VÍTEJTE NA NOVÝCH STRÁNKÁCH BASTLÍRNY!

❓ Připomínky a dotazy pro administrátory a moderátory. Zde řešte problémy s přihlášením či heslem, můžete navrhnout otevření nové rubriky v diskuzním fóru či napsat případné připomínky k portálu nebo diskuzi.

Moderátor: Moderátoři

Zpráva
Autor
Karel_IV
Superadmin

#256 Příspěvek od Karel_IV »

DedVseved píše: 06 srp 2026, 10:21 Chápu, že už to je jedno, ale příležitost jste k tomu měli, tak jako na staré EB při zrušení tisku apod.
Věř tomu, že zrušení tisku bylo opravdu naléhavé. Fórum bylo jinak pro ostatní uživatele nepoužitelné. A byla to vlastnost, kterou stejně normální uživatel téměř nepoužil.
Tvrzení, že člověk používá pouze 10 % mozku, je nesmyslná dezinformace.
Pravdou je, že pouze 10 % lidí používá mozek.
Harry.pa

#257 Příspěvek od Harry.pa »

Mně mejly vyhovují. On asi bude rozdíl, jestli člověk přispěje jen v případě, kdy si myslí, že má k věci co říct, nebo, když přispívá za každou cenu. Občas se mně mejlem připomene pro mě dávno zapomenuté téma, tak na to kouknu, a uvidí se, jestli k tomu dál mám co říct. Jinak mlčím a časem zapomenu.
Jsem rozhodně pro zachování notifikací mejlem.
samec

#258 Příspěvek od samec »

Karel_IV píše: 06 srp 2026, 10:10... Na to se samozřejmě vrhnu po dovolené a po opravě zbytku chyb.
Bohužel najdou se i jedinci, kteří mi přidělávají práci, mazáním příspěvků, během dovolené.
Možno by to chcelo nejaký výchovný systém, trebárs bodový, jak pri dopravných pokutách.
Alebo so zmazaním príspevku zároveň poučné "zaucho" vo forme odhlásenia, aby sa výtržník pri ďalšej návšteve musel prihlásiť.
Alebo viac-úrovňové sankcie
0 - len zmazanie príspevku
1 - zmazanie príspevku a odhlásenie, teda nutné opätovné prihlásenie s vyplnením captcha
2 - odhlásenie a deaktivácia účtu, teda nutné znova vyžiadať cez registračný email aktiváciu účtu potvrdenie zaslaného emailu a zadanie nového hesla...
3 - odhlásenie a deaktivácia účtu s nutnosťou pri reaktivácií preštudovať pravidlá fóra a to potvrdiť v kontrolnom teste
4 - dočasný ban
5 - trvalý ban

Prípadne automaticky do úrovne 4 na základe udelených trestných bodov. Trestné body by sa mohli automaticky odrátavať trebárs v dvoj-týždňovom intervale. Ale asi to príliš komplikujem.
Trojka je dobrá. Možno stačí doimplementovať ten kontrolný test a ten udeľovať porušovateľom manuálne.
masar

#259 Příspěvek od masar »

samec píše: 06 srp 2026, 11:45...
3 - odhlásenie a deaktivácia účtu s nutnosťou pri reaktivácií preštudovať pravidlá fóra a to potvrdiť v kontrolnom teste
4 - dočasný ban
5 - trvalý ban
...
Trojka je dobrá. Možno stačí doimplementovať ten kontrolný test a ten udeľovať porušovateľom manuálne.
Asi by sis měl ty pravidla taky někdy přečíst. Smazat vlastní příspěvky nebo omylem založené nebo duplicitní vlákno je služba, kterou EB uživatelům poskytuje a zmíněná pravidla je k tomu naopak vyzývají.
Asi jsi nepochopil určitý sarkasmus ve stesku od Karel_IV.
Nebo to horko.
A nebo celý tvůj příspěvek je vtip/sarkasmus a já blbec ho nepochopil.
:wink:
Hill
Administrátor

#260 Příspěvek od Hill »

