapacity...
Kremik

#38 Příspěvek od Kremik »

To je hovno. Připojíš konďas a v apce v mobilu odklikneš START :D

Ale protože tak jednoduše to už dneska není IN,
nejprve budeš muset potvrdit cookies, pak zadat polohu a potvrdit že nejsi robot.
Pak shlédneš pár reklam a objeví se výzva:
"Opravdu vybít? ANO NE"
Po stisku ano odsouhlasíš že je ti víc jak 18 let, že poblíž nikdo jiný není a že pracovní prostor je zabezpečen proti vniknutí cizích osob.
Pak zadáš vybíjecí proud.
Potvrdíš, že zadaná hodnota je správně.
Pak začne odpočítávání a budeš vyzván, aby si se vzdálil.
Pak TO PŘIJDE.
Po deseti sekundách se objeví zelené tlačítko, které musíš stisknout, abys potvdil, že jsi naživu.
Pokud to neuděláš, vystartuje vrtulník...
samec

#39 Příspěvek od samec »

Keď už ste s tým začali, tak vybíjanie konštantným výkonom riadené Arduinom som chcel navrhnúť už na predchádzajúcej strane, hneď po tom, čo by som navrhol vybíjať konštantným výkonom riadeným štvor-kvadrantovou analógovou násobičkou AD633. Alebo ešte sofistikovanejšie so zohľadnením okamžitej teploty záťažového prvku.

A keď už OT, tak namiesto obyčajného marenia elektrického náboja, by bolo užitočnejšie vybíjanie do niečoho, napríklad do mobilu už tu spomenutou nabíjačkou mobilov, prípadne vybíjanie do distribučnej siete... s kontrolovanými pretokmi... smart aplikáciou... Prípadne virtuálne zdieľané vybijanie do cloudu... zobchodovateľné na burze podobne ako emisie... Či dokonca ťažba kryptomeny založená na vybíjaní... :hapfac:
Naposledy upravil(a) samec dne 24 črc 2026, 13:31, celkem upraveno 1 x.
rnbw

#40 Příspěvek od rnbw »

Do mobilu to vybijes jednoducho - staci pripojit do USB portu :D
Prim

#41 Příspěvek od Prim »

Manuálné vybíjený kondenzátorový blok přes tyristor do odporu R1. Řízené vybíjení tam je také, v tomto případě analogové. Je použito při vypínání přístroje a zároveň zablokuje napájecí měnič pokud stisknu vybíjecí tlačítko když je přístroj v síti.
Grafická indikace nabití proužkem na displeji 4×20 znaků.
Baterie elytů má 6×10G pro každou větev, vybíjecí odpor 150W.
Přílohy
P160_C.jpg
P160_C.jpg
ransom

#42 Příspěvek od ransom »

EKKAR píše: 24 črc 2026, 06:47í
Docela KANADSKEJ fórek bejvalo vzít 4µF oleják ze zářivky, uštípnout mu z vývodů ten vybíjecí odpor, kterej míval jak kdy něco kolem 50-100kΩ, pak kondík nabít přes diodu ze zásuvky - a hodit ho někomu se slovama "POSTŘEH!" nebo "NA, CHYTEJ!" ...
Jo, takhle jsme na odchovně v ZOO blbli s malejma Gabunkama. To je mnohem větší prdel. (Ty vybíjecí odpůrky byly větší, většinou 150-270 kΩ.)

Svitkové kondenzátory do výhybek po kontrole napětím vybíjím tak, že na chvíli ponořím vývody do misky s vodou. Jde ale o napětí do 500V (většinou 100V) a kapacity nejvýš pár desítek uF. Malej náboj je hned pryč.
Úplně mi nedává smysl vyrábět si kvůli pár nabitým kondům nějakou extra sofistikovanou konstrukci. Když si třeba hraju se zdrojem většího zesilovače - otevřu šuple, vylosuju vhodný drátový rezistor, a šup.
Nepoužívám smajlíky. Pobavený nebo ironický tón si laskavě domyslete sami.
Odpovědět

Zpět na „Řešení problémů s různými konstrukcemi“