Pojednání o jalovině (odděleno)

Základní principy, funkce, rovnice, zapojení - t.j. vše, co byste měli vědět, než se pustíte do praktické realizace elektronického zařízení

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
lesana87

#61 Příspěvek od lesana87 »

No já hlavně nevím, kam pořád utíkáš ty. Řešil se tu "jalový" proud, sám jsi uznal, že jalovost není vlastností proudu, proto si myslí, že je nesmyslné ho tak nazývat. Tím bych to z mé strany asi uzavřela.
ZVUK2000

#62 Příspěvek od ZVUK2000 »

HF_Tech píše: 28 črc 2026, 12:02

Ještě nám vylož, jak vypadá jalový výkon u stejnosměrného proudu.
I tady se dá trochu polemizovat. Když vypnu DC relé vznikne napětí opačné polarity.
samec

#63 Příspěvek od samec »

lesana87 píše: 28 črc 2026, 15:03nevím, kam pořád utíkáš
Snaží sa ti vysvetliť, že jalovosť lingvisticky nemusí nutne súvisieť s tokom energie, ale trebárs s nejakou úplne inou neužitočnosťou, ako napríklad jalovica je jalová tým, že nedáva mlieko. Jalové reči sú úplnou abstrakciou, takže priamo s tokom energie vôbec nesúvisia. A napríklad elektrický prúd v supravodiči len tak tečie a nekoná pri tom žiadnú prácu, takže expresívne by sa dalo povedať, že je jalový.

Apropos, ak hriadeľ prenáša mechanickú energiu, tak je to tok energie a energia je z pohľadu teórie relativity hmota, teda má hmotnosť a pohybujúca sa hmotnosť je z pohľadu kvantového dualizmu vlnením, takže s tým elektomagnetickým poľom... nejaký kvantový fyzik by sa mohol vyjadriť, jak si bola blízko pravde.
Kremik

#64 Příspěvek od Kremik »

Ano, jalovost není vlastností proudu, ale nevidím v tom žádnou překážku ho tak nazývat. Když pojedu autem z A do B, cestou bude objížďka, tak pro mě je to jalová cesta, aniž by silnice byla jalová, nebo směr kterým vede byl jalový.
Stejně tak jako jalovost není vlastností proudu, tak stejně tak není vlastností výkonu nebo příkonu. Nebo snad ano?
Když roztočím turbínu výkonem 1kW a budu jí napájet elektromotor o výkonu 1kW, tak přestože ve hře je 1kW výkonu, já budu tvrdit, že ve hře je třeba 1,3kVA zdánlivého výkonu, protože alternátor "vyrábí" 300VA jalového výkonu a motor ho "spotřebovává"? To je trošku na hlavu, ne? Když řeknu, že tam teče 6A jalového proudu "navíc", tak je to snad naprosto přímý argument.
ferdislav

#65 Příspěvek od ferdislav »

Bych řekl že jalovost proudu je vztah mezi momentálním vrcholem napětí a vrcholem proudu, čím víc se proud opožďuje, tím více ho proteče bez užitku (bez plného potenciálu, nevyužívá plně možnosti napětí)
čím víc opožděn-tím větší část (jeho práce) je jalová
asdf
Kontaktovat uživatele:

#66 Příspěvek od asdf »

No, "jalový proud" je asi špatně, správně je jalový výkon, ale když se řekne "jalový proud", tak stejně každý ví, co se tím myslí.
ZVUK2000

#67 Příspěvek od ZVUK2000 »

A není pro síť ten problém, že pro stejný výkon v VA o proti odporové zátěži W potřebují větší proud protože je fázově posunutý o cos f . A motor má plný výkon při nižším napětí. Takže si cucne větší proud. Aby výkon VA odpovídal DC motoru ve W.
samec

#68 Příspěvek od samec »

Až pochopíte deformačný výkon, tak s jalovým budete mať úplne jasno.
lesana87

#69 Příspěvek od lesana87 »

asdf píše: 28 črc 2026, 17:16 No, "jalový proud" je asi špatně, správně je jalový výkon, ale když se řekne "jalový proud", tak stejně každý ví, co se tím myslí.
Když tedy víš, odpovíš mi na otázku jaký proud teče sériovou kombinací reaktance a odporu?
asdf
Kontaktovat uživatele:

#70 Příspěvek od asdf »

Já bych řekl, že kombinace činného a jalového.
lesana87

#71 Příspěvek od lesana87 »

Tak třeba 10 Ohmů + 1 mF, proud 10 A, kolik je činný a kolik jalový?

Edit: 50 Hz.
rudolf02

#72 Příspěvek od rudolf02 »

No, a já si myslel, že seriovým zapojením protéká (střídavý) stejný proud, mění se fázové posuny napětí vzhledem k proudu. Na odporu je fázový posun mezi U a I nulový, na kondenzátoru předbíhá napětí před proudem o 90⁰. A výsledné napětí (zdroje) je vektorový součet napětí na R a C. Činný výkon je na R, mění se na teplo. Jalový je na C, kondenzátor energii vrací zpět, ňák se nechce zahřívat. A vektorový součet obou výkonů dává výkon zdánlivý.
V trojfázové soustavě je to podobné, u motorů je třeba zohlednit kromě všech ztrát převod výkonu činného na výkon mechanický.
Fázový posun určuje zátěž, pokud je zdroj dostatečně tvrdý.
Problematika deformačního výkonu se netýká průběhu sinusového, ale deformací alias vyšších (konstantních) harmonických. Spadá do výkonu zdánlivého. Holt bych to asi řešil součtem okamžitých hodnot jednotlivých harmonických (že by integrály?).
PS: jsem rád, že nedošlo ke ztrátám formou elmg vln.
Dík za opravy, bude-li někdo tak laskav.
asdf
Kontaktovat uživatele:

#73 Příspěvek od asdf »

Tak mi vychází 9.5289A činný a 3.03315A jalový.
lesana87

#74 Příspěvek od lesana87 »

Aha, tak teď jsem z toho trochu zmatená. To je teda na tom odporu jen 908 W činného výkonu?
masar

#75 Příspěvek od masar »

rudolf02 píše: 28 črc 2026, 20:19...Na odporu je fázový posun mezi U a I nulový, na kondenzátoru předbíhá napětí před proudem o 90⁰...Uff!
...Dík za opravy, bude-li někdo tak laskav.
:wink:
Odpovědět

Zpět na „Teorie“