A není jednodušší povvolit pouze smazání duplicitně založeného vlákna nebo omylem vraženého příspěvku, kam nepatří, jeho autorem, dokud na to nepřijde první reakce? Stačí prostě zamezit editaci a smazání příspěvku, za kterým už následuje nějaká odpověď.
To by mohlo mít výchovný účinek samo o sobě: autor, který bude vědět, že nejen slovo z huby vypuštěné, ale i do diskuse napsané, párem koní nevrátí, si snad příště lépe rozmyslí, co píše. A třeba to zvýší podíl příspěvků k věci.
K tomu stesku: horší na tom je, že takto zatím mizely příspěvky, které blbé nebyly, zatím, co ty blbé nemůžeme všechny jednoduše vymazat, protože spousta vláken by ztratila kontinuitu a smysl.
Možnost požádat o odstranění příspěvku, vlákna, či rozdělení a sloučení vláken, stejně, jako smazání profilu a anonymizaci příspěvků tu stále trvá a v Pravidlech to je.
samec

#261 Příspěvek od samec »

masar píše: 06 srp 2026, 12:09Asi by sis měl ty pravidla taky někdy přečíst. ...
Prepáč, ale nečítam všetky vlákna. Z tohto jedného komentáru to vyznelo tak, že mazal komentáre nejakých nespratníkov. Až z kontextu z iného vlákna som zistil, že komentáre "mazal" niekto iný.

Ale to už ide o celkom iné konanie, za ktoré by si dotyčný zaslúžil obnovu zmazaných komentárov a trvalý ban.

Hill píše: 06 srp 2026, 12:18Stačí prostě zamezit editaci a smazání příspěvku, za kterým už následuje nějaká odpověď.
Áno, ale ponechal by som funkciu editovania len na dopísanie prípadnej opravy k pôvodnému textu. Prípadne špeciálny tag, ktorý zneviditeľní predchádzajúci text, takže zobrazený bude len dopísaný text s viditeľným označením príspevku, že text bol editovaný. Celý pôvodný text tak zostane dostupný, napríklad cez tlačidlo [ " ] citovať.
masar

#262 Příspěvek od masar »

Hill píše: 06 srp 2026, 12:18 ...Stačí prostě zamezit editaci a smazání příspěvku, za kterým už následuje nějaká odpověď...
Smazat starý příspěvek autor nemůže už nyní a může ho pouze editovat a datum a čas editace jsou vždy uvedeny na konci příspěvku. Takže případné "zlé úmysly" autora lze odhalit. Většina těchto editací ale nejsou motivována "zlými úmysly", ale potřebou opravit chyby jak gramatické, stylistické..., tak i faktické. Bránit této editaci pouze z "výchovných" důvodů mi osobně příjde "pod společenskou úroveň". Něco jako hlídat košíky v samoobsluze.
Snad se k tomu EB nesníží.
rnbw

#263 Příspěvek od rnbw »

Na niektorych forach je mozna editacia len po nejaku dobu. To riesi problem s urazenymi jedincami, ktori narobia prepisanim starych prispevkov na nejake nezmysly bordel na celom fore...
masar

#264 Příspěvek od masar »

samec píše: 06 srp 2026, 12:21 ...Ale to už ide o celkom iné konanie, za ktoré by si dotyčný zaslúžil obnovu zmazaných komentárov a trvalý ban...
To je jako postavit pomník popravenému vrahovi.
Kam na to chodíš?
p32

#265 Příspěvek od p32 »

Nevím co tady řešíte. Buď se to nechá tak, jak to je nebo se nastaví, že se dají opravovat jen příspěvky, které jsou staré max. týden či je za nimi jen např. 10 dalších příspěvků.
Je to stejné jako u těch emailů - upozornění na doplnění starého vlákna má smysl. Upozornění na aktivní vlákno je nesmysl, když se může každý rovnou sám podívat, co je nového.
masar

