Digitronové hodiny
Moderátor: Moderátoři
Jedny digitronové hodiny mám rozestavěné asi tak 25 let, tehdy na průmyslovce, když v Karlíně byl bazar a měly je tam za pětikačku. Vycházel jsem z nějaké knihy, kde byl i tišťák, jinak naprosto běžné zapojení (kaskáda 7490 a dekodéry 74141 plus něco málo okolo). To ještě 74141 byly úplně normálně k mání. Tehdy to skončilo na tom, jaký zdroj, měl jsem tam nějaký provizorní. TTL hodně žere, ale zase on ten ampér neni žádná tragedie. Tragedie to bývala tehdy, protože udělat ampérový zdroj se 7805 to chtělo řádný chladič. Nebo MAA723 s tranzistorem, to vycházelo možná líp. Druhá věc byl zdroj času, ale už tehdy snad byla síť synchronizovaná přesně na reálný čas, každopádně dneska je určitě (mám v kanclu hodiny se synchronním motorkem a jdou přesně na sekundu, pokud se zrovna v síti nic neděje; a když se děje (naposledy těch 10 minut, o tom psaly i noviny a vysílala televize a pak se to řešilo na ELENu jak se vinou nějaké nešťastné manipulace s odpojovačem evropa rozpadla na dva ostrovy), ono se to zase srovná (tehdy se to srovnalo a hodiny se mi předešly, protože jsem je mezitím postrčil)). Ono se to nezdá, ale i blbých 50 ppm jsou 4 sekundy za den a 2 minuty za měsíc. To jsem zjistil, když jsem pro nějaký jiný projekt v GME koupil super přesný hodinový krystal (50 ppm slibovali; dneska vím, že to neni nic moc a že by to chtělo spíš jednotky ppm). Naměřil jsem u všech pěti okolo 50 ppm, tak jsem to považoval za chybu měření (na kontaktním poli, sondou osciloskpu jsem šahal na nožičku krystalu), jaké pak bylo moje překvapení, když hodiny opravdu šly přesně tak blbě. Třetí věc byla mechanická konstrukce, na kterou jsem neměl čas vůbec. Takže mám někde v krabici na skříni sestavené digitronové hodiny, které čekají na nějaké to uvedení do použitelnosti. Zdroj by dneska nebyl problém (moderní spínaný zdroj k TTL je trochu anachronizmus, ale tady to stojí za to). Zdroj času taky ne. Jen si na to najít čas a dát to do nějaké krabice. Za těch 25 let se digitrony z něčeho co se válelo ve výprodejích přesunuly na úplně jinou pozici.
Z mojich testov je budenie zo siete takmer vždy niekoľko sekúnd pozadu za deň - dobré tak na hodiny bez sekundoviek. Holt, to som riešil zo šuflíkových zásob - toho času to arduino (Mega, kde sysclk netvoril kryštál, ale keramický rezonátor), tam by to bolo snáď ešte horšie než 50Hz.
Pri falošných prechodoch nulou /rušenie zo siete/ by som očakával predbiehanie, ale to som u svojho bastlu videl málokedy. Naschval som pri tom nechal v polzábere vypinač lampy od neonky, nech to pobliká