Pojednání o jalovině (odděleno)
Moderátor: Moderátoři
Když současně vyleju vodu ze dvou lahví do umyvadla, odpadem poteče jedna voda, ale bude pocházet ze dvou lahví, přestože už nelze rozlišit která je z které.rnbw píše: 26 črc 2026, 22:26 Prud tam tecie len jeden. Preco je ten jeden prud na jednom mieste jalovy a na druhom cinny (aby mohol sposobit straty)?
Nebo ještě jinak. Objednám si litr vody. Kurýr mi doveze v láhvi dva litry. Já si z ní litr odleju a zbytek pošlu zpět. Litr vody cestoval tam a zpět, dá se mu říct jalový, přestože při cestě ke mně ještě nelze rozlišit, která část vody je jalová a která není. Cesta zpět s nadbytečným litrem vody už není součást příkladu, protože v reálu se činný a jalový proud nerozděluje.
K té neexistenci jalového proudu. Jalovému výkonu se také říká výkon zdánlivý. Zdánlivý proto, že prostě není. Ale proudu teče víc, než odpovídá odebíranému příkonu. Pokud tedy není proud jalový, je potřeba ten nadbytečný proud pojmenovat jinak. Tak, aby teda mohl "být", když prokazatelně teče.
Pojednání o jalovině (odděleno)
A po tom, čo posledne napísal Kremik, bude musieť Lesana ešte veľa argumentmi naprávať.
Slová majú v rôznych oblastiach rôzny význam. V oblasti fyziky je jalový prúd nezmyselná zlátanina, ale v hovorovej reči je jalový prúd expresívnym synonymom neužitočnej elektriny. Krava je napríklad jalová tým, že je neužitočná, nie z dôvodu že by niekde mala nejaký kosínus fí...
Zrovnanie Q s S sa už ale ani mne nepáči.
-
Lukas-Peca
- Kontaktovat uživatele:
To je jako ptát se, kdo může za současná sucha, jestli Bůh Slunce, Bůh vod nebo Bůh větru, když každý slušný věřící ví, že Bůh je jen jeden.BOBOBO píše: 27 črc 2026, 09:47 Zdejší mozkový trust mi již roky dluží odpověď , který z proudů mi vybaví jistič u transformátorové svářečky ? Činný , jalový , rozložený , posunutý ??