#266 Příspěvek od masar »

p32 píše: 06 srp 2026, 14:20 Nevím co tady řešíte...
...Upozornění na aktivní vlákno je nesmysl, když se může každý rovnou sám podívat, co je nového.
To sice může, ale až tehdy, když si vzpomene. Potom jeho příspěvek začíná slovy "Nevím co tady řešíte."
Hill
Administrátor

#267 Příspěvek od Hill »

Co tu řešíme? Zase jen blbosti, nahodil jsem takový nápad, jako reakci na pětistupňové bodování.
Vsadil bych se, že většina přispěvatelů by si dlouho nevšimla, že své starší příspěvky nejen neodstraní celé, ale nezmění ani jejich obsah. Nepotřebují to. Samozřejmě, že info o editaci už "zaskládaného" příspěvku se v něm objeví, ale, jestli někdo takhle vyprázdní přes noc svých skoro 700 příspěvků, a v 80 vláknech, kdekoli byly, narážím jen na info, že autor příspěvek editoval, ale obsah musím hádat až z těch reakcí, je to bezohlednost vůči všem ostatním.
Přece tu zachováváme Bastlírnu proto, abychom si navzájem mohli pomoci. Kdybych měl pocit, že je k ničemu, nesnažil bych se za každou cenu o její další existenci.
Nebo jinak: kdyby můj příspěvek pomohl jedinému, nepsal jsem ho zbytečně. A že někdy v průběhu další diskuse zjistím, že to nepadlo na úrodnou půdu, ba že z tazatele se vyklubal ignorant, který vůbec netuší, o čem je řeč, a ještě mi vynadá, no a co? Třeba se to jednou bude hodit někomu dalšímu, který už to bude umět použít. Ale nebudu ten příspěvek mazat jen proto, že se napoprvé neujal, že se kvůli němu do mě někdo navezl, nebo že někdo jiný našel lepší cestu.
Ale zopakuji to: chovejme se k sobě s alespoň nějakým respektem, i když třeba nevíme, jestli si ten, na koho reagujeme, ten respekt zaslouží. To se stejně brzy ukáže. Ono to je i podobně v Pravidlech, takže zbytečné citovat.
Jestli se to povede, nepotřebujeme žádná další omezující opatření, protože nikdo nebude do fóra zasahovat tak, aby to ostatním ztížil.
PotPalo

#268 Příspěvek od PotPalo »

K tým zmazaným príspevkom... to sa nedá obnoviť zo zálohy? Tiež nieje vylúčené že dotyčnému to urobil nejaký sofistikovaný vírus v PC, nie on sám. Nechce sa mi veriť že by niekto celú noc mazal a mazal. Ono zmazať 700 príspevkov už je slušná kopa.
Je na čase vymeniť primátora Bratislavy, a celú tú neschopnú pakáž okolo.
masar

#269 Příspěvek od masar »

Moje námitka ve věci editace starších příspěvků byla proti tomu, aby opatření měla apriori "výchovnou" funkci. Ale pokud jde hlavně o to, aby se tím zabránilo nevratnému poškození diskusí/vláken, pak nemám námitek. Časem neplatné/vyhořelé odkazy lze opravit/doplnit v novém příspěvku daného vlákna.
Napadla mne jen jedna možnost, umožnit autorovi přidat/doplnit informace do starého příspěvku, ale neumožnit mu mazání. Jinými slovy - neumožnit mu snížit počet znaků ve stávajícím příspěvku. A nově přidaný obsah by figuroval až na konci starého příspěvku.
I když je to o něco složitější, dávám ke zvážení.
Hill
Administrátor

#270 Příspěvek od Hill »

>>PotPalo: jsou obnovené ze zálohy. Ale nerad bych tím administrátory zatěžoval příliš často.
>>Masar: taky mě to, že by to mohlo mít i výchovný účinek (jako vedlejší efekt) napadlo až s psaním příspěvku, tak jsem si neodpustil to tam vrazit. Primárně mi jde o to, aby se vyprázdněnými příspěvky nerozjebávaly diskuse a admini se jimi nemuseli zabývat pokud možno vůbec.

Zpět na „Provoz fóra“